Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Μη βιώσιμο το project των VLTs αν δεν αλλάξει ο Κανονισμός της ΕΕΕΠ

Την εκτίμηση ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια εξεύρεσης μιας ικανοποιητικής για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές λύσης αναφορικά με το project των VLTs εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ ΑΕ, Kamil Ziegler, καθιστώντας παράλληλα ξεκάθαρο πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει κοινή συνισταμένη για έναν "λογικό και ισορροπημένο" Κανονισμός Λειτουργίας, η επένδυση με τα υπάρχοντα δεδομένα δεν είναι βιώσιμη και δεν θα υλοποιηθεί. 

Μιλώντας σε αναλυτές στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που ακολούθησε της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου, ο κ. Ziegler στηλίτευσε το γεγονός της αλλαγής του Κανονισμού των VLTs λίγες μόλις ημέρες πριν την έναρξη της λειτουργίας τους, αναφέροντας πως οι νέες προδιαγραφές που θεσπίστηκαν από τη διοίκηση της Επιτροπής Παιγνίων (ΕΕΕΠ), κατέστησαν στην πράξη την επένδυση του ΟΠΑΠ οικονομικά μη βιώσιμη και αδύνατον να υλοποιηθεί, με αποτέλεσμα ο Οργανισμός να ανακοινώσει την αναστολή του έργου. 

"Παραμένουμε απολύτως προσηλωμένοι στην επένδυσή μας και θα εξακολουθήσουμε να προβαίνουμε στις απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία ενός ορθολογικού και ισορροπημένου ρυθμιστικού πλαισίου. Το τελευταίο διάστημα έχουμε εκφράσει τις θέσεις μας στις αρμόδιες αρχές και αναμένουμε το συντομότερο δυνατό μία λύση που θα διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και παράλληλα θα επιτρέπει την οικονομική βιωσιμότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας των VLTs, οδηγώντας στα προσδοκώμενα οφέλη και έσοδα για το δημόσιο", σημείωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ ΑΕ, για να συμπληρώσει όμως πως με το υπάρχον καθεστώς το project δεν είναι βιώσιμο και δεν μπορεί να υλοποιηθεί. 

"Έχουμε καταστήσει σαφές πως οι νέες τεχνικές προδιαγραφές που τέθηκαν από την ΕΕΕΠ, μονομερώς καθώς δεν προηγήθηκε ούτε μια τυπική διαβούλευση με την εταιρεία, θέτουν περιορισμούς που καθιστούν το έργο μη βιώσιμο. Με αυτούς τους όρους δεν μπορεί να ολοκληρωθεί το project. Είμαστε δεσμευμένοι απέναντι στην επένδυση, περιμένουμε μια λύση που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές αλλά με το ισχύον πλαίσιο, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, ανέφερε ο κ. Ziegler.

Το έργο δεν μπορεί να παραμένει στην αναμονή για πάντα, υπάρχει περιορισμένος χρόνος μέσα στον οποίο μπορεί να ξαναρχίσει η επένδυση, σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 9.000 παιγνιομηχανήματα που είτε έχουν εγκατασταθεί, είτε βρίσκονται σε αποθήκες του ΟΠΑΠ και για τα οποία υπάρχουν συμφωνίες με τους προμηθευτές οι οποίες εάν δεν τηρηθούν, τότε υπάρχει κίνδυνος αυτά τα VLTs να ζητηθούν πίσω από τους κατασκευαστές τους. 

Ερωτηθείς σχετικά, ο επικεφαλής του Οργανισμού ανέφερε πως σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί λύση, δεν θα πρέπει να υπάρξει αμφιβολία πως ο ΟΠΑΠ θα κινηθεί με όλα τα μέσα για τη διασφάλιση των συμφερόντων της εταιρείας και των μετόχων της, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής σε διαιτητικό δικαστήριο, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν, ως Διοίκηση του ΟΠΑΠ είμαστε υποχρεωμένοι να ασκήσουμε κάθε δικαίωμα που απορρέει από το νόμο και τη σύμβαση προκειμένου να υπερασπίσουμε τα συμφέροντα της εταιρίας τόσο στην Ελλάδα , όσο και στο εξωτερικό."

Ο κ. Ziegler επεσήμανε επίσης, ότι οι πρωτοφανείς περιορισμοί που έθεσε ο νέος κανονισμός της ΕΕΕΠ οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα από το προσδοκώμενο, διατηρώντας τους παίκτες στον παράνομο τζόγο. "Αυτό παράλληλα σημαίνει ότι οι παίκτες παραμένουν εκτεθειμένοι σε όλους τους κινδύνους της παράνομης δραστηριότητας και το κράτος χάνει σημαντικότατα έσοδα. Το συμπέρασμά μας αυτό το επιβεβαιώνουν και οι πάροχοί μας, επιτυχημένες διεθνώς εταιρίες στον τομεα των παιγνίων με δραστηριότητα σε πάρα πολλές χώρες και κάτω από διαφορετικά ρυθμιστικά πλαίσια κορυφαίες εταιρίες δηλαδή οι οποίες είναι πρωτοπόρες στον τομέα υπεύθυνου παιχνιδιού".

"Είναι προς το συμφέρον όλων να υλοποιηθεί αυτή η επένδυση. Το κράτος θα μόνο οφέλη από την καταπολέμηση του παράνομου τζόγου. Όσο γρηγορότερα ξεκινήσουμε τόσο γρηγορότερα θα έρχονται νέα δημόσια έσοδα. Θεωρούμε ότι θα βρεθεί λύση. Ωστόσο δεν θα περιμένουμε για πάντα", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015 ο κ. Ζιγκλερ τόνισε πως πωλήσεις της εταιρίας ήταν σε ανοδική τροχιά για όγδοο συνεχές τρίμηνο και τα καθαρά έσοδα προ φόρων αυξήθηκαν κατά 15,1% σε ετήσια βάση. 

Ωστόσο, όπως σημείωσε, το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον για το 2015 αναμενόμενα θα επηρεάσει όλους τους τομείς της οικονομίας συμπεριλαμβανομένου και του κλάδου των τυχερών παιγνίων, καθώς υπάρχουν πάρα πολλές προκλήσεις.

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις από την επιβολή των capital controls στον όμιλο, ο επικεφαλής του ΟΠΑΠ σημείωσε πως ο ΟΠΑΠ προσαρμόστηκε ταχύτατα στα νέα δεδομένα και αποτέλεσε προτεραιότητα η ομαλή διεξαγωγή των συναλλαγών για όλα τα εμπλεκόμενα μέρα, πράκτορες, παίκτες και εργαζομένους. Σημείωσε, ωστόσο, πως τα capital controls προκάλεσαν αρρυθμίες στην συμπεριφορά των παικτών και τη δαπάνη για παιχνίδια (με τα Στιγμιαία Λαχεία να επηρεάζονται περισσότερο) και ως αποτέλεσμα η αναστάτωση αυτή επέδρασε τους τζίρους των παιχνιδιών. Ήδη, όμως, η κατάσταση ομαλοποιείται και η τάση δείχνει την επαναφορά σε μεγέθη πριν τα capital controls. "Μετά τις αναταράξεις του Ιουλίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η τάση είναι θετική και τα ποσά που δαπανούν οι παίκτες ανακάμπτουν σημαντικά", σημείωσε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου