Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Μεγάλη καθυστέρηση στην ανάπτυξη των 16.500 παιχνιδομηχανών VLT από ΟΠΑΠ


Εντελώς απροετοίμαστος αποδεικνύεται ο ΟΠΑΠ για την αξιοποίηση των παιγνιομηχανών τύπου Video Lottery Terminals ή VLTs. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΠΑΠ, η ανάπτυξη των 16.500 VLTs που θα εκμεταλλευθεί ο ίδιος θα ξεκινήσει στο τέλος του 2014, με στόχο να ολοκληρωθεί μέσα το 2015. Εκείνη την περίοδο αναμένεται να ξεκινήσει και η διαδικασία εκχώρηση των 18.500 VLTs που έχει αναλάβει ο ΟΠΑΠ, αλλά η εκμετάλλευσή τους θα εκχωρηθεί από τον ίδιο σε άλλες (υποπαραχωρησιούχες) επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι την άδεια των VLTs ο ΟΠΑΠ έχει αποκτήσει από το τέλος του 2011, στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, αντί 575 εκατ. ευρώ ή 16.000 ευρώ για κάθε μηχανή. Φαίνεται, ωστόσο, ότι μέχρι πρόσφατα, πολύ μικρή προετοιμασία είχε συντελεστεί. Λέγεται, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση κρατάει πίσω την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς, προκειμένου να δώσει το περιθώριο χρόνου στην εταιρεία να προετοιμαστεί κατάλληλα. Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, ο ΟΠΑΠ έχει προθεσμία 12 μηνών από την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου, να ολοκληρώσει την εγκατάσταση των 16.500 VLTs. Σε άλλη περίπτωση χάνονται οι άδειες για όσες μηχανές δεν έχουν εγκατασταθεί μετά την παρέλευση του επίμαχου 12μήνου.

Ο ΟΠΑΠ τώρα έχει ζητήσει την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την απόκτηση των μηχανών VLTs αλλά και του κεντρικού συστήματος που θα υποστηρίξει τη λειτουργία τους. Εκτιμάται ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής των προμηθευτών, έτσι ώστε να ξεκινήσει η ανάπτυξη των μηχανών στο σύνολο της επικράτειας. Επίσης θα πρέπει να ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία επιλογής συνεργατών (π.χ. πράκτορες κ.λπ.), η κατασκευή των χώρων και τέλος η κατάρτιση των ανθρώπων που θα λειτουργήσουν τις μηχανές.

Σε ό,τι αφορά τα Λαχεία, ο ΟΠΑΠ φέρεται να είναι καλύτερα προετοιμασμένος και η αλλαγή σκυτάλης από το Ελληνικό Δημόσιο στην εταιρεία Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Την Πρωτομαγιά αναμένεται και η έναρξη της πώλησης του νέου «Ξυστού» λαχείου, το οποίο, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, θα κυκλοφορήσει σε εκδόσεις των 1, 2, 3 και 5 ευρώ. Η απόδοση (payout) στους παίκτες αναμένεται να βρεθεί μεταξύ 60% και 70%, καλύπτοντας έτσι τον όρο της άδειας που προβλέπει την επιστροφή τουλάχιστον του 60% των εσόδων στους παίκτες. Προφανώς ο οργανισμός αρχικά θα στηριχθεί στο υφιστάμενο δίκτυο πωλήσεων των λαχείων, αλλά στη συνέχεια θα επιδιώξει να προσθέσει νέα σημεία πώλησης των λαχείων. Παράλληλα ο οργανισμός βρίσκεται και σε διαπραγμάτευση με τους λαχειοπώλες για την προμήθειά τους. Το ίδιο ισχύει και με τους πράκτορες, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχουν ακόμη συμφωνίες. Συμφωνίες, ωστόσο, υπάρχουν με τους προμηθευτές, Intralot και Scientific Games, με τις οποίες η Emma Delta είχε συγκρουστεί σθεναρά τον περασμένο Μάιο, και πριν η ίδια εξαγοράσει το 33% του ΟΠΑΠ.

Τέλος, για το μεγάλο θέμα του διαδικτυακού τζόγου, ο ΟΠΑΠ περιορίσθηκε να αναφέρει ότι ανέθεσε την ανάπτυξη της διαδικτυακής πλατφόρμας στην GΤech. Δεν ανέφερε αν αυτός θα είναι έτοιμος να πουλήσει το διαδικτυακό στοίχημα ενόψει του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου (Mudial) που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί τον ερχόμενο Ιούνιο στη Βραζιλία. Αν συμβεί αυτό αναμφίβολα συνιστά την απώλεια μιας σημαντικής ευκαιρίας για τη Διεύθυνση των εσόδων του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου