Στo Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) παραπέμπει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το μονοπώλιο της ΟΠΑΠ Α.Ε στη διοργάνωση αθλητικών στοιχημάτων και τυχερών παιχνιδιών, αμφισβητώντας τη νομιμότητά του.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Stanleybet, η απόφαση της 21 Ιανουαρίου 2011 του ανώτατου οργάνου της ελληνικής δικαιοσύνης δικαιώνει τις θέσεις της και το δικαστικό αγώνα στο Συμβούλιο της Επικρατείας από το 2004 σχετικά με την αμφισβητούμενη νομιμότητα του μονοπωλιακού καθεστώτος που έχει εγκαταστήσει το Ελληνικό Δημόσιο, έχοντας παραχωρήσει στον ΟΠΑΠ αποκλειστικό δικαίωμα διεξαγωγής, διαχείρισης, οργάνωσης και λειτουργίας τυχερών παιχνιδιών στην ελληνική αγορά, και την ενθαρρύνει να συνεχίσει τον αγώνα της για ίσα δικαιώματα παροχής υπηρεσιών στην ελληνική αγορά.
Σύμφωνα με τα προδικαστικά ερωτήματα που διαβίβασε η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με τις υπ΄ αριθμ. 321 και 232/2011 αποφάσεις στο ΔΕΕ, αποδομείται πλήρως η επιχειρηματολογία του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΠΑΠ Α.Ε., αμφισβητείται το μονοπωλιακό καθεστώς της και φυσικά και το υφιστάμενο μονοπωλιακό νομικό πλαίσιο της Ελλάδας για την επίγεια αγορά (offline) αθλητικού στοιχήματος. Μάλιστα, ο Έλληνας δικαστής αναφέρεται ευθέως στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού μονοπωλιακού «μοντέλου», δίνοντας με τον τρόπο αυτό τη δυνατότητα στο Ευρωπαίο ομόλογό του να εστιάσει στα κακώς κείμενα στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρώτο προδικαστικό ερώτημα, το ΣτΕ ερωτά εάν είναι συμβατή με τις διατάξεις των άρθρων 43 (δικαίωμα εγκατάστασης [πλέον άρθρο 49]) και 49 (δικαίωμα παροχής υπηρεσιών [πλέον άρθρο 56]) της Συνθήκης Ευρωπαϊκής Κοινότητας εθνική ρύθμιση, η οποία, προκειμένου να επιτύχει τον στόχο του περιορισμού της προσφοράς τυχερών παιχνιδιών, παραχωρεί το αποκλειστικό δικαίωμα διεξαγωγής, διαχείρισης, οργάνωσης και λειτουργίας τυχερών παιχνιδιών σε μία μόνον επιχείρηση, δηλαδή την ΟΠΑΠ Α.Ε., η οποία:
• Έχει την μορφή Ανώνυμης Εταιρείας (με το 66% των μετοχών της σε ιδιώτες)
• Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο,
• Διαφημίζει τα τυχερά παιχνίδια που οργανώνει και προβαίνει σε προωθητικές και διαφημιστικές ενέργειες μέσω του επιγείου δικτύου της,
• Επεκτείνεται σε χώρες του εξωτερικού (Κύπρος κ.α.) και επιδιώκει την περαιτέρω ανάπτυξη της σε νέες αγορές,
• Οι παίκτες συμμετέχουν ελεύθερα, και
• Το μέγιστο ποσό στοιχηματισμού και κέρδους ορίζεται ανά δελτίο και όχι ανά παίκτη.
Η αντίφαση μεταξύ του σκοπού περιορισμού του στοιχήματος και των παραπάνω χαρακτηριστικών του μονοπωλίου της ΟΠΑΠ Α.Ε. είναι προφανής, αντίφαση στην οποία ουσιαστικά θεμελιώνει τον προβληματισμό του το ΣτΕ.
Με το δεύτερο προδικαστικό ερώτημα το ΣτΕ θέτει υπό αμφισβήτηση και το «επιχείρημα» της ΟΠΑΠ Α.Ε. ότι η διατήρηση μονοπωλιακού καθεστώτος είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την προστασία του καταναλωτή. Αφενός, το ΣτΕ ευθέως αμφισβητεί κατά πόσον η ανάθεση της «ελεγχόμενης» άσκησης στοιχηματικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα σε μονοπώλιο με τα χαρακτηριστικά του ΟΠΑΠ μπορεί να θεωρηθεί «πρόσφορο» μέτρο. Αφετέρου, διερωτάται κατά πόσον «… ο ίδιος σκοπός μπορεί να εξυπηρετηθεί, λυσιτελώς, και με την παραχώρηση του δικαιώματος αυτού σε περισσότερες από μία επιχειρήσεις». Η Stanleybet έχει επανειλημμένα επιχειρηματολογήσει ότι σύμφωνα με την εμπειρία των ρυθμιζόμενων αγορών ανά την Ευρώπη, η προστασία του καταναλωτή από τον εθισμό και από τον παράνομο στοιχηματισμό όχι μόνο δεν επιτυγχάνεται αλλά υπονομεύεται από την ανεξέλεγκτη προώθηση των παιχνιδιών και την έλλειψη επιλογών. Αντίθετα, η ρύθμιση της αγοράς έχει αποδειχτεί ότι συνεισφέρει στην καταπολέμηση του παράνομου στοιχηματισμού και στην αποτελεσματικότερη οργάνωση της προστασίας του καταναλωτή.
Τέλος, με το τρίτο προδικαστικό ερώτημα το ΣτΕ δικαιώνει τις διαρκείς προσπάθειες της Stanleybet να ασκήσει το δικαίωμα εγκατάστασης της και παροχής επίγειου (offline) αθλητικού στοιχήματος στην Ελλάδα - λειτουργώντας άμεσα εταιρικά καταστήματα ή συνεργαζόμενη με υφιστάμενα δίκτυα πρακτόρων, δίνοντάς τους το δικαίωμα επιλογής στην παροχή επιγείου αθλητικού στοιχήματος - ως νομίμως εγκατεστημένη εταιρεία σε άλλο κράτος μέλος, θέτοντας το ερώτημα αν «είναι ανεκτό […] να μην εξετάζουν οι εθνικές αρχές, κατά τη διάρκεια μεταβατικής περιόδου, αναγκαίας για να θεσπισθούν συμβατές με την Συνθήκη ΕΚ ρυθμίσεις, αιτήσεις αναλήψεως σχετικών δραστηριοτήτων υποβαλλόμενες από πρόσωπα εγκατεστημένα νομίμως σε άλλα κράτη μέλη».
Δεν είναι χωρίς σημασία ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ελήφθη σε Ολομέλεια, με συντριπτική μάλιστα πλειοψηφία. Η απόφαση αυτή κλονίζει ήδη τους μύθους στους οποίους στηρίχθηκε μέχρι σήμερα το προνομιακό καθεστώς της ΟΠΑΠ Α.Ε. και θέτει τις προϋποθέσεις για μια δίκαιη, ρυθμιζόμενη αγορά επιγείου στοιχηματισμού και στην Ελλάδα, συμβατή με τη συνθήκη της Ε.Ε.
Η Stanleybet είναι πεπεισμένη ότι το ελληνικό μονοπώλιο — που συνίσταται στην εκχώρηση μίας και μόνο άδειας στην ΟΠΑΠ Α.Ε., μια ιδιωτική κερδοσκοπική εταιρία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών — αντίκειται στη στην ίδια τη Συνθήκη για την Ε.Ε. Η εταιρεία συνεχίζει και θα συνεχίζει να διεκδικεί την τήρηση του νομίμου δικαιώματός της για δραστηριοποίηση στην ελληνική επίγεια (offline) αγορά, έχοντας καταθέσει αίτηση για χορήγηση αδείας εγκατάστασης και παροχής επιγείου αθλητικού στοιχήματος στην Ελλάδα από το 2004. Η αίτηση αυτή απορρίφθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο, αναγκάζοντας τη Stanleybet να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αμφισβητώντας το ελληνικό μονοπωλιακό πλαίσιο που διέπει την αγορά επιγείου αθλητικού στοιχήματος στην Ελλάδα. Το ΣτΕ εκδίκασε την υπόθεση το Φεβρουάριο του 2009 και απεφάνθη στις 21 Ιανουαρίου 2011 διατυπώνοντας προς το ΔΕΕ τα παραπάνω προδικαστικά ερωτήματα που αφορούν στο ελληνικό μονοπώλιο.
Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Αιτιολογημένη Γνώμη που εξέδωσε σε βάρος της Ελλάδας το Φεβρουάριο του 2008 όσο και η σημερινή εισήγηση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της αγωγής της Stanleybet συμφωνούν ότι το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο θέτει σοβαρά ερωτηματικά ως προς τη συμβατότητά του με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μαραγκάκη, Διευθυντή Επικοινωνίας της Stanleybet, «Η εισήγηση-σταθμός του Συμβουλίου της Επικρατείας έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να ανοίξει την αγορά τυχερών παιχνιδιών με τρόπο που όπως έχουμε υποστηρίξει επίσης αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Το προσχέδιο αυτού του νόμου, στη μορφή που κατατέθηκε προς δημόσια διαβούλευση, θα εντείνει την έλλειψη συμμόρφωσης του ελληνικού νομικού πλαισίου με τις γενικώς αποδεκτές αρχές της περί ανταγωνισμού νομοθεσίας και το κοινοτικό δίκαιο διότι φαίνεται να ανοίγει μεν τη διαδικτυακή αγορά στοιχήματος- που κατά τη νομολογία του Δικαστηρίου ΕΕ θεωρείται πιο επικίνδυνη για τον καταναλωτή- αλλά διατηρεί το ήδη αμφισβητούμενο μονοπώλιο στην επίγεια αγορά, το οποίο πλέον τελεί υπό αμφισβήτηση από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της Ελλάδας αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Stanleybet υποστηρίζει ότι και αυτή η απόπειρα χειραγώγησης της αγοράς θα συναντήσει επιπρόσθετα εμπόδια από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες νομικές και οικονομικές διαστρεβλώσεις και θα αναγκάσει την Ελλάδα να αρχίσει εκ νέου τις μεταρρυθμίσεις, με ακόμη πιο σημαντικό οικονομικό κόστος.»
Ο John Whittaker, CEO της Stanleybet προσθέτει: «Ελπίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τη νομιμότητα ρυθμίζοντας πλήρως όχι μόνο τη διαδικτυακή (online) αλλά και την επίγεια (offline) αγορά αθλητικού στοιχήματος, αποκομίζοντας τα οφέλη μιας δίκαιης και ανταγωνιστικής αγοράς, όπως συνέβη π.χ. στην Ιταλία, στη Δανία, στο Βέλγιο, στη Ρουμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ειδάλλως, η διατήρηση μιας παράνομης κατάστασης θα έχει σοβαρές οικονομικές συνέπειες για την Ελλάδα όπως προβλέπονται από το κοινοτικό δίκαιο και τη νομολογία του ΔΕΕ».
Με την ευόδωση των δικαστικών μας αγώνων, πιστεύουμε ότι η Stanleybet θα είναι η πρώτη εταιρεία που θα λειτουργήσει στην ελληνική αγορά επίγειου (offline) αθλητικού στοιχηματισμού.
Πηγή:www.capital.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου