Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

ΟΠΑΠ: Κλείνουν τέσσερα “καυτά” μέτωπα

Κλείνουν τέσσερα “καυτά” μέτωπα στον ΟΠΑΠ που παρέμεναν ανοικτά λόγω των πολιτικών εξελίξεων. Μέσα στο επόμενο διάστημα –πρόθεση είναι να υπάρξουν προκηρύξεις και ανακοινώνεις εντός του μήνα– αναμένεται να εισέλθουν στην τελική ευθεία οι διαγωνισμοί για την ανάδειξη του νέου τεχνολογικού παρόχου του Οργανισμού, την επέκταση στο διαδίκτυο, την προμήθεια παιγνιομηχανημάτων και, εκτός απροόπτου, για τους ιδιώτες πάροχους των VLTs.


Πρόθεση της διοίκησης είναι να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της καθυστέρησης που προκάλεσαν οι εκλογές στo χρονοδιάγραμμα του επενδυτικού του πλάνου. Είναι ενδεικτικό πως στα τέλη του περασμένου Μαρτίου η διοίκηση της ΟΠΑΠ εκτιμούσε πως μέχρι το τέλος Ιουνίου θα είχε ήδη δημοσιοποιηθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος (RFP) για τεχνολογικό πάροχο για τα VLTs και θα είχε έλθει σε συμφωνία με τους πράκτορες για την κατανομή των Gaming Halls. Φυσικά, οι πολιτικές εξελίξεις ανέτρεψαν τον προγραμματισμό, παρά το ότι στον Οργανισμό ήταν ήδη έτοιμοι για το σύνολο των διαγωνιστικών διαδικασιών.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο διαγωνισμός για την επιλογή τεχνολογικού εταίρου, στον οποίο έχουν ήδη καταθέσει τις προσφορές τους η Intalot και η Lottomatica. Προ εκλογών, ο επικεφαλής του Οργανισμού Γ. Σπανουδάκης είχε αναφερθεί στην ιδιαιτερότητα του διαγωνισμού και στην απόφαση να ολοκληρωθεί μετά τις εκλογές, παρά το ότι η αρμόδια επιτροπή μπορούσε να ολοκληρώσει το έργο της πολύ νωρίτερα.

Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες αναφέρουν πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, ενώ θεωρείται δεδομένη η επέκταση της σύμβασης με την Intralot, για διάστημα, όμως, το οποίο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, θα εξαρτηθεί από την ανάδειξη του αναδόχου.

Άμεσα αναμένεται να γίνει και η πρόσκληση ενδιαφέροντος (RFP) για τον τεχνολογικό πάροχο που θα προμηθεύσει τον Οργανισμό με μηχανήματα. Η διοίκηση έχει ήδη πραγματοποιήσει επαφές με γνωστούς κατασκευαστές παιγνιομηχανημάτων και έχει καταλήξει σε μεγάλο βαθμό στις προδιαγραφές, το περιεχόμενο και τη μορφή των παιχνιδιών. Σημειώνεται πως ο ΟΠΑΠ διαθέτει το δικαίωμα ανάπτυξης δικτύου 16.500 βιντεολόττο σε όλη τη χώρα και σε χώρους αποκλειστικής διάθεσης. Η άδεια για τη λειτουργία των VLTs έχει διάρκεια 10 ετών από την έκδοση του σχετικού Κανονισμού από την ΕΕΕΠ.

Σύμφωνα με στελέχη του ΟΠΑΠ, πρόθεση της διοίκησης είναι να ακολουθήσει και ο διεθνής διαγωνισμός για τις άδειες που θα λάβουν οι ιδιώτες-πάροχοι των υπόλοιπων 18.500 VLTs. Τονίζεται πως ο Ν. 4002/2011 προβλέπει την παροχή άδειας στον ΟΠΑΠ για τη λειτουργία 35.000 παιγνιομηχανημάτων (VLTs) στην ελληνική επικράτεια, δίνοντας στην εταιρεία το δικαίωμα εγκατάστασης και λειτουργίας 16.500 VLTs μέσω πρακτορείων της και τα υπόλοιπα 18.500 VLTs να τα λειτουργήσει μέσω 4 έως 10 υπεργολάβων, οι οποίοι θα επιλεγούν μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού.

Τέλος, αναμένονται ανακοινώνεις και για την επέκταση του ΟΠΑΠ στο διαδίκτυο με τα παιχνίδια που ήδη διαθέτει, έχουν επιλεγεί τρεις πάροχοι –η ισραηλινή Playtech, η I2 (θυγατρική της Intralot) και η G2 (θυγατρική της Lottomatica). Όταν επιλεγεί ο συνεργάτης, θα συσταθεί κοινοπραξία με πρώτο στόχο την από κοινού δραστηριοποίηση στην ελληνική αγορά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου