Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Δίνουν τα ρέστα τους για το Στοίχημα!



Σκιές και ερωτηματικά δημιουργεί η απροθυμία του υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα να θέσει τέλος στο μεταβατικό καθεστώς λειτουργίας των 24 εταιρειών που προσφέρουν υπηρεσίες διαδικτυακού στοιχήματος στην ελληνική αγορά.

Για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις, ο υπουργός Οικονομικών δεν προχώρησε τελικώς στην ανάκληση των προσωρινών αδειών βάσει των οποίων οι εταιρείες αυτές λειτουργούν, διατηρώντας ένα ιδιότυπο καθεστώς στην εγχώρια αγορά τυχερών παιχνιδιών: από τη μία πλευρά ο ΟΠΑΠ που έχει καταβάλλει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει το αποκλειστικό δικαίωμα διεξαγωγής ιντερνετικού στοιχήματος, και από την άλλη οι 24 εταιρείες που, μέσω ενός καταλλήλως ρυθμιζόμενου καθεστώτος, συνεχίζουν να προσφέρουν στοιχηματικές υπηρεσίες, χωρίς όμως να έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ για την απόκτηση της άδειας τους.

Οι εταιρείες αυτές καθημερινά τζιράρουν σημαντικά ποσά βασιζόμενες απλά και μόνο σε μια ειδική ρύθμιση του νόμου 4002/11 που προέβλεπε ότι εάν υπαχθούν σε μεταβατικό καθεστώς, φορολογηθούν αναδρομικά και λάβουν ΑΦΜ, θα μπορούν να προσφέρουν στοίχημα στους Έλληνες παίκτες, έως ότου το Ελληνικό Δημόσιο (με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, όπως ορίζει το άρθρο 45 του ν.4002/2011), προκηρύξει διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό για τη χορήγηση αδειών διενέργειας τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου.

Αυτή η μεταβατική περίοδος, όμως, ήδη διαρκεί πάνω από δύο χρόνια, χωρίς να γίνεται σε κανέναν από τους συμμετέχοντες στην αγορά γνωστό πότε θα τερματιστεί. Πρόκειται για μια κατάσταση που, όπως αναφέρουν στελέχη του χώρου, εξυπηρετεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα που διατυμπανίζουν πως λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα χωρίς, όμως, να διαθέτουν την προβλεπόμενη από το θεσμικό πλαίσιο άδεια (αφού κανείς διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός δεν έχει πραγματοποιηθεί για τη χορήγηση άδειας διενέργειας τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου) και, πρωτίστως, το Υπουργείο Οικονομικών καθώς εισπράττει φόρους από μια δραστηριότητα που βρίσκεται «στον αέρα».

Δεν εξυπηρετεί όμως τον ΟΠΑΠ που έχει αγοράσει έναντι εκατομμυρίων ευρώ από το ίδιο το Δημόσιο το αποκλειστικό δικαίωμα διεξαγωγής των παιχνιδιών του «με οποιοδήποτε πρόσφορο τεχνολογικά τρόπο», όπως αναφέρεται ρητά στη σύμβαση με το Δημόσιο, άρα και στο διαδίκτυο.

Η προσέγγιση με την οποία ο κ. Στουρνάρας αντιμετωπίζει το ζήτημα, τονίζουν έμπειρα στελέχη του χώρου, στην πράξη διαιωνίζει το ιδιότυπο καθεστώς λειτουργίας της διαδικτυακής αγοράς τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα. Ιδιότυπης διότι, πέραν των άλλων, οι 24 εταιρείες-ιστότοποι παροχής υπηρεσιών στοιχημάτων και τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου που λειτουργούν υπό μεταβατικό καθεστώς, ελέγχονται από επιχειρηματίες που διαθέτουν δύο, τρείς ή και περισσότερους ιστότοπους χρησιμοποιώντας διαφορετικά εμπορικά σήματα.

Τα επιχειρηματικά αυτά συμφέροντα, όπως αποδεικνύνεται λόγω της αμφιθυμίας του κ. Στουρνάρα να καταργήσει το μεταβατικό καθεστώς του Ν. 4002/2011 και τη λειτουργία των 24 εταιρειών που έχουν ενταχθεί σε αυτό το καθεστώς, έχουν πλέον ανεβάσει τους τόνους τόσο στο προσκήνιο όσο, κυρίως, στο παρασκήνιο, ασκώντας πιέσεις που, όπως φαίνεται, αποδίδουν. Πλέον αμφισβητούν ευθέως το αποκλειστικό δικαίωμα δραστηριοποίησης (με 11 υφιστάμενα παιχνίδια, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το Πάμε Στοίχημα) του ΟΠΑΠ στο διαδίκτυο, δικαίωμα που ορίζεται με την από 15.12.2000 σύμβαση μεταξύ Δημοσίου και ΟΠΑΠ και, όσο δεν τηρείται η νομιμότητα, θέτουν «τελεσίγραφα» και «όρους».

Πράγματι, το τελευταίο 15ήμερο η διοίκηση του ΟΠΑΠ έγινε αποδέκτης πολλαπλών «μηνυμάτων» από συγκεκριμένα επιχειρηματικά κέντρα που επιχειρούν να διαμορφώσουν τις εξελίξεις στο ιντερνετικό στοίχημα, και όχι μόνο, κατά το δοκούν. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, έφθασαν στο σημείο να προβάλουν αιτιάσεις περί δήθεν υποχρέωσης του ΟΠΑΠ να αποκτήσει άδεια προκειμένου να δραστηριοποιηθεί στο διαδίκτυο, αλλά και αυτοπροτείνονται στους νέους μετόχους του Οργανισμού ως στόχοι εξαγοράς. Αν και, επί του παρόντος, δεν υπήρξε θεσμοθετημένη αντίδραση από πλευράς Οργανισμού, εντούτοις καθίσταται σαφές πως όσο η κυβέρνηση παραμένει σε ρόλο παρατηρητή και δεν προχωρά σε ουσιαστική ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών, τότε όσοι ισχυρίζονται πως οι δεσμοί διαπλοκής που κρατούσαν αιχμάλωτο τον ΟΠΑΠ δεν έχουν ακόμη διαρραγεί θα συνεχίσουν να επιβεβαιώνονται...


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου