Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Όλα τα «φρουτάκια» στον ΟΠΑΠ και μετά εκμίσθωση

Το σύνολο των αδειών των μηχανημάτων τυχερών παιχνιδιών – γνωστά και ως φρουτάκια - παίρνει ο ΟΠΑΠ σύμφωνα με την ομιλία του υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Αναλυτικά ο υπουργός ανέφερε ότι «δεν μπορεί να διασπαστεί η άδεια σε 2 - μία για ΟΠΑΠ και μια για κάποιον άλλον -. Οι άδειες των 35.000 μηχανημάτων θα ανήκουν στον ΟΠΑΠ.

Όμως, τα 16.500 μηχανήματα θα πάνε στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ. Τα υπόλοιπα θα δοθούν από τον ΟΠΑΠ σε υποπαραχωρισούχους που θα τελούν υπό τον έλεγχο του οργανισμού. Με τον τρόπο αυτό ο υπουργός εκτιμά ότι θα υπάρξει «διαφάνεια, κοινωνικός έλεγχος, συμμόρφωση στην οδηγία της Ε.Ε., δημοσιονομικό όφελος και όφελος στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων» κυρίως όμως θα «ενισχυθεί η αξία του ΟΠΑΠ».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε πως « Πρέπει να παρουσιάσουμε 1,7 δις από ιδιωτικοποιήσεις ως το τέλος Σεπτεμβρίου και 5 δις. ως το Δεκέμβριο. Αν δεν το κάνουμε θα είμαστε αναξιόπιστοι. Ο ΟΠΑΠ είναι σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του δημοσίου. Το δημόσιο κατέχει το 1/3 και το δικαίωμα διοίκησης. Θέλουμε να τα ενισχύσουμε και τα δύο.

Πράγματι ενισχύονται και οι ιδιώτες μέτοχοι του ΟΠΑΠ. Επιπροσθέτως, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι θα υπάρξει ρητή διάταξη στο νομοσχέδιο που θα προσδιορίζει τον χώρο εγκατάστασης μηχανημάτων ενώ θα προβλέπεται ότι τα πιστωτικά ιδρύματα, τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και πάροχοι ίντερνετ δεν θα μπορούν να προσφέρουν υποστηρικτικές διαδικασίες σε μη νόμιμες εταιρείες όπως ο ιντερνετικός τζόγος παράλληλα ενημέρωσε ότι θα κατατεθούν δύο τροπολογίες για αναδιάρθρωση φορέων του δημοσίου και για άμεσα μέτρα που σχετίζονται με την αποδοτικότητα της φορολογικής διοίκησης (τεχνικοί σύμβουλοι στις εφορίες, δικηγόροι, λογιστικά γραφεία κ.α.).

Πάντως, οι εξελίξεις στον ΟΠΑΠ προκάλεσαν τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης με πιο έντονες αυτές του κ. Δημήτρη Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ) ο οποίος μίλησε για «τρομακτική εύνοια και μπόνους στην εταιρεία του Κόκκαλη». Επικριτική ήταν και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη η οποία είπε «τεράστιο θέμα. Αλλάζει τελείως τους όρους του παιχνιδιού. Στην Ε.Ε. είχαμε πει διεθνή διαγωνισμό. Η κυβέρνηση πρέπει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του δημοσίου και όχι του ΟΠΑΠ που ανήκει κατά 66% σε ιδιώτες».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου