Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

ΟΠΑΠ: Μαχαίρι στους μισθούς, λεφτά σε συμβούλους

Πολλά ακούγονται τον τελευταίο καιρό για νέο μαχαίρι της τάξης του 20% στους μισθούς των εργαζομένων του ΟΠΑΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, και κατόπιν παρότρυνσης φίλου της στήλης, ρίξαμε μια ματιά στις καταστάσεις 9μήνου της τρέχουσας χρήσης, προκειμένου να δούμε τι περικοπές σε δαπάνες μισθοδοσίας και διοίκησης έχουν συντελεστεί στον Οργανισμό.

Και συνειδητοποιήσαμε έκπληκτοι ότι, ενώ οι δαπάνες μισθοδοσίας και διοίκησης μειώνονται, αυξάνονται οι αμοιβές τρίτων.

Πάρτε μια γεύση.

Οι δαπάνες μισθοδοσίας μειώθηκαν το 9μηνο στα 2,7 εκατ. ευρώ από 2,9 εκατ. ευρώ. πέρυσι, ενώ οι αμοιβές τρίτων υπερδιπλασιάστηκαν και ανήλθαν στις 966 χιλ. ευρώ από 462 χιλ. ευρώ πέρυσι.

Δηλαδή, ο Οργανισμός έκοψε από τους εργαζομένους του 207 χιλιάρικα σε σχέση με πέρυσι και έδωσε σε τρίτους 504 χιλιάρικα περισσότερα(!) από αυτά που είχε δώσει στο 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου του 2010.

Κάτι ανάλογο -αν και σε μικρότερη έκταση- παρατηρείται και στις δαπάνες διοίκησης.

Ήτοι, ενώ οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού μειώθηκαν στα 11,1 εκατ. ευρώ από 12,5 εκατ. ευρώ και οι αμοιβές και τα έξοδα τρίτων αυξήθηκαν στα 3,8 εκατ. ευρώ από 2,9 εκατ. ευρώ.

Για ποιον λόγο αυξήθηκαν οι αμοιβές τρίτων; Πρόκειται για μελέτες ή για αναθέσεις σε τρίτους με τη μέθοδο outsourcing έργου ή υπηρεσιών;

Αν είναι το δεύτερο τότε η διοίκηση που σωστά επαίρεται για τη σημαντική μείωση των λειτουργικών δαπανών, στους τομείς των δαπανών διοίκησης και μισθοδοσίας απλά βαφτίζει το κρέας ψάρι.

Αν πρόκειται πάλι για μελέτες, να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις, στο πλαίσιο της διαφάνειας που ευαγγελίζεται και ο προιστάμενος του Οργανισμού υπουργός.

Επειδή ο Οργανισμός αποτέλεσε, επί πολλά χρόνια, «θηριοτροφείο» συμβούλων και παρατρεχάμενων η αύξηση στις αμοιβές και τα έξοδα τρίτων πρέπει να εξηγηθεί και μάλιστα άμεσα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου