Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

ΟΠΑΠ: Τώρα και... e-Στοίχημα!

Υπό ασφυκτική προθεσμία, ΟΠΑΠ και GTECΗ πέτυχαν να δημιουργήσουν και να θέσουν σε πιλοτική λειτουργία την ηλεκτρονική στοιχηματική πλατφόρμα του Οργανισμού εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε αρχικά τεθεί, δέκα ημέρες πριν την έναρξη του Μουντιάλ. Από σήμερα (σ.σ. λίγο μετά τις 12:00 σταδιακά "ανεβαίνει" το νέο pamestoixima.gr), όπως είχε εξαγγείλει η διοίκηση της ΟΠΑΠ, οι παίκτες θα μπορούν μέσω της σχετικής ιστοσελίδας να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για να αποκτήσουν τον προσωπικό ηλεκτρονικό λογαριασμό τους προκειμένουν να «ποντάρουν» διαδικτυακά. 



Ο χρήστης, όπως προβλέπεται από τον σχετικό κανονισμό, θα οδηγείται στην ειδική ενότητα για το στοιχηματισμό, όπου και πραγματοποιείται η εγγραφή του παίκτη. Η διασικασία περιλαμβάνει την υπογραφή (αποδοχή) της Σύμβασης Προσχώρησης από πλευράς παικτών, οι οποίοι πρέπει να δώσουν τα προσωπικά στοιχεία που απαιτούνται για να αποκτήσουν (προσωρινό) ηλεκτρονικό λογαριασμό και κωδικό πρόσβασης. Όπως έχει αναφέρει το Capital.gr., δεν δεν θα επιτρέπεται η συμμετοχή σε παιχνίδια σε άτομα κάτω των 21 ετών, ενώ επί του παρόντος έχει τεθεί «πλαφόν» στα 800 ευρώ, δηλαδή, κάθε παίκτης δεν μπορεί να καταβάλει πάνω από το συγκεκριμένο ποσό σε προσωρινό ηλεκτρονικό λογαριασμό, ενώ καταβολές στον ηλεκτρονικό λογαριασμό παίκτη μέσω πιστωτικής κάρτας δεν επιτρέπονται.

Κύρια φιλοσοφία του ΟΠΑΠ και της GTECΗ, συνεργάτη στο συγκεκριμένο project, για τη διαδικτυακή στοιχηματική υπηρεσία που θα προσφέρει διαδικτυακά είναι να απευθύνεται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό. Όπως εξηγούν στελέχη της εταιρείας, πρόθεση δεν είναι να δημιουργηθεί ένα προϊόν που θα αφορά τους πλέον εξειδικευμένους με το betting παίκτες, αλλά μια απόλυτα φιλική προς τον χρήση υπηρεσία, να μπορεί δηλαδή ακόμη και κάποιος χωρίς ειδικές γνώσεις ή που δεν έχει ποτέ ξανά παίξει στο «Πάμε Στοίχημα» να ποντάρει με ευκολία και χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα που σχεδιάζει να αξιοποιήσει σε όλα τα επίπεδα ο Οργανισμός αφορά στις πληρωμές. Ο ΟΠΑΠ θα είναι σταδιακά σε θέση να πραγματοποιεί πληρωμές κερδών προς τους παίκτες άμεσα, ακόμη και εντός της ημέρας, με στόχο να προσδώσει προστιθέμενη αξία σε επίπεδο εμπειρίας παίκτη αλλά και να δημιουργήσει συνθήκες μεγαλύτερης και ταχύτερης ανακύκλωσης του τζίρου του παιχνιδιού. Την νέα διαδικτυακή του υπηρεσία ο ΟΠΑΠ σχεδιάζει να προβάλλει διαφημιστικά στα ΜΜΕ από την αυριανή ημέρα, ενώ στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλου Ποδοσφαίρου στη Βραζιλία (12/6) θα υπάρχει χρόνος για να βελτιωθούν οι λειτουργίες της πλατφόρμας και να αποκτήσουν εξοικείωση οι παίκτες.

Σε λειτουργικό επίπεδο, η διοίκηση του Οργανισμού έχει εκτιμήσει πως δεν θα απαιτηθούν σημαντικές κεφαλαιακές επενδύσεις για την επέκταση στο διαδίκτυο, ενδεχομένως κάτω των 10 εκατ. ευρώ. Με βάση εκτιμήσεις αναλυτών, οι δραστηριότητες του ΟΠΑΠ στον ηλεκτρονικό στοιχηματισμό αναμένεται να συνεισφέρουν περί τα 520 εκατ.ευρώ στο τέλος του 2015 (υπολογίζοντας ένα payout της τάξης του 85%). Ένα, ωστόσο, σημείο που χρήζει προσοχής είναι πως με τον τρόπο που σχεδιάζει να προωθήσει το online στοιχηματισμό του ο Οργανισμός, «παρακάπτονται» επί της ουσίας οι πράκτορες, κάτι που σημαίνει ότι τα οφέλη για την εταιρεία θα είναι υψηλότερα αφού εξαλείφεται σε μεγάλο βαθμό ο παράγοντας «προμήθεια πράκτορα», άρα η λειτουργική κερδοφορία από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα θα είναι υψηλότερη για τον ΟΠΑΠ.

Οι τελευταίοι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από την εξέλιξη αυτή (ζητούν «αποκλειστικότητα» στη κατάθεση χρημάτων στους λογιαριασμούς των παικτών και στις πληρωμές) και με ανακοίνωσή τους ανέφεραν πως υπάρχει σημαντική απόκλιση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών και «για το λόγο αυτό και μέχρι να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, η ΠΟΕΠΠΠ αποφάσισε ομόφωνα από τη Δευτέρα 2 Ιουνίου να μην συμμετέχουμε με κανέναν τρόπο στην ανάπτυξη του διαδικτυακού παιχνιδιού της ΟΠΑΠ, είτε αυτό είναι η ταυτοποίηση παικτών είτε οποιαδήποτε άλλη συνεισφορά».

Την ίδια στιγμή, οι 24 προσωρινα αδειοδοτημένες εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες στοιχηματισμού μέσω διαδικτύου έχουν περάσει στην αντεπίθεση και συνεχίζουν να εγείρουν ενστάσεις αναφορικά με το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ για το διαδικτυακό στοίχημα, βάλλοντας παράλληλα κατά της Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Η τελευταία αποφάσισε περί του Κανονισμού Λειτουργίας (για τη “Ρύθμιση θεμάτων διεξαγωγής και ελέγχου παιγνίων στοιχημάτων προκαθορισμένης απόδοσης που προσφέρονται από την ΟΠΑΠ Α.Ε μέσω του διαδικτυου”), με τον οποίο προδήλως δεν εναρμονίζονται οι 24 εταιρείες που προσφέρουν ιντερνετικό στοίχημα. Όπως σχολίαζαν νομικοί κύκλοι, από τις 26 Μαίου (ημέρα που δημοσιευτηκε ο Κανονισμός στο ΦΕΚ), στην πράξη υφίσταται ένα διπλό κανονιστικό καθεστώς δραστηριοποίησης στο διαδίκτυο, δείχνοντας προς την κατεύθυνση του ΥΠΟΙΚ ως αρμόδιου για τη σύγχυση που υφίσταται στην αγορά τυχερών παιχνιδιών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου