Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Ο ΟΠΑΠ ποντάρει για κέρδη στα VLTs

H επιβολή φόρου 0,05 ευρώ ανά στήλη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ βγάζει την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων ώστε να μην επιβληθεί ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Από την άλλη πλευρά όμως, επηρεάζει την κερδοφορία του Οργανισμού που ήδη έχει πληγεί από το «πάγωμα» της εγκατάστασης των VLTs, δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας σε περισσότερους από 900 πράκτορες-συνεργάτες που ήδη τα φέρνουν δύσκολα βόλτα και αφήνει στο απυρόβλητο τον παράνομο τζόγο.

Παράλληλα, στο Μαξίμου καταφθάνουν επιστολές διαμαρτυρίας από θεσμικούς επενδυτές-μετόχους της ΟΠΑΠ ΑΕ οι οποίοι βλέπουν τα δεδομένα βάσει των οποίων τοποθετήθηκαν στην εταιρεία να μεταβάλλονται επί τα χείρω, ενώ η ίδια η διοίκηση του ΟΠΑΠ κάνει λόγο για διακριτική μεταχείριση, αφού τα άλλα νόμιμα κανάλια των τυχερών παιχνιδιών - καζίνα και οι 24 εταιρείες του Διαδικτύου - δεν επιβαρύνονται με νέα τέλη όπως ο ΟΠΑΠ.

Η επίδραση
Οι αναλυτές βλέπουν πτώση στα μεγέθη των παιχνιδιών ΚΙΝΟ, Πάμε Στοίχημα και Τζόκερ που έδωσαν πέρυσι το 96% των εσόδων της ΟΠΑΠ ΑΕ, αλλά όχι κατά 25% όπως προβλέπει το μαθηματικό μοντέλο για την ανακύκλωση των κερδών που προβάλλουν οι πράκτορες, καθώς η εμπειρία δείχνει πως η πραγματική επίδραση είναι λιγότερη από τη θεωρητική. Οι αναλυτές επικαλούνται το παράδειγμα του 2013, όταν φορολογήθηκαν τα κέρδη των παικτών με 10% και το πρώτο τρίμηνο οι πωλήσεις του ΚΙΝΟ μειώθηκαν κατά 12,8%, ενώ η πτώση της παικτικής δαπάνης που διαμορφώνει και το μεικτό κέρδος ήταν 14,6%. Σημειώνεται πως το μέτρο αυτό αποσύρθηκε, καθώς απέδωσε λιγότερους φόρους όχι μόνο από τα αναμενόμενα αλλά και από αυτά που εισέπραττε το Δημόσιο πριν από την επιβολή του!

Η διοίκηση του ΟΠΑΠ θέτει ευθέως θέμα διακριτικής μεταχείρισης, αφού τα καζίνα και οι 24 εταιρείες τυχερών παιχνιδιών του Διαδικτύου δεν επιβαρύνονται με κανέναν φόρο, ενώ επιφυλάσσεται για νομικές ενέργειες, καθώς στη σύμβαση ιδιωτικοποίησης του 2013 υπάρχουν ρήτρες 110 εκατ. ευρώ σε περίπτωση που το Δημόσιο αλλάξει τη φορολογική του αντιμετώπιση απέναντι στον Οργανισμό. Τότε είχε συμφωνηθεί ο ΟΠΑΠ να φορολογείται με το 30% επί των μεικτών κερδών (τζίρος μείον κέρδη νικητών) συν τον φόρο επί των κερδών προ φόρων.

Επίσης, ΟΠΑΠ και πράκτορες θέτουν θέμα αδράνειας των Αρχών στην καταπολέμηση του παράνομου τζόγου με αποτέλεσμα να «την πληρώνουν» τα νόμιμα δίκτυα. Στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 80.000 παράνομα μηχανάκια με ετήσιο τζίρο 6 δισ. και καθαρά έσοδα (GGR) 1 δισ. ευρώ. Αν φορολογούνταν με 30%, όπως τα νόμιμα τυχερά παιχνίδια, το κράτος θα έβαζε στα ταμεία του κάθε χρόνο 300 εκατ. ευρώ!

Ο γρίφος με τα VLTs
Η θητεία του κ. Αντώνη Στεργιώτη στη θέση του προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων λήγει στις 19 Δεκεμβρίου. Ο κ. Στεργιώτης συγκέντρωσε τα πυρά του ΟΠΑΠ αλλά και των ιδιωτών οι οποίοι επένδυσαν στα μαγαζιά που θα λειτουργούσαν τα VLTs, αφού αιφνιδίως άλλαξε τον ήδη αυστηρό κανονισμό για τα συγκεκριμένα παιγνιομηχανήματα που είχε καταρτίσει η προηγούμενη διοίκηση της ΕΕΕΠ θέτοντας ακόμη πιο περιοριστικούς όρους για την εξάπλωσή τους (σύντμησε το ωράριο λειτουργίας, περιόρισε το μέγιστο όριο απωλειών του παίκτη, ζητούσε ΑΦΜ κ.ά.). Αυτό οδήγησε τον ΟΠΑΠ στην απόφαση να «παγώσει» τη διαδικασία εγκατάστασης των VLTs, αφού όπως υποστηρίζουν από τον Οργανισμό το project δεν θα ήταν αποδοτικό.

Ενδεχομένως η κριτική στο πρόσωπο του κ. Στεργιώτη να είναι άδικη, καθώς ο ίδιος δεν έκανε κάτι παραπάνω από το να εφαρμόσει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ποτέ δεν είδε με καλό μάτι την εξάπλωση των VLTs. Κύριος εκφραστής αυτής της αντίληψης ήταν ο κ. Ι. Βαρουφάκης, ο οποίος στις ακροάσεις της Βουλής είχε ευθέως τοποθετηθεί υπέρ ενός αυστηρού κανονιστικού πλαισίου με στόχο την προστασία των παικτών.

Αυτό όμως δεν αναιρεί τη ζημιά που προκαλεί η απόφαση αυτή κυρίως στην οικονομία και λιγότερο στα μεγέθη του ΟΠΑΠ: στερεί τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2016 ως δικαίωμα του Δημοσίου στο 30% των μεικτών κερδών των VLTs (αν βεβαίως αυτά λειτουργούσαν), «κόβει» περίπου 10.000 θέσεις εργασίας από νεαρά άτομα που θα δούλευαν στα gaming halls και αποτρέπει την εκμίσθωση 1.400 επαγγελματικών χώρων που θα φιλοξενούσαν τα VLTs και θα έδιναν ανάσα στην αγορά ακινήτων.

Την ίδια ώρα οι παράνομες λέσχες που εκμεταλλεύονται περίπου 80.000 τέτοιες παιγνιδομηχανές ανά την Ελλάδα συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, χωρίς το Δημόσιο να εισπράττει ούτε ένα ευρώ φόρο.

Στην παρανομία
Σημειώνεται πως αρκετοί από τους ιδιοκτήτες των χώρων αυτών είχαν επιλέξει να επενδύσουν στα gaming halls, περνώντας έτσι από την παρανομία στη νομιμότητα θυσιάζοντας ένα μέρος των κερδών τους. Ετσι και το κράτος θα φορολογούσε τον απίστευτο τζίρο των περίπου 6 δισ. που «παράγεται» σε αυτές τις λέσχες και ο ΟΠΑΠ θα έβλεπε την επένδυσή του - 570 εκατ. ευρώ έχει πληρώσει για την αποκλειστική άδεια των VLTs - να έχει μεγάλες προοπτικές. Οι έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν έδειξαν ότι οι παίκτες των παράνομων λεσχών δεν έχουν καμία σχέση με τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ. Θα ήταν σχεδόν στο σύνολό τους νέοι πελάτες και δεν θα υπήρχε ο κίνδυνος κανιβαλισμού των άλλων παιχνιδιών του Οργανισμού.


Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά την τραυματική εμπειρία εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων που βίωσε αυτή την περίοδο δεν θα μπει στη διαδικασία να ψάχνει για άλλα 100 εκατ. ευρώ που έχει υπολογίσει από τα VLΤs για το 2016 για αυτό και τα σενάρια είναι δύο: είτε πιέζεται ο κ. Στεργιώτης και αλλάζει τον κανονισμό είτε στις 19 Δεκεμβρίου δεν ανανεώνεται η θητεία του και ο νέος πρόεδρος της ΕΕΕΠ κάνει πιο ευέλικτο το πλαίσιο για τον επενδυτή και ξεκινά η υλοποίηση του έργου που προβλέπει την εγκατάσταση 35.000 VLTs σε όλη την Ελλάδα.



Θέμα επιβίωσης
Απειλούνται με λουκέτο επιπλέον 900 πρακτορεία
Λόγω της κρίσης ο τζίρος των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ από το 2010 ως το 2014 έχει υποχωρήσει κατά 24%. Οι συνεργαζόμενοι πράκτορες του ΟΠΑΠ αμείβονται με 8% επί του τζίρου των παιχνιδιών και έχουν βιώσει στο πετσί τους την πτώση αυτή αφού έως σήμερα έχουν κλείσει περίπου 1.000 πρακτορεία.

Τώρα με την επιβολή του φόρου επί του τζίρου των παικτών εύλογα οι πράκτορες - έχουν μείνει 4.500 - αναμένουν τσουνάμι νέων λουκέτων. Μπορεί η εκτίμησή τους για πτώση του τζίρου κατά 25% λόγω του νέου φόρου να είναι υπερβολική, αλλά το γεγονός είναι ότι περίπου 900 πρακτορεία που σήμερα έχουν ετήσια προμήθεια ίση ή μικρότερη των 30.000 ευρώ θα αντιμετωπίσουν θέμα επιβίωσης. Οι πράκτορες αυτοί αν αφαιρεθεί από την ετήσια προμήθεια το κόστος λειτουργίας και οι φόροι που πληρώνουν έχουν καθαρό ετήσιο εισόδημα 8.880 ευρώ ή 740 ευρώ τον μήνα. Οπότε γίνεται αντιληπτό ότι π.χ. με μια πτώση του τζίρου της τάξεως του 15% αυτόματα το μηνιαίο εισόδημά τους θα περιοριστεί στα 630 ευρώ.

O πρόεδρος της ΠΟΕΠΠΠ κ. Κυριάκος Τοπτσίδης αποτύπωσε την υφιστάμενη κατάσταση: «Εμείς φορολογούμαστε online, κάτι που δεν συμβαίνει με κανέναν άλλον κλάδο. Δεν υπάρχει φοροδιαφυγή ένα σεντ. Να πιάσουν τον παράνομο τζόγο που φτάνει τα 6 δισ. ευρώ.

Οι πράκτορες φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με 26%, δίνουμε προκαταβολή φόρου 100%, ο ΟΠΑΠ φορολογείται με 30% επί των μεικτών κερδών και με 29% στον φόρο εισοδήματος, οι παίκτες φορολογούνται με 20% για τα υψηλά κέρδη, δεν αντέχει άλλη φορολογία η νόμιμη αλυσίδα».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου