Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Ξεκινά η μάχη για το φιλέτο των Κρατικών Λαχείων

Ξεκινά και επίσημα η μάχη για την ιδιωτικοποίηση των Κρατικών Λαχείων, που θεωρούνται φιλέτο αφού ο ετήσιος τζίρος της συγκεκριμένης αγοράς κυμαίνεται στα 400 εκατ. ευρώ. Το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας προχώρησε χθες στην προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού προκειμένου να αναδειχθεί ο ανάδοχος ιδιώτης επενδυτής, στον οποίο θα δοθεί η άδεια λειτουργίας και διαχείρισης των Λαχείων για περίοδο 12 ετών.

Η άδεια αφορά το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προβολής και διαχείρισης των Ελληνικών Κρατικών Λαχείων, τα οποία περιλαμβάνουν το Εθνικό, το Λαϊκό και το Ευρωπαϊκό Λαχείο, το Στιγμιαίο Κρατικό Λαχείο ή Ξυστό, το Στεγαστικό Κρατικό Λαχείο και το Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο.

Στη μάχη για τη διανομή της πίτας των λαχείων, που πάντως θα ολοκληρωθεί με καθυστέρηση και όχι εντός του 2011 όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, ετοιμάζονται να μπουν και επίσημα όλοι οι μεγάλοι όμιλοι που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για τη διαχείριση και διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών: οι ελληνικές εταιρείες ΟΠΑΠ και Ιντραλότ, η ιταλική Lottomatica, η αµερικανική Scientific Games η καναδική Pollard, και η γαλλική Francaise de Jeux.

To θερμό επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τα Κρατικά Λαχεία δεν είναι καθόλου τυχαίο, καθώς εκτιμάται ότι τα ετήσια καθαρά κέρδη του νικητή του διαγωνισμού θα ανέρχονται ετησίως στα 100 εκατ. ευρώ. Σε ό, τι αφορά το Ελληνικό Δημόσιο, μόνο από τη χορήγηση της άδειας υπολογίζεται να εισπράξει περί τα 650 εκατ.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, με τη λήξη της σύμβασης έπειτα από 12 χρόνια η εταιρεία που θα συσταθεί θα περάσει στον έλεγχο του Δημοσίου.

Φέτος η Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων πλήρωσε τοκοχρεολύσια πάνω από 70 εκατ. ευρώ για δάνειο 650 εκατ. ευρώ που είχε συναφθεί το 2001 υπέρ του Ελληνικού Δηµοσίου μέσω της εταιρείας ειδικού σκοπού Αριάδνη. Επρόκειτο για δάνειο 12ετούς διάρκειας που συνήφθη στο πλαίσιο της πολιτικής τιτλοποίησης εσόδων µε επιτόκιο 5,45%. Το Δηµόσιο, δηλαδή, έβαλε τα λεφτά στο ταµείο του και χρέωσε στη Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων την αποπληρωμή του. Αποµένουν τρεις δόσεις συνολικού ύψους 112 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να διευθετηθούν από το κράτος, αφού λογικά δεν θα βαρύνουν τον νέο ανάδοχο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου