Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Στόχος η προκήρυξη του διαγωνισμού για τον ΟΠΑΠ μέχρι το Μάρτιο, λέει ο Γ.Κουκιάδης


Σε αγώνα δρόμου για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων καλείται να επιδοθεί η κυβέρνηση υπό το βάρος των πιέσεων της τρόικας, οι οποίες φάνηκαν στο «προμνημόνιο» με το αίτημα για 2-3 μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Γ.Κουκιάδης, στόχος για το μερίδιο στον ΟΠΑΠ -μία από τις σημαντικότερες κινήσεις- είναι ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του Μαρτίου. 

Παράλληλα, ο Γ.Κουκιάδης χαρακτηρίζει «εμπειρική» την αρχική εκτίμηση για έσοδα 50 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, λέγοντας πως η τρόικα έχει κατανοήσει πως ο στόχος δεν είναι επιτεύξιμος.
Ανάμεσα στα σημαντικότερο από τα τελευταία βήματα στον μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων ήταν η μεταβίβαση ποσοστού 29% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΠΑΠ στο ΤΑΙΠΕΔ, με απόφαση της Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων. Το ποσοστό του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΠΑΠ διαμορφώνεται πλέον σε 5%. 

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, στόχος είναι να πωληθεί σε τιμή μετοχής υπερδιπλάσια της τρέχουσας χρηματιστηριακής καθώς ο ΟΠΑΠ απέκτησε μια νέα πανάκριβη άδεια για την ανάπτυξη των VLT's. Επίσης, αναμένεται το άνοιγμα της διαδικτυακής αγοράς τυχερών παιχνιδιών στην οποία επίσης πρόκειται να δραστηριοποιηθεί ο ΟΠΑΠ και αναμένεται και η ιδιωτικοποίηση των λαχείων, τα οποία μπορεί τελικά να πάρει η κοινοπραξία του ΟΠΑΠ.

Όσον αφορά τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας (ΟΔΙΕ), εκτός από την Intralot, μη δεσμευτικό ενδιαφέρον εξεδήλωσε και η Avenir. Από τον διεθνή χώρο, ενδιαφέρθηκαν η γαλλική PMU και η Phumelela Gaming & Leisure, η εταιρία που διαχειρίζεται το ιπποδρομιακό στοίχημα στη Νότια Αφρική. 

Από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων αποφασίστηκε να διαχωριστεί η ακίνητη περιουσία του Ιπποδρόμου από τη διαγωνιστική διαδικασία και, κατά πάσα πιθανότητα, θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρία, στην οποία θα μεταβιβαστεί η περιουσία, αλλά και τα χρέη.

Επίσης, το Δημόσιο προχώρησε στη μεταβίβαση στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, 2.348.640 μετοχών του ΟΛΘ (ποσοστό 23,3% του μετοχικού κεφαλαίου). Το ποσοστό του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΘ διαμορφώνεται πλέον σε 50,97%.

Τέλος, ανακοινώθηκε η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ ποσοστού 40% (14,52 εκατ. μετοχές) της ΕΥΑΘ.

Ο Κουκιάδης ανέφερε επίσης στο ΣΚΑΪ πως υπάρχει ενδιαφέρον για τα λαχεία. Σχετικά με την έκταση του Ελληνικού, ανέφερε πως υπάρχουν νομικές επιπλοκές για την έκταση του Ελληνικού, τονίζοντας ωστόσο πως αποτελεί ένα ακίνητο ανεκτίμητης αξίας.

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ επανέλαβε επίσης πως το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων τέθηκε σε ορθολογικές βάσεις κατά τις διαβουλεύσεις με τους δανειστές, λέγοντας πως «με την τρόικα έχουμε ξεκαθαρίσει τι βγήκε το 2011 και τι θα βγει το 2012».

Το «φιλέτο» του ΟΠΑΠ

Όσον αφορά τον ΟΠΑΠ, το 29% του οποίου έχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ, ο Γ.Κουκιάδης ανέφερε στο Reuters πως ο στόχος είναι να γίνει ο διαγωνισμός στο πρώτο τρίμηνο. 

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ δεν προσδιόρισε χρονικά πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η πώληση. «Η ολοκλήρωση έχει μια σειρά από θέματα, αυτό που λέμε ουρές, οι οποίες δεν μπορούν να προσδιοριστούν χρονικά» εξήγησε, συμπληρώνοντας: «Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, γιατί υπάρχει ενδιαφέρον έντονο».  

Το Δημόσιο άντλησε 1,7 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων πέρυσι έναντι αναθεωρημένου στόχου για 4 δισ. ευρώ. Στην ΕΕ και το ΔΝΤ, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να αντλήσει επιπλέον 9,3 δισ. ευρώ φέτος μέσω της πώλησης δημόσιων κτιρίων και ποσοστών σε ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. 

Ωστόσο, ο Κουκιάδης είπε ότι ο στόχος αυτός δεν είναι εφικτός και ότι το Ταμείο στοχεύει για το 2012 σε έσοδα 4,7 δισ. ευρώ -και αυτό, σημείωσε, υπό την αίρεση επιτυχούς ολοκλήρωσης των διαδικασιών για το PSI.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου