Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Αντιδράσεις από τα πρακτορεία ΟΠΑΠ-Κινητοποιήσεις

Για το ενδεχόμενο αποκρατικοποίησης του 34% του ΟΠΑΠ, εκπρόσωπος της εταιρείας σημείωσε πως πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία ρύθμισης της αγοράς. Αρχίζει να σκιαγραφείται από τις αντιδράσεις των αναλυτών και των ομάδων συμφερόντων γύρω από τον ΟΠΑΠ, τι σημαίνει για τον Οργανισμό το νέο νομοσχέδιο που επιδιώκει να ρυθμίσει την αγορά τυχερών παιχνιδιών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Morgan Stanley αναφέρει ότι είναι αβέβαιες οι προοπτικές για τον ΟΠΑΠ, αφού πλέον αλλάζουν πολλά δεδομένα στην αγορά, ενώ σε απεργιακή ετοιμότητα βρίσκεται η Ομοσπονδία πρακτόρων του ΟΠΑΠ εν όψει της ψήφισης του Νομοσχεδίου για τα τυχερά παιχνίδια.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να το δεχτούμε», δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Τοπτσίδης, «εξηγώντας ότι το νομοσχέδιο αυτό διαλύει τον κλάδο και τον ΟΠΑΠ και κάνει τη χώρα ένα απέραντο και ανεξέλεγκτο καζίνο»· Αποφάσεις για συγκεκριμένες κινητοποιήσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί, όμως μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να καθοριστεί η στάση τους. Μάλιστα οι αποφάσεις και οι κινήσεις των πρακτόρων θα ληφθούν σε συνεννόηση με ανάλογες αποφάσεις των υπαλλήλων της ΟΠΑΠ, που επίσης αντιδρούν αρνητικά στο νομοσχέδιο.

«Τις θέσεις μας τις έχουμε κάνει γνωστές στη διαβούλευση και αναμένουμε την τελική μορφή του νόμου για να ανακοινώσουμε τις κινητοποιήσεις μας», καταλήγει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εν αναμονή των τελικών ρυθμίσεων των θεμάτων των πρακτόρων στο φορολογικό προκύπτει και το ευρύτερο θέμα της ρύθμισης της αγοράς τυχερών παιχνιδιών κάνοντας το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων ισχυρότερο.

Οι αποφάσεις των πρακτόρων θα ληφθούν σε συνεννόηση με τις αντίστοιχες των υπαλλήλων της ΟΠΑΠ, που επίσης αντιδρούν αρνητικά στο νομοσχέδιο.

Το νέο περιβάλλον που δημιουργείται προσπαθεί να σκιαγραφήσει και η Morgan Stanley στην έκθεση της στην οποία επισημαίνει:

1.Η απελευθέρωση της αγοράς θα μπορούσε να δημιουργήσει πιέσεις και στη «λιανική», ώστε να αρθεί και εκεί το μονοπώλιο του Οργανισμού.

2.Το ποσοστό του ΟΠΑΠ στην αγορά θα υποχωρήσει από το 67% στο 54%, όπως το 2000 πριν το ΚΙΝΟ.

3.Πτώση 14 μονάδων βάσης για το περιθώριο EBITDA του Οργανισμού.

4.Υποχώρηση στα ρευστά (cash per share) λόγω των επιβαρύνσεων για την αγορά αδειών.

5.Η αγορά τζόγου αναμένεται να τρέξει με ρυθμό 50% στην Ελλάδα και να φθάσει στο 1,6% του ΑΕΠ έως το 2014. Μια αύξηση 5% αναλογεί σε άνοδο 0,07% για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) του Οργανισμού.

6.Η άνοδος στα EPS του ΟΠΑΠ από τις παιχνιδομηχανές (machines) εκτιμάται στα 0,16 ευρώ. χωρίς να συνυπολογίζεται η απώλεια που θα υποστούν τα υπόλοιπα παιχνίδια της εταιρείας.

7.Ο ηλεκτρονικός τζόγος δεν αναμένεται να επηρεάσει δραστικά τα μεγέθη του Οργανισμού.

8.Φορολογική επιβάρυνση της τάξεως του 20%. Κάθε μεταβολή 5% αντιστοιχεί σε 0,12 κέρδη ανά μετοχή για τον ΟΠΑΠ ή 1 ευρώ στη δίκαιη τιμή.

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο αποκρατικοποίησης και του 34% του ΟΠΑΠ, εκπρόσωπος της εταιρείας σημειώνει πως αυτό είναι «ευσεβείς πόθοι» και δεν είναι δυνατό και τέτοιο να γίνει την περίοδο αυτή. Τόνισε, ωστόσο ότι είναι προφανές πως είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης όχι όμως με οποιοδήποτε τίμημα.

Τέλος, εξήγησε πως για να γίνει η πώληση του μεριδίου του Δημοσίου του ΟΠΑΠ πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία ρύθμισης της αγοράς με το νέο νομοσχέδιο, ώστε να έχει ξεκαθαριστεί ο ρόλος και η θέση του στην αγορά, όπως θα διαμορφωθεί και επομένως να μπορεί να προσδιοριστεί η αξία του.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου