Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

"Τροχάδην” η απελευθέρωση των τυχερών παιχνιδιών

Με τις προθεσμίες εφαρμογής των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος να είναι πιεστικές και με την υπομονή των υποψήφιων ξένων και Ελλήνων επενδυτών να εξαντλείται, η παράταση κατά ένα μήνα –αντί για σημαντικά περισσότερο, όπως υπήρχαν εύλογες ανησυχίες– της περιόδου διαβούλευσης στις Βρυξέλλες επί του νομοσχεδίου για τα τυχερά παιχνίδια, μόνο ως καλό νέο για την κυβέρνηση μπορεί να θεωρηθεί.

Με τη Μάλτα, όπως αναμενόταν, να διατυπώνει ενστάσεις σε ορισμένες από τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, το επόμενο βήμα είναι να υπάρξει εξέτασή τους από τις κοινοτικές αρχές. Στο διάστημα αυτό του ενός μηνός θα υπάρξουν συζητήσεις μεταξύ των δύο κρατών και της Ε.Ε. με στόχο την από κοινού τροποποίηση των διατάξεων του νομοσχεδίου.
 Μετά το πέρας αυτής της περιόδου, και με την παροχή ότι δεν θα υπάρξουν νέες πιθανές εξελίξεις που θα προκαλέσουν επιπλέον καθυστερήσεις, η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο στη Βουλή, κάτι που αναμένεται να γίνει ταχύτατα, δεδομένης της 14μηνης καθυστέρησης του σχεδίου ρύθμισης της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών αλλά και του ότι φέτος δεν θα υπάρξει διακοπή των εργασιών του Κοινοβουλίου.

Από το πρωί πάντως υπάρχουν πληροφορίες εκ Βρυξελλών που μεταφέρονται με επιφύλαξη, οι οποίες αναφέρουν ότι και η Ε.Ε. έχει καταθέσει αναλυτική γνώμη (detailed opinion) αναφορικά με το νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην παρέμβαση των αρμοδίων υπηρεσιών της Ε.Ε. γίνεται αναφορά σε σειρά διατάξεων του νομοσχεδίου που βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με το κοινοτικό δίκαιο.

Εάν, όπως τονίστηκε δεν υπάρξουν νέες παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου σε επίπεδο Ε.Ε, εν πρώτοις ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο νέων παικτών στην αγορά και προχωρά η επέκταση της σύµβασης του ΟΠΑΠ µε το ελληνικό ∆ηµόσιο και η πλήρης αποκρατικοποίησή του εντός του 2011. Όπως εξηγούν αναλυτές (Alpha Finance) με τη ρύθμιση της αγοράς να προηγείται της πώλησης του 34% στον Οργανισμό, το ελληνικό Δημόσιο έχει το κίνητρο να αυξήσει την αξία του ΟΠΑΠ μέσω της ενίσχυσης του χαρτοφυλακίου του, ήτοι της εισόδου στο διαδίκτυο, της λειτουργίας VLTs (εκτιμάται ότι ο Οργανισμός έχει διασφαλίσει ένα 20% της αγοράς με συντηρητικούς υπολογισμούς) και της απόκτησης μιας άδειας για το Ξυστό ή τα κρατικά λαχεία. Έτσι, θα καταστεί ευκολότερη η προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδυτών και να επιτευχθεί ένα σαφώς καλύτερο τίμημα.

Συμφωνίες

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο ΟΠΑΠ υλοποιεί σειρά κινήσεων με στόχο την επόμενη ημέρα στην αγορά. Πέραν της εισόδου των νέων παιχνιδιών Crazy Bingo και Dashing Derby (στην ίδια κατηγορία αναμένονται και νέα παιχνίδια, ενώ θα προωθηθούν αλλαγές και στο «Πάμε Στοίχημα»), η εταιρεία προωθεί περαιτέρω την εμπορική της παρουσία.

Έτσι μετά τις περυσινές συμφωνίες με την πλειονότητα των μεγάλων ΠΑΕ για να διαφημιστούν παιχνίδια της ΟΠΑΠ ΑΕ στις εμφανίσεις των ομάδων, ο ΟΠΑΠ συζητά και με τον Παναθηναϊκό για ανάλογη συμφωνία. Η σύμβαση των «πρασίνων» με τη Cosmote, ύψους 6,9 εκατ. ευρώ σύμφωνα με δημοσιεύματα, έληξε στο τέλος της προηγούμενη αγωνιστικής περιόδου και οι δύο πλευρές είχαν έλθει σε επαφή για να συζητήσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας. Αν και οι πρώτες διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει εδώ και καιρό, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε στασιμότητα εξαιτίας της απόφασης του Οργανισμού να αναστείλει προσωρινά κάθε χορηγική δραστηριότητα προς το ποδόσφαιρο λόγω της υπόθεσης με τα «στημένα» παιχνίδια.

Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου