Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Δεν φοβόμαστε τον ανταγωνισμό

Έτοιμη και για την αγορά τυχερών παιχνιδιών μέσω Ίντερνετ θα είναι η ΟΠΑΠ ΑΕ, όταν το σχέδιο νόμου το οποίο επεξεργάζεται η κυβέρνηση ψηφιστεί και τεθεί σε εφαρμογή, δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιάννης Σπανουδάκης.

Υποστηρίζει ότι το σχέδιο νόμου ουδόλως μεταβάλλει το υφιστάμενο καθεστώς μονοπωλιακής διαχείρισης των παιχνιδιών της εταιρείας και ότι τα αρμόδια υπουργεία λαμβάνουν υπόψη τους το δικαίωμα προαίρεσης, το οποίο προβλέπεται από τη σύμβαση του 2000. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι
θα κινηθεί αποφασιστικά για την υπεράσπιση του προϊόντος του από τα φαινόμενα βίας.

■ Τι θα κάνει ο ΟΠΑΠ για να προστατέψει το ποδόσφαιρο και το προϊόν του;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα συμφέροντα της εταιρείας μας βλάπτονται από τέτοια γεγονότα. Ως χορηγοί αποβλέπουμε σε ένα αναβαθμισμένο και ευχάριστο θέαμα, έτσι ώστε να προβάλλονται και τα δικά μας προϊόντα.

Ασκήσαμε έντονη πίεση και πετύχαμε πριν από την υπογραφή των νέων χορηγικών συμβάσεων με τις ομάδες την αυστηροποίηση του κανονισμού για τη διεξαγωγή των αγώνων, θέσαμε σαφείς και υψηλές ρήτρες βίας και ρήτρες διαφάνειας. Με βάση τις τελεσίδικες αποφάσεις που έλαβε η αθλητική δικαιοσύνη ως τώρα σε βάρος ομάδων, έχουμε περικόψει κατά 600.000 ευρώ τις χορηγίες μας. Ασφαλώς δεν είμαστε εμείς που θα αποτρέψουμε τη βία από τα γήπεδα.

Ωστόσο, είμαστε αποφασισμένοι -και ήδη το πράττουμε- να συμβάλουμε με κάθε τρόπο στην εξάλειψή της. Θα ζητήσουμε αυστηρότερες ποινές και θα θεσπίσουμε αυστηρότερες ρήτρες σε όλες τις συμβάσεις μας.

■ Η αγορά στοιχηματισμού προσεχώς ανοίγει. Η ΟΠΑΠ ΑΕ ποια γνώμη έχει σε σχέση με όσα προβλέπονται στο σχέδιο νόμου για την αγορά παιγνίων;

Χωράνε και άλλο ι παίκτες και υπό ποιες προϋποθέσεις; Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: η αγορά τυχερών παιχνιδιών, σε ό,τι αφορά την ΟΠΑΠ ΑΕ, ουδόλως επηρεάζεται, θα συνεχίσει δε να γίνεται μέσα από τα πρακτορεία τουλάχιστον ως το 2020, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση μεταξύ ΟΠΑΠ και ελληνικού δημοσίου.

Αυτό που προβλέπει το σχέδιο νόμου το οποίο παρουσίασε η κυβέρνηση, είναι η ρύθμιση της αγοράς ως προς τα ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια (VLTs) και το Διαδίκτυο. Η ΟΠΑΠ ΑΕ όχι μόνο είναι σύμφωνη με τη ρύθμιση της αγοράς, αλλά, θυμίζουμε, το ζητούσε επιμόνως, ώστε να πάψει να υφίσταται το απαράδεκτο καθεστώς της παρανομίας, από το οποίο βλάπτεται η κοινωνία, χάνει έσοδα το ελληνικό δημόσιο, και φυσικά πλήττονται και τα συμφέροντα των μετόχων της εταιρείας.

Υπ’ αυτό το πρίσμα στη νέα αγορά -VLTs και Διαδίκτυο- βεβαίως και χωρούν περισσότεροι του ενός παίκτες, με μία και κυρίαρχη προϋπόθεση: να συγκροτηθεί, οργανωθεί, στελεχωθεί και εξοπλιστεί με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα η αρχή ελέγχου των παιχνιδιών και να υποστηριχτεί από ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο. Ο ΟΠΑΠ άλλωστε δεν φοβάται τον ανταγωνισμό.

■ Προτίθεται ο ΟΠΑΠ να ασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης; Πρέπει να ζητηθεί και η γνώμη της Ε.Ε. για τις αλλαγές;

Τα δικαιώματα της ΟΠΑΠ ΑΕ είναι σαφή και δεν αμφισβητούνται, τα γνωρίζουν τα αρμόδια υπουργεία και τα λαμβάνουν υπόψη στην επεξεργασία του τελικού κειμένου του σχεδίου νόμου. Από την άλλη πλευρά, θυμίζουμε, η Ε.Ε. δεν έχει εκδώσει καμία Οδηγία ως προς τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών. Η κάθε χώρα μπορεί να επιλέξει τον δικό της τρόπο.

■ Στο διάστημα μέχρι να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί και μέχρι να δοθούν άδειες, ζητήσατε να σταματήσει η διαφήμιση των εταιρειών που έχουν δραστηριοποιηθεί παρανόμως;

Δεν το ζητήσαμε, το προβλέπει το σχέδιο νόμου. Είναι αυτονόητο ότι όλοι όσοι διεκδικήσουν κάποια άδεια στις νέες αγορές τυχερών παιχνιδιών στη χώρα μας, θα πρέπει να εκκινήσουν από το ίδιο σημείο, από ένα απολύτως καθαρό τοπίο. Δεν είναι δυνατόν να περιμένει κανείς ότι θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την απόκτηση αδειών οργάνωσης και λειτουργίας τυχερών παιχνιδιών σε μια αγορά η οποία θα συνεχίσει να τελεί υπό καθεστώς παρανομίας.

■ Είστε υπέρ ή κατά της διατήρησης του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ; Με δεδομένο ότι το Δημόσιο κατέχει το 34% και ότι το ίδιο φέρνει το νομοσχέδιο για την είσοδο νέων παικτών, μήπως έχουμε μια περίπτωση... «Κράμερ εναντίον Κράμερ»;

Είμαι υπέρ της εφαρμογής των νόμων και των συμβάσεων που έχει συνομολογήσει το ελληνικό δημόσιο. Το μονοπώλιο της ΟΠΑΠ ΑΕ έχει περιγραφεί με κάθε λεπτομέρεια στη σύμβαση του 2000 και ισχύει ως το 2020. Το σχέδιο νόμου δεν θίγει το πλαίσιο λειτουργίας της ΟΠΑΠ ΑΕ. Αναφέρεται αποκλειστικά στη ρύθμιση της αγοράς των VLTs και του Διαδικτύου σε ό,τι αφορά τα τυχερά παιχνίδια. Άρα δεν μιλάμε με... κινηματογραφικούς όρους, που από τη φύση τους εμπεριέχουν το στοιχείο της φαντασίας, αλλά για μια πραγματικότητα την οποία οφείλει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και αυτό επιχειρεί να κάνει.

■ Η αίσθησή σας, καθώς μιλάτε και με τους πολιτικούς σας προϊσταμένους, ποια είναι; Ο ΟΠΑΠ θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου;

Η στρατηγική μας αποσκοπεί στη βελτίωση της αξίας της εταιρείας, στη μεγαλύτερη διείσδυσή της στις αγορές. Το Δημόσιο κατέχει 34%, υπάρχουν και οι άλλοι μέτοχοι που κατέχουν το 66%. Σε κάθε περίπτωση οι μέτοχοι είναι αυτοί που σταθμίζουν το συμφέρον τους και αποφασίζουν τι θα πράξουν.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου