Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Ανταλλάγματα για τη διατήρηση του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ

Αύξηση του τιμήματος για τις άδειες VTL, εάν τα έσοδα είναι καλύτερα των προβλέψεων. Διατεθειμένη να κάνει κάποιες παραχωρήσεις προκειμένου να ξεκαθαρίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το θέμα των κρατικών ενισχύσεων του ΟΠΑΠ, εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση.

Από την αλληλογραφία της με την Επιτροπή προκύπτει ότι η ελληνική πλευρά προτίθεται να αυξήσει το τίμημα της άδειας των παιγνιομηχανών (VLTs), εφόσον οι πρόσοδοι του ΟΠΑΠ από τη συγκεκριμένη άδεια ξεπεράσουν ένα όριο απόδοσης, ενώ ακόμη υπόσχεται να φέρει νομοθεσία που θα εξομοιώνει τη φορολογία με εκείνη των ανταγωνιστών του. 

Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα εξομοιώσει τη φορολογία στα αποκλειστικά παιχνίδια του Οργανισμού.
 

Προϋπόθεση για να αποδεχτεί η ελληνική κυβέρνηση τις προαναφερόμενες δεσμεύσεις της είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
α) Να αποσύρει όλες τις παλιές διαδικασίες κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας που σχετίζονται με το δικαίωμά της στο μονοπώλιο των τυχερών παιγνίων.

β) Να απορρίψει τις καταγγελίες των ενδιαφερομένων πλευρών (RGA, Stanleybet) σε ό,τι αφορά την προβλεπόμενη φορολογία των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ όπως ρυθμίστηκε με τηντελευταία νομοθεσία (ν. 4002/2011) και
γ) Να γνωμοδοτήσει θετικά, τόσο για την επέκταση του μονοπωλίου κατά 10 χρόνια στον ΟΠΑΠ, όσο και για την εκχώρηση της άδειας των VLTs.

Σε αντάλλαγμα όλων αυτών, η κυβέρνηση προτίθεται να αναλάβει τρεις δεσμεύσεις:

Πρώτον, να αδειοδοτήσει παρόχους μέχρι το 2020, οι οποίοι θα προσφέρουν παιχνίδια μη συγκρίσιμα με εκείνα του ΟΠΑΠ, όπως π.χ. online casinos games (συμπεριλαμβανομένου τουρνουά ζωντανού πόκερ). Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά διατηρεί το δικαίωμα στον online στοιχηματισμό μέχρι το 2020.

Δεύτερον, η ελληνική πλευρά δεσμεύεται να αυξήσει το τίμημα της άδειας των VLTs έως και 250 εκατ. ευρώ το ανώτερο, εφόσον οι πρόσοδοι του ΟΠΑΠ από τη συγκεκριμένη άδεια ξεπεράσουν κάποιο όριο. Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει ως όριο το 23,1% σε ό,τι αφορά την απόδοση (IRR) της επένδυσα στη συγκεκριμένη άδεια. Για τα επιπλέον κέρδη που θα έχει ο ΟΠΑΠ, το 50% εξ αυτών, με μέγιστο όριο τα 250 εκατ. ευρώ, θα περιέλθουν στο ελληνικό Δημόσιο. Το ποσό αυτό θα καταβληθεί από τον ΟΠΑΠ στο τέλος της περιόδου ισχύος της άδειας των VLTs (2021) και θα καταβληθεί μαζί με το τίμημα επέκτασης της άδειας των VLTs.
Στην περίπτωση που ο ΟΠΑΠ δεν συμφωνήσει στη συγκεκριμένη καταβολή, τότε θα χάσει την άδεια.

Τέλος, η ελληνική πλευρά δεσμεύεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το 2020 να εξομοιώσει :

Tη φορολογία στα αποκλειστικά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, τόσο στα κέρδη του Οργανισμού, όσο κι εκείνα των παικτών του, με εκείνα που ισχύουν για τους ανταγωνιστές του. Σε ό ,τι αφορά τα κέρδη των παικτών, η φορολογία θα ανέλθει στο 10% επί των κερδών, από το 1 ευρώ, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Σε ό,τι αφορά τα κέρδη του Οργανισμού, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται ότι Θα τη φέρει στο 30% επί των μεικτών κερδών του οργανισμού (Gross Gaming Revenae). Προς την κατεύθυνση αυτή, από το 2020 έως το 2030 που συνιστά περίοδο παράτασης του μονοπωλίου, σε ετήσια βάση θα εξετάζεται η πραγματική κερδοφορία του ΟΠΑΠ. Εφόσον αυτή ξεπερνά το όριο της προβλεπόμενης ετήσιας προσόδου που έχει καθοριστεί από την κυβέρνηση με βάση το τίμημα που έχει προκαταβάλει για τη δεκαετία (ύψους 375 εκατ. ευρώ), τότε ο ΟΠΑΠ θα πρέπει να πληρώσει τη διαφορά φόρου.
Σε άλλη περίπτωση, εφόσον η πραγματική κερδοφορία του ΟΠΑΠ υπολείπεται της ετήσιας προσόδου που έχει προϋπολογιστεί, τότε θα πρέπει το ελληνικό Δημόσιο να επιστρέψει τη διαφορά φόρου. Η ετήσια πρόσοδος με βάση το τίμημα που ήδη έχει προκαταβάλει ο ΟΠΑΠ έχει υπολογιστεί από το ελληνικό Δημόσιο στα 183,1 εκατ. ευρώ ετησίως. Η οποιαδήποτε πραγματική πληρωμή-επιστροφή διαφοράς φόρου από/στον ΟΠΑΠ, θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της περιόδου, δηλαδή το 2030.
Μεταξύ άλλων, στα ανταλλάγματα από ελληνικής πλευράς περιλαμβάνεται και η αδειοδότηση παρόχων μέχρι το 2020, οι οποίοι θα προσφέρουν παιχνίδια μη συγκρίσιμα με εκείνα του ΟΠΑΠ. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά διατηρεί το δικαίωμα στον online στοιχηματισμό μέχρι το 2020.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου