Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

ΠΟΣΟ ΕΞΩ ΕΠΕΣΕΣ. ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΑΡθΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΑΡΑΘΙΑΝΟ ΟΠΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟΝ sport-fm

Είδες το πρώτο ματς με τη Ν. Κορέα και απογοητεύτηκες… Διάβασες τον ξένο Τύπο και ένιωσες ρεζίλας… Ειδικά με την Αργεντινή, φοβήθηκες ότι θα παίξουμε το γνωστό «γκολ εσείς, σέντρα εμείς». Πόσο έξω έπεσες… Η Εθνική Ελλάδας δεν «μάγεψε» στο ντεμπούτο της στο Μουντιάλ, ωστόσο μη βάζεις και το χέρι σου στη φωτιά ότι θα ζήσεις μέρες… Αμερικής. Ο ποδοσφαιρικός Καζαμίας που έπεσε στα χέρια του www.sport-fm.gr του επιτρέπει να… το παίζει έξυπνο και να σε προειδοποιεί: «Κράτα και μια πισινή…»


"Ελλάδα-Νιγηρία" Λίγα λεπτά πριν τη σέντρα, τοπικοί φούρνοι στην Ν. Αφρική παρουσιάζουν ρωγμές. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, έκτακτα δελτία ειδήσεων «διακόπτουν τη ροή του προγράμματος» και καμπάνες σε περίπου 234 χωριά χτυπούν χαρμόσυνα: Ο Ρεχάγκελ βάζει στην ενδεκάδα αριστεροπόδαρο (Σπυρόπουλο), ξεκινάει τον Νίνη και αφήνει έξω τον… Χαριστέα! Ο Άγγελος χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του, αλλά δεν αντιδρά. Μαζεύει τα κομμάτια του, κάθεται στην άκρη του πάγκου και βγάζοντας το μπουζουκάκι του, γρατζουνάει μια πρόχειρη πενιά πόνου. Στο ματς, όλα κυλούν καλά και με εξαίρεση τον Νίνη -που παρακούει τις εντολές και πατάει περισσότερες από τρεις φορές την αντίπαλη περιοχή- κρατάμε εύκολα το 0-0. Λίγο πριν τη λήξη, δε, γίνεται η φάση που θα «σημαδέψει» τον αγώνα. Ο Ολίσε πηγαίνει να εκτελέσει ένα κόρνερ και «σταμπάρει» στην εξέδρα την Τζούλια Αλεξανδράτου -που φυσώντας με πάθος τη βουβουζέλα της, έχει ταξιδέψει για να ενισχύσει την Εθνική. Έχοντας «σηκώσει θερμοκρασία», επιστρέφει στην άμυνα και στην επόμενη φάση καταριέται για πρώτη φορά το γενναιόδωρο «κέρασμα» της φύσης: Ο Αβραάμ Παπαδόπουλος επελαύνει, περνάει τέσσερις παίκτες και -παρόλο που ο Ολίσε σηκώνει τα χέρια και μαζεύει τα πόδια, το… τρίτο από αυτά ανατρέπει καθαρά τον Έλληνα αμυντικό! Ο ίδιος ο παθών -με αιτιολογία ότι «εγώ κινδύνεψα να… τον φάω»- εκτελεί εύστοχα το πέναλτι και σπάει την «παρθενιά» της Εθνικής σε Μουντιάλ!

"Αργεντινή-Ελλάδα" Το πανηγυρικό κλίμα από την πρώτη νίκη χαλάει ανήμερα του αγώνα με την Αργεντινή, όταν γίνεται γνωστό ότι ο Κώστας Χαλκιάς υπέστη ελαφρά τροφική δηλητηρίαση. Δυο χαλασμένες τσιπούρες που κατανάλωσε ο γκολκίπερ του ΠΑΟΚ -στην προσπάθεια να βελτιώσει την όρασή του και να αντιμετωπίσει έτσι την «πονηρή» μπάλα του Μουντιάλ- τον φέρνουν αντιμέτωπο με μια ανεπανάληπτη «τσέρλα» την προηγούμενη νύχτα. Στο παιχνίδι, δε, όλα σαν να ήταν σκηνοθετημένα εναντίον μας! Αρχικά, λοιπόν, ο Βερόν πικάρει τον Σεϊταρίδη, λέγοντάς του ότι κούρσα μπορεί να κάνει πλέον μόνο με κάποια από τις Maserati του. Ο Γιούρκας αφιονίζεται, ξεκινάει ένα φοβερό σπριντ και τρακάρει σφοδρά πάνω στον Τζόρβα -που είχε πάει να τον ειδοποιήσει ότι κινείται προς… την ανάποδη κατεύθυνση. Με τον δεύτερο τερματοφύλακα να βγαίνει επίσης, νοκ άουτ, ο Μιχάλης Σηφάκης μπαίνει στο παιχνίδι. Όχι για πολύ… Λίγο μετά την έναρξη του β’ μέρους -κι ενώ οι Αργεντινοί έχουν εν τω μεταξύ τρία δοκάρια- στο γήπεδο μπουκάρει ο «Jimmy Jump»! Κινούμενος προς την εστία μας για να… μπει γκολ -όπως είχε κάνει στον τελικό του Euro- δεν είχε υπολογίσει στα απωθημένα του Έλληνα γκολκίπερ! Στο μυαλό του Σηφάκη έρχεται αμέσως η σκηνή με τον οπαδό του Ηρακλή που του επιτέθηκε πέρυσι, τα μάτια του «κατεβάζουν δολάρια» και αυτή τη φορά δεν συγκρατείται. Τον κάνει «μπαούλο», με ωραίο δεξί πλασέ τον βάζει εκείνος… γκολ και αποβάλλεται! Χωρίς άλλο τερματοφύλακα πλέον, κάτω από τα δοκάρια πηγαίνει ο Καραγκούνης. Η εντολή του Ρεχάγκελ προς τον «τυπάρα» να φαντασιωθεί τα δοκάρια ως αντιπάλους αποδεικνύεται σοφή, ο Καραγκούνης με φοβερές βουτιές -και έκφραση πόνου στο πρόσωπο- αποκρούει τα πάντα στις γωνίες και το τελικό 0-0, σε συνδυασμό με την ήττα της Ν. Κορέας από τη Νιγηρία, μας δίνει την πρόκριση! Ατελείωτα πανηγύρια σε αγωνιστικό χώρο και εξέδρες, την ώρα που ο Άγγελος Χαριστέας -που έμεινε ξανά εκτός- αφιερώνει με το μπουζούκι του στον Ρεχάγκελ το «Γιατί με πρόδωσες, γιατί»!

"Γαλλία-Ελλάδα" Παραπάνω από 10.000 Έλληνες φίλαθλοι αποδεικνύουν ότι είναι πάντα στο πλευρό της Εθνικής -όταν πάει καλά- και κάνουν απόβαση στη Ν. Αφρική. Με οργανωτή της εξέδρας τον Βασίλη Σαλέα, απαντούν με χιλιάδες… κλαρίνα στις βουβουζέλες και μετατρέπουν τον προημιτελικό με τη Γαλλία στη χαρά του μερακλή. Στο παιχνίδι, η άμυνα μας ακολουθεί το ρυθμό από τις κερκίδες και ρίχνει μερικές… ασίκικες ζεϊμπεκιές σε ντρίμπλες του Ριμπερί, ωστόσο ο Καραγκούνης -που έχει καπαρώσει πλέον τη θέση κάτω από τα δοκάρια- έχει κατεβάσει ρολά. Ο Πρίττας, δε, που τον έχει αντικαταστήσει στο κέντρο, έχει δέσει φιόγκο τον Τουλαλάν και μασουλάει σε όλο το β’ ημίχρονο ένα από τα κοτσιδάκια-λάφυρα που έχει πάρει από τον Μαλουντά. Ο Ρεϊμόν Ντομενέκ διαγνώσκει το πρόβλημα και με μια από τις μαεστρικές κινήσεις που μας έχει συνηθίσει, φέρνει τα πάνω κάτω: Εκτός αγωνιστικού χώρου ο μέσος της Τσέλσι και στη θέση του στα αμυντικά χαφ, περνάει -στην πρώτη του συμμετοχή στο Μουντιάλ- ο Σισέ. Ο Τζιμπρίλ… δένει το κέντρο της Γαλλίας, ωστόσο οι επιθετικοί της συνεχίζουν να δείχνουν παραγωγικότητα δυσκοίλιου σε WC και το 0-0 παραμένει. Μέχρι τα τελευταία λεπτά… Κάπου εκεί η Εθνική κερδίζει κόρνερ, η μπάλα αποκρούεται και φτάνει στα πόδια του Λουκά Βύντρα από δεξιά. Ο αμυντικός του Παναθηναϊκού κάνει μπαλιά-λουκούμι στην περιοχή, ο Σισέ δεν μπορεί να… αντισταθεί στην πρώτη καλή σέντρα που θυμάται εδώ και ένα χρόνο να βγάζει ο συμπαίκτης του στον Παναθηναϊκό και με «καρφωτή» κεφαλιά κάνει τα αυτογκόλ του Μιχάλη Βλάχου να μοιάζουν… άγαρμπα! Το Γιοχάνεσμπουργκ «καίγεται», η Ομόνοια πλημμυρίζει και ο Ντομενέκ δηλώνει δικαιωμένος στη συνέντευξη Τύπου από το «ένστικτο σκόρερ» του Σισέ. Ο Άγγελος Χαριστέας σολάρει με παράπονο στο μπουζούκι του «στο σταθμό του Μονάχου, με παράτησε άχου…»!

"Ελλάδα-Αγγλία" Επιστράτευση! Καραβάνια ολόκληρα επιβεβαιώνουν που έχει καταγεγραμμένη την κρίση ο Έλληνας, όταν… οσμίζεται πανηγύρι και αναχωρούν για Ν. Αφρική. Μαζί τους εννοείται και πάλι -όπως το 2004- τραγουδίστριες, μοντέλες, κομμωτές και γενικά οποιοσδήποτε θα μπορούσε να βρει μπάλα στο δρόμο και να την πάει στο αστυνομικό τμήμα για βόμβα. Στις εξέδρες του γηπέδου, ενώ όλα ξεκινούν ιδανικά -με φωτογραφήσεις και ανταλλαγές πλακετών ανάμεσα σε χούλιγκαν των δύο χωρών- η ατμόσφαιρα αρχίζει να χαλάει. Τα συνεχή συνθήματα από τις εξέδρες των Άγγλων, που παραλλάσουν το «You ‘ll never walk alone» σε «Koula, poly kolopedo o Kyrgiakos» εκνευρίζουν τον Έλληνα αμυντικό. Ο τελευταίος -μετά από 13 ολόκληρα λεπτά υπομονής- χάνει την ψυχραιμία του και μετά από μαρκάρισμα «ένα βήμα πριν το μαχαίρωμα» στον Άαρον Λένον (!), αποβάλλεται! Η πίεση των Άγγλων, όσο περνάει η ώρα μεγαλώνει, ωστόσο -όχι μόνο βγάζουμε «καθαροί» το ημίχρονο, αλλά έχουμε και δύο μεγάλες ευκαιρίες για γκολ (μια άστοχη κάθετη μπαλιά του Κατσουράνη και ένα γύρισμα του Τέρι, που αμφότερα… αποσοβήθηκαν με δυσκολία από τον Γκριν). Ενώ, όμως, όλα πάνε καλά και το σύστημα «τσούκου, τσούκου, να το πάμε στα πέναλτι» δείχνει να δουλεύει τέλεια, οι ευχές του επίτιμου την προηγούμενη στο δελτίο ειδήσεων (ο Χατζηνικολάου είχε προσπαθήσει μαεστρικά να αποφύγει τη συζήτηση, αλλά δεν τα κατάφερε), δεν έλεγαν να φύγουν από το μυαλό του Τοπαλίδη. Και κάπου στο 80’ καταλαβαίνει το γιατί: Η προσπάθεια του -γνωστού τεχνίτη- Χέσκι να κάνει ένα «σκαφτό» σουτ είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα (ξεκόλλησε ένα μεγάλο κομμάτι από το χορτάρι) και δημιούργησε -στην κυριολεξία- το έδαφος για την «προδοσία» της μπάλας! Στην επόμενη φάση, ο Σον Ράιτ-Φιλιπς πιάνει ένα χλιαρό σουτ, η μπάλα κατευθύνεται εύκολα προς την αγκαλιά του Καραγκούνη, ωστόσο «γκελάρει» στη λακούβα και αφήνοντας… παγωτό τον «τυπάρα», καταλήγει στα δίχτυα! Οι Άγγλοι πανηγυρίζουν, κρατάνε μέχρι τέλους το σκορ και περνούν στα ημιτελικά. Την ίδια ώρα οι Έλληνες καίνε στις εξέδρες τα «proficiency» τους και ο Καραγκούνης καταγγέλλει ότι τη λακούβα την έσκαψε σκόπιμα bellboy, που είχε απειληθεί στην είσοδο των δύο ομάδων από τον Κράουτς. Ο Άγγελος Χαριστέας παίζει στο μπουζούκι του το «γύρισε κοντά μου, αγάπη μου μεγάλη…»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου