Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

«Κλείδωσαν» τα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Πρέπει να νομοθετηθεί άμεσα σειρά μέτρων για τον τραπεζικό τομέα....
Σε κλοιό των δανειστών, μπαίνει από σήμερα και για τις επόμενες δέκα ημέρες, η κυβέρνηση που καλείται το αργότερο μέχρι την Κυριακή να κλείσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα - «αγκάθια» ,προκειμένου να εκταμιευθούν η υποδόση των 2 δισ. ευρώ και τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Μετά το προχθεσινό Eurogroup οι εκκρεμότητες της Αθήνας αυξήθηκαν περαιτέρω, αφού στα νέα όρια που θα προστατεύουν την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς, στα φορολογικά ισοδύναμα που θα αντικαταστήσουν τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, και στις αλλαγές που έρχονται στην πάγια ρύθμιση και στην τιμολόγησης των φαρμάκων προστέθηκε και η λειτουργία του νέου Ταμείου των Αποκρατικοποιήσεων.
Επιπλέον, πρέπει να νομοθετηθεί σειρά μέτρων για τον τραπεζικό τομέα.
Σε αυτά οι πιστωτές ζητούν να συμπεριληφθούν η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και πρόβλεψη για μελλοντική μεταβίβαση των μετοχών που έχει στις τράπεζες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στο νέο Υπερ -ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα πλέον για την κυβέρνηση ως προς το κλείσιμο των προαπαιτουμένων του πρώτου πακέτου και στόχος είναι το σχετικό νομοσχέδιο να κατατεθεί ει δυνατόν αυτή την εβδομάδα στην βουλή για να ψηφιστεί στις αρχές της επόμενης.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ εκτίμησε χθες ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει ως τη Δευτέρα όλα τα εκκρεμή μέτρα. Άλλωστε κυβερνητικές πηγές τόνιζαν χθες ότι στο θέμα των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία Αθήνα και δανειστές είναι κοντά ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια και την αντικειμενική αξία. Ωστόσο ανοιχτό παραμένει το θέμα των ετών προστασίας.
Προσέγγιση παρατηρείται και στο θέμα των 100 δόσεων με την να παραμένει ως έχει και να μην «ξηλώνεται» μετά τις υποχωρήσεις των τεχνικών κλιμακίων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο για σταδιακή μείωση του χρόνου απώλειας της ρύθμισης, αρχικά στις 20 και εν συνεχεία στις 10 ημέρες αντί της επόμενης ημέρας εφόσον πρόκειται για νέο ληξιπρόθεσμο χρέος. Παράλληλα εξετάζεται η δυνατότητα ρύθμισης σε 12 δόσεις και για μη ληξιπρόθεσμες οφειλές μέσω του ΤΑΧΙS.
Συμφωνία διαφαίνεται και στην πρόταση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση για να μην εφαρμοστεί ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Τα ισοδύναμα σχεδιάζεται να προέλθουν από την επιβολή Τέλους 0,05 ευρώ σε όλα τα τυχερά παιγνίδια του ΟΠΑΠ. Πληρφοφορίες που δεν επιβεβαιώνονται έκαναν χθες λόγο και για μεγαλύτερο Τέλος.
Όλα τα παραπάνω θέματα θα συζητηθούν με το κουαρτέτο των θεσμών πριν ξεκινήσει η , οι επικεφαλής του οποίου έχουν αρχίσει να καταφτάνουν από χθες το βράδυ στην Αθήνα, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά να ξεκινήσουν ακόμη και σήμερα το απόγευμα - μετά την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου από το Λονδίνο.
Αλλά θέματα που θα βρεθούν στην ατζέντα των συζητήσεων με τους Ντέλια Βελκουλέσκου από ΔΝΤ, Ντέκλαν Κοστέλο από Κομισιόν, ο Ράσμους Ρέφερ από ΕΚΤ και Νίκολα Τζιαμαρόλι από ESΜ θα είναι το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων και οι επικείμενες επώδυνες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και τα φορολογικά, στις οποίες θα βασιστεί ο προϋπολογισμός του 2016 και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2016-2019.
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ υποστήριξε χθες ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο για την επόμενη δεκαετία, δεν χρειάζεται ονομαστικό «κούρεμα» και ότι η Ελλάδα παραμένει «ειδική περίπτωση».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου