Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Στον προθάλαμο του ΟΠΑΠ η Emma Delta

Το πρώτο βήμα ενόψει της ανάληψης του μάνατζμεντ του ΟΠΑΠ από την Emma Delta σηματοδοτήθηκε με μία λιτή ανακοίνωση, σαράντα έξι μόλις λέξεων. Ένα μήνα μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του 33% του ΟΠΑΠ στο ελληνοτσεχικό επενδυτικό σχήμα, το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού στην συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης, ενέκρινε την εκλογή του κ. Σπύρου Φωκά ως νέου, μη εκτελεστικού μέλους.

Πρόκειται για τον στενό συνεργάτη του Δ. Μελισσανίδη, νομικό και μέλος του δ.σ. της Aegean Marine Petroleum Network Inc., ο οποίος και τυπικά λαμβάνει θέση στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού. Η κίνηση αυτή ουσιαστικά αποτελεί προάγγελό των αλλαγών που θα ακολουθήσουν, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί και τυπικά η μεταβίβαση του 33% του ΟΠΑΠ στην Emma Delta.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να δοθούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις από τις αρχές ανταγωνισμού. Μόλις συμβεί αυτό, θα μεσολαβήσει μια 10ήμερη περίοδος, όπως προβλέπεται από τον διαγωνισμό, προκειμένου να διαπιστωθεί το καλώς έχειν της διαδικασίας. Εν συνεχεία θα ακολουθήσει η καταβολή του αντιτίμου για το 33% του ΟΠΑΠ και η μεταβίβαση των μετοχών στην Emma Delta. Εκτιμάται πως περί τα μέσα Οκτωβρίου, εάν όχι λίγο νωρίτερα θα έχει ολοκληρωθεί και τυπικά η αλλαγή ιδιοκτησίας στον ΟΠΑΠ.

Νέα διοίκηση

Ακολούθως, θα κινηθούν οι καταστατικές διαδικασίες για την αλλαγή του μάνατζμεντ. Σύμφωνα με όσα πρώτο (στις 3/8) είχε αναφέρει το «Κεφάλαιο», επικεφαλής του Οργανισμού θα τεθεί ο 51χρονος Καμίλ Ζίγκλερ, στέλεχος του ομίλου PPF με μεγάλη εμπειρία στο restructuring εταιρειών. Ο τσεχικής καταγωγής manager που έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, στέλεχος της Raiffeisenbank, αναμένεται να πλαισιωθεί από τουλάχιστον τρεις ακόμη συνεργάτες του. Nα σημειωθεί πως ο τσεχικός ΟΠΑΠ, η εταιρεία SAZKA, ελέγχεται από τον επενδυτικό όμιλο KKCG του Τσέχου δισεκατομμυριούχου –και μετόχου του Emma Delta– Karel Komarek.

Στόχος του νέου μάνατζμεντ δεν θα είναι άλλος από την άμεση υλοποίηση του business plan και κυρίως την ανάπτυξη του δικτύου των VLTs, την επέκταση στο internet (ενδεχομένως με την προώθηση και του Bingo που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο των παιχνιδιών της εταιρείας), το λανσάρισμα του “Ξυστό” και των Λαχείων, ενώ μένει να φανεί πως θα προχωρήσει η «συμβίωση» με την Intralot. Το θέμα των καθυστερήσεων του business plan και κυρίως των VLTs αποτελέσει κεντρικό σημείο αναφοράς στην έκθεση της Citi που δημοσιοποιήθηκε στις 4/9, με την οποία ο οίκος αναθεώρησε σε «πώληση», από «ουδέτερη» τη σύσταση για την μετοχή του ΟΠΑΠ, διατηρώντας την τιμή-στόχο των 6,70 ευρώ.

Αν και η έκθεση σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως (λ.χ. από την Exotix) και η μετοχή του Οργανισμού δεν φάνηκε να επηρεάζεται (κλείσιμο στα 7,98 ευρώ στις 13/9), στην αγορά δεν φάνηκε να υπάρχουν διαφωνίες με όσα αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου περί «καθυστερήσεων στο rollout νέων προϊόντων», σημειώνοντας πως «οι συμφωνίες για τα VTLs δεν έχουν ακόμη υπογραφεί και η εταιρεία περιμένει ακόμη το guidance της επιτροπής τυχερών παιχνιδιών». Εάν δεν επιταχυνθούν οι διαδικασίες, πλέον οριακά στον ΟΠΑΠ προλαβαίνουν να δουν «coin in» από τα VLTs εντός του 2014, δεδομένου ότι, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, απαιτούνται τουλάχιστον 14 μήνες εάν κανείς συνυπολογίσει το χρόνο και τους πόρους που απαιτούνται για τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, τη διενέργεια, την ολοκλήρωση των διαδικασιών επιλογής των προμηθευτών, συνεργατών, παραχωρησιούχων και τον χρόνο που απαιτείται για την επιλογή, προετοιμασία και πλήρη ανάπτυξη των χώρων εκμετάλλευσης VLTs, την πιστοποίηση (από την ΕΕΕΠ) των καταστημάτων, του προσωπικού, των μηχανημάτων και των συστημάτων καθώς και την εγκατάσταση και τη θέση σε λειτουργία των VLT.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου