Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΠΑΠ: Ο νέος CEO και οι προβλέψεις για την αγορά

ΟΠΑΠ: Ο νέος CEO και οι προβλέψεις για την αγορά – Πως θα κινηθούν τα έσοδα

Μέσα στον Οκτώβριο, το πιθανότερο στις 11 Οκτωβρίου, όπως αποκάλυψε χθες το Euro2day.gr, αλλάζει η διοίκηση του ΟΠΑΠ, όπως προκύπτει από την παρουσίαση της Emma Delta προς τους επενδυτές για τα δύο ομολογιακά δάνεια, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ, που εκδίδει  προκειμένου να χρηματοδοτήσει τμήμα του ποσού για την εξαγορά του οργανισμού.
 
 
Στις παρουσιάσεις αυτών των ημερών συμμετέχει ήδη ο (εικονιζόμενος) Kamil Ziegler ο οποίος και αναλαμβάνει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ.
Ο 51χρονος Τσέχος θεωρείται πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του, επίσης Τσέχου, δισεκατομμυριούχου Jiri Smejc, μεγαλομετόχου της Emma Capital Limited και της Emma-Delta
Eχει πλούσια εμπειρία στον τραπεζικό και τον χρηματοοικονομικό χώρο, έχοντας περάσει –μεταξύ άλλων- από υψηλόβαθμες θέσεις στην RaiffeisenBank στην AAA Auto αλλά και στο γνωστό πλέον στην Ελλάδα, Fund PPF, του οποίου έχει διατελέσει Director of Finance.
Εμπειρία όμως έχει και στον χώρο του Gaming καθώς όταν τα Funds KKCG και PPF απέκτησαν τον ΟΠΑΠ της Τσεχίας, την Sazka SA, ανέλαβε την θέση του διευθύνοντος Συμβούλου ενώ παραμένει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, ως σήμερα, παρότι το KKCG εξαγόρασε πλήρως το μερίδιο του PPF.
Να σημειωθεί ότι τσέχος θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες και ο οικονομικός διευθυντής του Οργανισμού.

Οι προβλέψεις για την αγορά

Στις παρουσιάσεις που έγιναν, πάντως, συμμετέχουν ο Απόστολος Κουκουβίνος, σύμβουλος του σημερινού διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ Κ. Λουρόπουλου και ο Michal Houst, ο άνθρωπος που συντόνισε την απόκτηση του οργανισμού από την Emma Delta.
Οι νέοι ιδιοκτήτες του οργανισμού προβλέπουν πως η ελληνική αγορά τυχερών παιχνιδιών θα αρχίσει από φέτος να κινείται ανοδικά έπειτα από τέσσερα δύσκολα χρόνια, ενώ επισημαίνουν πως η Ελλάδα παραμένει, παρά την κρίση μία από τις μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης στα τυχερά παιχνίδια.
Η ελληνική αγορά τυχερών παιχνιδιών προβλέπεται πως θα διαμορφωθεί φέτος στα 1,915 δισ. ευρώ σε επίπεδο Gross Gaming Revenue (GGR, δηλαδή τα στοιχήματα που παίχθηκαν μείον τα κέρδη των παικτών) από 1,842 δισ. ευρώ το 2012, παρουσιάζοντας μικρή άνοδο. Αυτή συνδέεται κυρίως με το «Ξυστό Λαχείο» που αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός του τελευταίου τριμήνου, αν προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες.
Η αγορά αναμένεται να εκτοξευθεί στα 2,55 δισ. ευρώ το 2014 με τα VLTs και το Ξυστό να συνεισφέρουν περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ σε έσοδα. Το 2015 προβλέπεται πως η ελληνική αγορά τυχερών παιχνιδιών θα αγγίζει τα 2,95 δισ. ευρώ.
Οι υφιστάμενες δραστηριότητες του ΟΠΑΠ θα αποτελούν μικρό ποσοστό (περί το 30%) στην αγορά τυχερών παιχνιδιών του 2015 η οποία θα κυριαρχείται από τα VLTs, το Ξυστό, αλλά και τα στοιχήματα μέσω Διαδικτύου, τομείς στους οποίους θα έχει παρουσία όμιλος.
Από την ίδια παρουσίαση προκύπτει πως παρά την κρίση η Ελλάδα παρέμεινε και το 2012 μεταξύ των μεγαλύτερων αγορών της Ευρώπης στα τυχερά παιχνίδια. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκε πέρυσι στο 0,9% του ΑΕΠ (με βάση το GGR) ποσοστό που κατατάσσει τη χώρα μας στην έκτη θέση πανευρωπαϊκά, μαζί με την Τσεχία και την Ισπανία. Αλλά και ο ΟΠΑΠ βρίσκεται στην τρίτη θέση στην Ευρώπη, μεταξύ ομοειδών οργανισμών με βάση τα έσοδα του 2012 και στην τέταρτη με βάση τη χρηματιστηριακή αξία, ενώ με βάση τα EBITDA είναι στη δεύτερη θέση.
Στις δύο κορυφαίες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης με βάση τα έσοδα βρίσκονται η ιταλική GTECH, η βρετανική William Hill.
Η πλειοψηφία των εσόδων του ΟΠΑΠ (το 41,3%) έρχεται σήμερα από την Αττική, σύμφωνα με την παρουσίαση της Emma Delta προς τους υποψηφίους ομολογιούχους. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 10,7%, η Κύπρος με 4,9% και η Αχαϊα με 2,9%.
Η Emma Delta προχωρά σε έκδοση δύο ομολόγων, συνολικού ύψους 400.000.000 ευρώ για να χρηματοδοτήσει τμήμα του ποσού που θα καταβάλει για την εξαγορά του ΟΠΑΠ. Τα δυο ομόλογα λήγουν το 2017, θα εκδοθούν από την θυγατρική της, Emma Delta Finance, ενώ οι παρουσιάσεις σε επενδυτές είναι ήδη σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας.
Στελέχη που παρακολουθούν τη διαδικασία δήλωσαν στο Reuters την προηγούμενη εβδομάδα ότι η επενδυτική εταιρεία διαθέτει τα κεφάλαια για να εξαγοράσει τον ΟΠΑΠ αλλά προχωρά στην έκδοση ομολόγων ώστε να βελτιώσει την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων της (RoE).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου