Ανατροπές και παρασκήνιο στην ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού.
Σίριαλ με πολλά επεισόδια και ανατροπές αποτελούν οι εξελίξεις στον τζόγο, καθώς παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα από επίσημα χείλη το “μπαλάκι” για τις αποφάσεις στην ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού φαίνεται να περνάει στην επόμενη κυβέρνηση.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Γ. Σπανουδάκης τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες στο πρόγραμμα αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ.
Αναφορικά με το άρθρο για την Επιτροπή Ελέγχου Παιγνίων από το οποίο και εξαρτάται η υλοποίηση του σχεδίου αποκρατικοποίησης, ο κ. Σπανουδάκης επισήμανε ότι πραγματοποιεί μια προσπάθεια ενημέρωσης των κομμάτων για τη σημασία του άρθρου 325 ώστε να επανέλθει και να πραγματοποιηθεί η ψήφισή του πριν τις εκλογές, όμως η πιθανότητα αυτό να συμβεί πριν διαλυθεί η Βουλή απομακρύνεται. Σύμφωνα με την τροπολογία, η Επιτροπή θα αναλάμβανε την αρμοδιότητα έκδοσης κανονισμού για τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ (VLTs και διαδίκτυο),ενώ σημειώνεται πως η ακύρωση της έγινε “πακέτο” με το μπρος-πίσω στα τεκμήρια στις σοφίτες και τα πατάρια.
Ανοικτή παραμένει έτσι σειρά εκκρεμοτήτων που αφορούν στην οργάνωση των VLTs και στην αγορά του διαδικτύου.Παράλληλα, μακροπρόθεσμα αυξημένες είναι οι πιθανότητες κατάρρευσης του μονοπωλίου στο Διαδίκτυο πριν από το 2020, ενώ σωρεία ενστάσεων αναμένεται από όλους τουςμεγάλους ομίλους του διαδικτυακού τζόγου για την νομιμοποίηση «αλά καρτ» του διαδικτυακού στοιχήματος.
Πληροφορίες αναφέρουν πως κατά της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού στην τωρινή χαμηλή αποτίμηση του βρίσκονται ισχυροί πολιτικοί παράγοντες, ενώ οι ίδιοι υποστηρίζουν πως τα νέα παιχνίδια, τα βιντεολότο και το ιντερνετικό στοίχημα μπορούν να φέρουν σε μάξιμουμ δύο χρόνια αυτό το ποσό στο Ελληνικό Δημόσιο. Σε αυτό το σημείο εξυφαίνεται σύγκρουση με την Τρόικα αλλά και τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός Λ.Παπαδήμος και ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ κ.Μητρόπουλος που επέμεναν πως η προεκλογική περίοδος δεν πρέπει να “τρενάρει” τις εξελίξεις. Σύμφωνα άλλωστε με το ΦΕΚ και τις δεσμεύσεις προς τους δανειστές, τα χρήματα από την πώληση της ΟΠΑΠ Α.Ε, θα πρέπει να εκταμιευθούν στον ειδικό λογαριασμό της τρόικας στο τελευταίο τρίμηνο του 2012. Κάτι τέτοιο φυσικά σημαίνει πως, εφόσον αλλάξουν τα δεδομένα για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, ισοδύναμα μέτρα θα πρέπει να αναπληρώσουν τα χαμένα έσοδα.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη του πως «μια αύξηση του φόρου στα στοιχήματα κατά 2-4% μπορεί να φέρει καθαρά έσοδα στο κράτος από 200 έως 300 εκατ. ετησίως». Ο κ. Σαμαράς σημείωσε επίσης πως ανάλογη αύξηση του φόρου εξετάζεται και για τα ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια.
Ευχής έργον φυσικά θα ήταν το οικονομικό επιτελείο να λάβει υπόψη την παταγώδη αποτυχία ρύθμισης της αγοράς του ηλεκτρονικού στοιχήματος, η οποία απέτυχε σε μεγάλο βαθμό λόγω της υπερφορολόγησης, ενώ αντίστοιχοι είναι οι λόγοι που τα έσοδα του ΟΠΑΠ χρόνο με το χρόνο από το στοίχημα βαίνουν διαρκώς μειούμενα, οδηγώντας τους έμπειρους παίκτες σε εναλλακτικά κανάλια στοιχηματισμού, όπως ανταγωνιστικές αγορές στο εξωτερικό ή τεχνικά «παραθυράκια»…Αρχική εκτίμηση ήταν πως με την είσοδο του στην αγορά του διαδικτυακού στοιχήματος, ο ΟΠΑΠ θα κέρδιζε ένα μερίδιο κοντά στο 40% ενώ το ποσοστό αυτό έχει αναθεωρηθεί κοντά στο 25%, το οποίο άνθρωποι με γνώση της αγοράς θεωρούν επίσης ουτοπικό, βάσει του ανταγωνισμού και των ελκυστικών αποδόσεων ανταγωνιστικών εταιρειών.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου