Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Ξανασκέφτεται την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ η κυβέρνηση

Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής στο Μεσοπρόθεσμο, άρχισαν οι αλλαγές. Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας χθες στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητήθηκε το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της διατήρησης της συμμετοχής 34% του ελληνικού Δημοσίου στον ΟΠΑΠ. «Με τις αλλαγές που επέρχονται», είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών στα μέλη της Επιτροπής, «έχουμε ένα άλλο περιβάλλον που ενισχύει πάρα πολύ τον ΟΠΑΠ. Το υπουργικό συμβούλιο και η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων επί τη βάσει των εκτιμήσεων των διεθνών μας συμβούλων για την αξία του ΟΠΑΠ, τη χρηματιστηριακή και την αγοραία, θα κάνουν στη συνέχεια την καλύτερη επιλογή για το δημόσιο συμφέρον και για τη μείωση του δημόσιου χρέους, ενόψει και της αφομοίωσης των νέων στοιχείων που ενισχύουν την αξία του ΟΠΑΠ, και θα δούμε τι θα κάνουμε... Να ενισχυθεί ο ΟΠΑΠ και μετά να δούμε ποια θα είναι η καλύτερη αξιοποίησή του».

Μισή υπαναχώρηση

Η τοποθέτηση αυτή θεωρείται ως μισή υπαναχώρηση από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής που ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος έφερε στη Βουλή, μόλις πριν από ένα μήνα και το οποίο προβλέπει την πώληση του 34% του ΟΠΑΠ στο 4ο τρίμηνο του έτους. Τώρα αυτό δείχνει να διολισθαίνει προς τα πίσω, και σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, ο νέος ορίζοντας για την ιδιωτικοποίηση είναι το 4ο τρίμηνο του 2012.

Υπενθυμίζεται ότι μερικούς μήνες πριν, ο κ. Βενιζέλος, ως υπουργός Εθνικής Αμυνας, σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, είχε προτείνει την τιτλοποίηση των κερδών του ΟΠΑΠ και τη διατήρηση της συμμετοχής του 34% από το ελληνικό Δημόσιο. Πάντως, κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν ότι ο κ. Βενιζέλος στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ανέφερε ότι το Mεσοπρόθεσμο (και σαν συνέπεια η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ) θα τηρηθεί απαρεγκλίτως.

Πριν εξαγγείλει χθες στη Βουλή τη νέα στρατηγική για τον ΟΠΑΠ, ο υπουργός Οικονομικών, είχε «στολίσει» τον οργανισμό με πολλά «καλούδια». Με τροπολογία που κατατέθηκε, ο ΟΠΑΠ καθίσταται ο κύριος παραχωρησιούχος των 35.000 παιγνιομηχανών που εισάγει σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα. Ο οργανισμός αναλαμβάνει το σύνολο των αδειών των παιγνιομηχανών, εκ των οποίων τις 16.500 θα εκμεταλλευθεί ο ίδιος και ο ΟΔΙΕ (με τον οποίο τα πρακτορεία τους συγχωνεύονται), ενώ τις υπόλοιπες 18.500 μηχανές θα μπορεί να εκχωρήσει σε 4-10 υποπαραχωρησιούχους.

Από την κίνηση αυτή το ελληνικό Δημόσιο αναμένεται ν' αντλήσει 500-700 εκατ. ευρώ, καθώς κάθε άδεια παιγνιομηχανήματος αποτιμάται σε 15-20 χιλ. ευρώ. Η πιο πιθανή τιμή είναι τα 15.000 ευρώ και σε μια τέτοια περίπτωση, στα δημόσια ταμεία θα εισρεύσουν 525 εκατ. ευρώ. Ο κ. Βενιζέλος μάλιστα, προκειμένου ν' αποποιηθεί των κατηγοριών της αντιπολίτευσης -και κυρίως του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλη- περί «δώρου» της κυβέρνησης στην Intralot, ορίζει ως χρόνο ισχύος της άδειας των παιγνιομηχανών, δώδεκα μήνες μετά την αδειοδότηση του οργανισμού.

Αλλα 300-400 εκατ. ευρώ αναμένεται ν' αντλήσει το ελληνικό Δημόσιο από την επέκταση της άδειας εκμετάλλευσης των 11 αποκλειστικών παιχνιδιών που έχουν εκχωρηθεί στον οργανισμό από το 2000. Η συγκεκριμένη άδεια λήγει το 2020, αλλά η κυβέρνηση προτίθεται να την ανανεώσει φέτος ώστε να καλύψει τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου. Συνολικά εκτιμάται ότι ο ΟΠΑΠ μπορεί φέτος να φέρει 800-1.000 εκατ. ευρώ, μόνον από τις άδειες VLTs και την ανανέωση της υφιστάμενης άδειας. Σημειώνεται ότι στις 31/3/2011, ο οργανισμός είχε διαθέσιμα ύψους 750 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να προβεί σε τραπεζικό δανεισμό ώστε να ικανοποιηθεί η «ακόρεστη» ανάγκη εσόδων του Δημοσίου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου