Η συνεισφορά των εθνικών λοταριών της Ευρώπης προς τους κρατικούς προϋπολογισμούς και κοινωφελείς σκοπούς ανήλθε το 2011 στα 25,1 δισ. ευρώ, ποσό ρεκόρ το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 70% των ακαθάριστων εσόδων από τυχερά παιχνίδια. Συγκεκριμένα,
ο τζίρος των εθνικών λοταριών, μελών της ανεξάρτητης ένωσης κρατικών ευρωπαϊκών λοταριών, της European Lotteries, από τα παιχνίδια κληρώσεων, το στιγμιαίο και το αθλητικό στοίχημα αυξήθηκε το προηγούμενο έτος 4%, στα 81,5 δισ. Σε περίπτωση που συμπεριληφθούν και τα παιχνίδια μέσω μηχανών ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών τότε ο τζίρος υπερέβη τα 100 δισ. ευρώ. Από τη συνολική συνεισφορά τους στην κοινωνία, περίπου 2,5 δισ. ευρώ διανεμήθηκαν στον αθλητισμό, και κυρίως στον ερασιτεχνικό αθλητισμό στην Ευρώπη.
«Τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα πως τα μέλη μας συμβάλλουν ουσιαστικά προς όφελος της κοινωνίας σε ολόκληρη την Ευρώπη και, ως προς αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντική η διατήρηση του μοντέλου κοινής ωφέλειας που υποστηρίζουμε», ανέφερε ο πρόεδρος της European Lotteries Φρίντριχ Στίκλερ. «Ζητώ από τις κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της παρουσίας των παράνομων λειτουργών που κατακλύζουν τους καταναλωτές με επικίνδυνα και παράνομα προϊόντα και απειλούν τα θεμέλια πάνω στα οποία έχουμε διαμορφώσει τον τρόπο που λειτουργούμε», συμπλήρωσε.
Σημειώνεται ότι τα μέλη της Εuropean Lotteries δραστηριοποιούνται σε 44 χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα 27 κράτη–μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μεταξύ αυτών, είναι και η ΟΠΑΠ Α.Ε. Τα μέλη της επιτροπής ευρωπαϊκών εθνικών λοταριών, τα οποία προσφέρουν υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών μόνο στις χώρες που έχουν λάβει άδεια από τις κυβερνήσεις, διαθέτουν περισσότερα από 428.000 πρακτορεία, απασχολώντας άμεσα περισσότερους από 24.800 υπαλλήλους και έμμεσα περίπου 370.000 άτομα. Τον Μάιο, τα μέλη της European Lotteries είχαν εγκρίνει έναν νέο καταστατικό χάρτη σε μια προσπάθεια να συμβάλουν στην περαιτέρω εξέλιξη του αθλητισμού στην Ευρώπη, ταυτόχρονα και στη διασφάλιση της ακεραιότητάς του. Ο κ. Στίκλερ είχε χαρακτηρίσει την αθέμιτη εκμετάλλευση αγώνων ως την «πιο σοβαρή απειλή για τον αθλητισμό».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου