Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Τι σηματοδοτεί η συνεργασία ΟΠΑΠ – Gtech



Πέντε, τουλάχιστον, χρόνια μετά τις πρώτες ουσιαστικές συζητήσεις για επέκταση των δραστηριοτήτων του στο διαδίκτυο, ο – ιδιωτικός, πλέον - ΟΠΑΠ αποφασίζει να υλοποιήσει το μεγάλο εγχείρημα.

Με συνεργάτη την Gtech και πιο συγκεκριμένα την G2 που αποτελεί το business unit του ιταλο-αμερικανικού ομίλου για διαδραστικές τεχνολογικές πλατφόρμες, ο ΟΠΑΠ θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του στην διαδικτυακή αγορά, αρχικά επικεντρώνοντας τις προσπάθειες του στο αθλητικό διαδικτυακό στοίχημα (online sports betting), τομέα όπου η Gtech ήδη συνεργάζεται με γνωστές εταιρείες του χώρου όπως τη Paddypower, τη Betfred και τη Sportingbet.

Πρόκειται για ένα απαιτητικό project, όχι λόγω πολυπλοκότητας, αλλά εξαιτίας του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος που φαίνεται να έχει τεθεί. Η διοίκηση του Οργανισμού ιδανικά επιθυμεί να έχουν ξεκινήσει έγκαιρα οι διαδικτυακές δραστηριότητες αθλητικών στοιχημάτων, εν όψει του προσεχούς Μουντιάλ που θα διεξαχθεί στη Βραζιλία το καλοκαίρι του 2014, με το πρώτο παιχνίδι να έχει προγραμματιστεί για τις 12 Ιουνίου.

Ουσιαστικά, μέσα στους επόμενους τρεις μήνες που απομένουν μέχρι την έναρξη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σειρά προαπαιτούμενων ενεργειών, σε τεχνικό και όχι μόνο επίπεδο, ενώ εκκρεμεί και η θέσπιση των ρυθμιστικών κανόνων (θεσμικό πλαίσιο, κάρτα παίκτη κ.α.) από πλευράς Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) αλλά και οι διαπραγματεύσεις με τους πράκτορες.

Στελέχη της αγοράς έδιναν, πάντως, περισσότερες πιθανότητες η επέκταση του Οργανισμού στο διαδίκτυο να πραγματοποιηθεί στο τρίτο τρίμηνο του 2014, κάτι που ανέφερε και η Alpha Finance σε πρόσφατο report της, ωστόσο, αρμόδιες πηγές ανέφεραν στο Capital.gr. πως ήδη έχει πραγματοποιηθεί ενδελεχής προετοιμασία με ζητούμενο να τεθεί η πλατφόρμα εγκαίρως σε λειτουργία.

Σταθμός

Σε κάθε περίπτωση η συνεργασία ΟΠΑΠ – Gtech αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό στην ιστορία του Οργανισμού, καθώς η εταιρεία εισέρχεται στην αγορά υπηρεσιών iGaming, οι οποίες “αναμένεται να αποτελέσουν έναν από τους κυριότερους παράγοντες που θα συμβάλουν στην μελλοντική της ανάπτυξη”, όπως ανέφερε η διοίκηση. Με βάση τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις των αναλυτών της Alpha Finance, οι δραστηριότητες του ΟΠΑΠ στον ηλεκτρονικό στοιχηματισμό αναμένεται να συνεισφέρουν περί τα 520 εκατ.ευρώ στο τέλος του 2015, υπολογίζοντας ένα payout της τάξης του 85%.

Σταθμό όμως αποτελεί και για τη Gtech/Lottomatica που έπειτα από πολυετείς προσπάθειες αναλαμβάνει και επισήμως το πρώτο της μεγάλο έργο στην ελληνική αγορά. Υπενθυμίζεται πως ο ιταλικός όμιλος (μετά την εξαγορά της αμερικανικής Gtech από την ιταλική Lottomatica, ο νέος όμιλος άλλαξε την εταιρική του επωνυμία σε Gtech SpA) είχε συμμετάσχει στο διαγωνισμό του 2006 για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό του ΟΠΑΠ, διαγωνισμός που κηρύχθηκε άγονος ένα χρόνο αργότερα από την τότε διοίκηση, ενώ είχε συμμετάσχει και στη διαδικασία του 2012, με τη διοίκηση Σπανουδάκη να επιλέγει τελικώς τη G2 ως στρατηγικό εταίρο, αλλά με το εγχείρημα να “παγώνει” για άλλη μια φορά.

Τώρα, ο υπό νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς ΟΠΑΠ, αποφάσισε να επεκταθεί τελικά στο διαδίκτυο με τη Gtech (παρά τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει περί επιλογής των Playtech και Οpenbet ως συνεργάτες) αντί της Playtech, η οποία διαθέτει επίσης ιστορικό προσπαθειών να κερδίσει ένα σημαντικό συμβόλαιο με την μεγαλύτερη εταιρεία τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα.

Χθες η μετοχή του ΟΠΑΠ στο τέλος των συναλλαγών στο χρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε με κέρδη της τάξης του 3,60% (στα 11,81 ευρώ, ενώ η μετοχή τηςGtech στο χρηματιστήριο του Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 3,90% (στα 23,97 ευρώ).


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου