Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Έρχεται η ρύθμιση για τα τυχερά παιχνίδια

Το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της αγοράς των παιγνίων στην Ελλάδα ετοιμάζεται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την απόλυτη διαφάνεια. Θα είναι ένα σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και θα τηρεί τις ισορροπίες που θα έχουν ως στόχο οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο, την προστασία ευαίσθητων ομάδων πολιτών (ανήλικοι κλπ) καθώς και τη δυνατότητα ανάπτυξης νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας σε ημερίδα που διοργανώθηκε για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της διαβούλευσης στο σχετικό σχέδιο νόμου.

Ο παράνομος τζίρος από τυχερά παιχνίδια στην Ελλάδα ανέρχεται σύμφωνα με εκτιμήσεις στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο θα ρυθμίζει το ζήτημα των παιγνίων συνολικά και θα βάζει τάξη και στο διαδικτυακό στοίχημα, υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Αναφερόμενος γενικότερα στην ελληνική οικονομία, ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα που γίνεται επιτυχημένα στη χώρα μας χάρη στις θυσίες των Ελλήνων πολιτών.
Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος αναφέρθηκε στην ανάγκη ελέγχου των τυχερών παιγνίων με ένα συγκεκριμένο και σοβαρό ρυθμιστικό πλαίσιο που θα λαμβάνει υπόψη την αλλαγή νοοτροπίας σχετικά με τα τυχερά παιχνίδια όπως το στοίχημα κλπ. Αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο του ΟΠΑΠ και στη δυνατότητα που έχει όσον αφορά την αναδιανομή χρημάτων με μια σειρά δράσεων προς όφελος της κοινωνίας.
Μιλώντας στην εκδήλωση, ο ειδικός γραμματέας Γιώργος Χριστοδουλάκης είπε μεταξύ άλλων ότι ο τζίρος από τα παράνομα παίγνια στην Ελλάδα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και συγκρίνεται με τον τζίρο από τη νόμιμη αγορά με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια φοροδιαφυγή που υπό τις τρέχουσες δημοσιονομικές συνθήκες είναι αδιανόητη. Ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης εποπτικής αρχής για όλη την αγορά παιγνίων που θα προβλέπεται από το σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τη δημιουργία της οποίας συμφωνούν όλοι.
Στο πλαίσιο της δημιουργίας αυτής της αρχής θα δοθεί μεγάλη έμφαση στην πραγματοποίηση επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες προκειμένου να αναπτυχθεί σωστά μια τέτοια αρχή η οποία θα ξεκινήσει τη λειτουργία της πριν ανοίξει οποιαδήποτε αγορά.
Όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης, στη διαβούλευση έλαβε μέρος μικρός αριθμός πολιτών και μεγάλος αριθμός φορέων και επαγγελματιών του χώρου των παιγνίων.

Η ομιλία του Υπουργού Οικονομικών.


Καλησπέρα και καλωσορίσατε σε αυτήν την ημερίδα διαβούλευσης. Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας εδώ και πριν καταλήξω στο σημερινό μας θέμα, να κάνω μία σύντομη και λίγο ευρύτερη τοποθέτηση.

Όλοι ξέρουμε ότι η ελληνική οικονομία περνάει μια δύσκολη περίοδο. Όλοι ξέρουμε ότι έχει μπει μπροστά και υλοποιείται ένα Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής τριετούς ορίζοντα, που θα πρέπει να διασφαλίζει τον απρόσκοπτο δανεισμό μας, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα που, δυστυχώς, ακόμα γεννάει η χώρα μας. Και ξέρετε ότι το πρόγραμμα αυτό έχει μια δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία είναι πρωτοφανής για τα ευρωπαϊκά χρονικά, η οποία προς το παρόν είναι πετυχημένη, παρά τις δυσκολίες, και πετυχημένη κυρίως με τη βοήθεια και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών.

Ένα δεύτερο σκέλος του Προγράμματος αφορά στις διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες είναι πολλές. Αφορούν τα πάντα, το νέο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο η Κυβέρνηση έφερε για ψήφιση στη Βουλή πριν από μερικούς μήνες, τις αλλαγές για τη βελτίωση των όρων για την επιχειρηματικότητα, τις αλλαγές για το φορολογικό πλαίσιο, το νέο πλαίσιο για την υλοποίηση του Προϋπολογισμού. Και μέσα σε αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές υπάρχει ένα ευρύτατο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και αποκρατικοποιήσεων. Μέσα στο πλαίσιο αυτό – και το εντάσσω εκεί, γιατί ξεκινήσαμε να συζητάμε μέσα στο πλαίσιο που αφορά στο πώς μπορούμε να ρυθμίσουμε καλύτερα μια σειρά από κλάδους αγορές – εντάσσεται στη συζήτηση που ξεκινήσαμε μαζί σας και με την ελληνική κοινωνία γύρω από τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων.

Όλοι γνωρίζετε ότι πριν από μερικά χρόνια, η Ελληνική Βουλή, υπό την πίεση της κοινής γνώμης έλαβε μια ομόφωνη απόφαση, η οποία εκ των υστέρων αποδείχθηκε απολύτως ατελέσφορη. Αποφάσισε την πλήρη απαγόρευση όλων των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, για να πατάξει μια «μάστιγα», ειδικά στην ελληνική περιφέρεια, την ευρύτατη παράνομη λειτουργία ορισμένων ψυχαγωγικών παιχνιδιών με κέρδος. Τα χρόνια πέρασαν, ο νομοθέτης κατάλαβε ότι η ρύθμιση την οποία είχε αποφασίσει δεν οδηγούσε πουθενά, η χώρα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σήμερα, η χώρα μας βρίσκεται στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να πληρώνει ένα εκ. ευρώ περίπου το μήνα ως πρόστιμο και μπροστά σε μία κατάσταση που δεν μπορούσε να συνεχιστεί.

Το Υπουργείο Οικονομικών είχε είχε επιλογές. Η μία ήταν να κάνει μια περιορισμένη ρύθμιση, για να νομιμοποιήσει τα τεχνικά παιχνίδια, που ήταν το αντικείμενο της βασικής καταδίκης μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να σβήσει το θέμα των προστίμων. Αλλά στην πράξη να κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι μόνο μία μονομερής ρύθμιση και που αφορούσε τα τεχνικά παιχνίδια και άφηνε απέξω τα περίπου τα τέσσερα δισ. ευρώ του παράνομου τζίρου που υπάρχουν στη χώρα μας γύρω από τα τυχερά παιχνίδια, θα ήταν επίσης ατελέσφορη και θα οδηγούσε σε τραγελαφικές καταστάσεις με την αδυναμία ελέγχου της μετατροπής τεχνικών παιχνιδιών σε τυχερά.

Η άλλη λύση, την οποία επιλέξαμε, ήταν να φέρουμε μια συνολική λύση. Μια ρύθμιση η οποία αντιμετωπίζει συνολικά το ζήτημα του παράνομου παιχνιδιού στη χώρα μας. Η οποία επιχειρεί να βάλει τάξη στο διαδικτυακό στοίχημα, που επίσης λειτουργεί παράνομα. Να βάλει τάξη μέσα από μια βασική πεποίθηση, ότι αυτού του είδους οι δραστηριότητες είναι οικονομικές. Και ως οικονομικές δραστηριότητες πρέπει να ρυθμίζονται από το κράτος. Να ρυθμίζονται έτσι ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα εθισμού, φαινόμενα παράνομης λειτουργίας, φαινόμενα χρήσης και απώλειας μεγάλων χρηματικών ποσών από ανηλίκους ή από ευάλωτους συμπολίτες μας. Αλλά, ταυτόχρονα, να ρυθμίζει μία αγορά, έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα και για επιχειρηματική δραστηριότητα και βεβαίως να υπάρχουν και έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο.

Με αυτές τις βασικές αρχές ξεκινήσαμε με ένα πλαίσιο διαβούλευσης, το οποίο αναρτήσαμε στο διαδίκτυο – για το οποίο θα σας πει περισσότερες λεπτομέρειες ο αρμόδιος Ειδικός Γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων – μετά από τους δικούς μου χειρισμούς και του συναδέλφου μου, Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου. Το πλαίσιο αυτό έχει μια μεγάλη αποδοχή και άρα ως επόμενο βήμα κάνουμε τη σημερινή ημερίδα για να ακούσουμε αυτούς που ενδιαφέρονται περισσότερο να συμμετάσχουν στην αγορά αυτή, να ακούσουμε τις απόψεις τους και να τους διαβεβαιώσουμε για ένα πράγμα. Θα προχωρήσουμε με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την απόλυτη διαφάνεια.

Αυτά τα δύο είναι ο οδηγός μας, για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο θα είναι σύγχρονο. Θα είναι συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, θα κατοχυρώνει την ελληνική πολιτεία απέναντι σε κάθε είδους παρανομίες. Θα διαβεβαιώνει τον Έλληνα πολίτη ότι επιτυγχάνεται αύτη η πολύ δύσκολη ισορροπία που πρέπει να υπάρξει, που είναι να επιτρέψουμε τη λειτουργία μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας με σωστούς όρους, χωρίς να δώσουμε ιδιαίτερο πλεονέκτημα σε κάποιον απέναντι σε κάποιον άλλον και ταυτόχρονα να προστατεύσουμε τα δημόσια αγαθά. Να προστατεύσουμε τους ευάλωτους πολίτες και κυρίως τους ανήλικους από τον όποιο εθισμό με ένα αντικείμενο που ξέρουμε ότι μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες, όπως αυτές που είχαμε στο παρελθόν.

Γι’ αυτό σας καλέσαμε εδώ απόψε και γι’ αυτό θα ακούσουμε με μεγάλη προσοχή τις απόψεις σας για να τις ενσωματώσουμε στο νομοσχέδιο, το οποίο σύντομα θα έρθει στη Βουλή.


Η ομιλία του Υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού.


“Φίλες και φίλοι,



Το στοίχημα δεν είναι αυτό που ήταν. Έχει δώσει την θέση του σε μια βιομηχανία με τεράστιες προοπτικές και ευκαιρίες. Μια βιομηχανία που έχει περισσότερα κοινά με την ψυχαγωγία. Και βέβαια τα στοιχήματα είναι βασικός άξονας αυτής της βιομηχανίας αλλά γύρω της έχουν αναπτυχθεί δημιουργικές δράσεις τις οποίες ποτέ δεν φανταστήκαμε. Αν θέλετε να πεισθείτε κοιτάξτε προς το εξωτερικό. Ολόκληρες πόλεις που πριν 10 χρόνια ήταν κέντρα διαφθοράς και πορνείας, έχουν μετατραπεί σε κέντρα ψυχαγωγίας για όλες τις τάξεις, για όλα τα εισοδήματα, για όλες τις ηλικίες. Σήμερα το Λας Βέγκας δεν είναι αυτό που ήταν.



Το στοίχημα είναι μια βιομηχανία, που περιλαμβάνει, από τον τουρισμό και την φιλοξενία μέχρι τις ηλεκτρονικές τεχνολογίες και τις νέες μορφές δημιουργίας. Ο παλιός γκρουπιέρης της Πάρνηθας είναι σήμερα στο διαδίκτυο και στο τραπέζι του κάθονται παίχτες από όλη τη γη. Ο ίδιος ο γκρουπιέρης είναι μέσα σε ένα σέρβερ σε κάποιο silicon valley και για να φτιαχτεί χρειάστηκαν ένας ηθοποιός, ένας σκηνοθέτης, δύο σερβιτόρες κομπάρσοι, ένα ολόκληρο στούντιο με καμεραμάν, ηχολήπτες και μακιγιέρ, πολλοί προγραμματιστές και κάποιοι επιχειρηματίες που επένδυσαν στο εγχείρημα.



Σήμερα μπορείς να στοιχηματίσεις σε όποιο μέρος του κόσμου θες από όπου θες για όποια φυσική, ανθρώπινη, ηλεκτρονική δράση επιλέξεις: από τις ιπποδρομίες στην Γαλλία, μέχρι τις εκλογές στην Αγγλία και από τα reality show στη Ρωσία, μέχρι και σε άυλα ηλεκτρονικά παιχνίδια στο διαδίκτυο. Και γύρω από αυτό έχει δημιουργηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία στην οποία δραστηριοποιούνται μεγάλοι, σοβαροί και ισχυροί πρωταγωνιστές.



Ο ΟΠΑΠ δεν είναι πια το ΠΡΟΠΟ και το στοίχημα δεν είναι πια οι κουλοχέρηδες. Την τελευταία δεκαετία το gambling έγινε gaming. Το στοίχημα έγινε διασκέδαση, έγινε ψυχαγωγία και έγινε αναψυχή. Και σε αυτήν την νέα κατάσταση έχουμε μια επιλογή: να απαγορεύσουμε αυτή τη δράση και να κάνουμε πως δεν υπάρχει ή να την εντάξουμε σε ένα σοβαρό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ελέγχεται και θα λογοδοτεί.



Παραδείγματα από την πρώτη προσέγγιση έχουμε πολλά: από την ποτοαπαγόρευση στο Σικάγο μέχρι τα φρουτάκια πριν από μερικά χρόνια στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα είναι πάντα τραγικά για τους ανθρώπους που γίνονται θύματα επιτήδειων εκμεταλλευτών.



Η άλλη λύση, που έχει υιοθετηθεί στα περισσότερα μέρη του κόσμου με επιτυχία, είναι να μπουν κανόνες που ελέγχονται από το κράτος. Και μέσα σε ένα πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας να αναπτυχθεί μια βιομηχανία που δημιουργεί παραπλήσια οφέλη και θέσεις εργασίας.



Ο όρος που χρησιμοποιείται σήμερα είναι responsible gaming, ή υπεύθυνο παιχνίδι, και δουλειά της πολιτείας είναι να το αφήσει να αναπτυχθεί με κανόνες και να το αξιοποιήσει προς όφελος των πολιτών. Σήμερα κάθε σοβαρή εταιρία που εμπλέκεται σε αυτήν την βιομηχανία υπάγεται σε κανόνες και έχει προγράμματα που βοηθούν τους ανθρώπους που δεν μπορούν να ελέγξουν τις δικές τους αδυναμίες. Παράλληλα κάθε μια από αυτές τις εταιρίες, σε συνεργασία με το κράτος, δημιουργούν συνθήκες έτσι ώστε να κέρδη από μια τέτοια δραστηριότητα να πιάνουν τόπο.



Τέτοιες εταιρίες είναι και ο ΟΠΑΠ και ο ΟΔΙΕ. Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε ξεκινήσει προγράμματα ανάπτυξης, αυξάνοντας τις δράσεις τους και μειώνοντας το κόστος λειτουργίας τους. Από τα κέρδη του ΟΠΑΠ χρηματοδοτούνται τόσο πολιτιστικές δράσεις όσο και προγράμματα κατά της βίας στα γήπεδα. Χρηματοδοτούνται προγράμματα για την προστασία του περιβάλλοντος. Σήμερα που επιβάλαμε στον ΟΠΑΠ να χρηματοδοτεί μέσω του μητρώου επιχορηγούμενων φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, σήμερα που έχουμε δρομολογήσει οι αποφάσεις του να ανεβαίνουν στο διαδίκτυο, έχουμε διασφαλίσει τη διαφάνεια στις επιχορηγήσεις του ώστε να λογοδοτεί και να διαφημίζει και το κοινωνικό του έργο. Αυτή είναι μια δράση του ΟΠΑΠ που έχει προφανή κοινωνικά οφέλη.



Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Ο ΟΠΑΠ μπορεί και θα γίνει πηγή ανάπτυξης. Αυτές τις μέρες, αναζητώντας νέες τεχνολογίες για την υποστήριξη του ΟΠΑΠ, δεν διαπραγματευόμαστε μόνο τιμές αλλά στρατηγικές συμμαχίες που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας μέσα στους επόμενους 18 μήνες. Θέσεις εργασίας για νέους με πτυχία γύρω από τις νέες τεχνολογίες, τις νέες δημιουργίες, ακόμη και τον κινηματογράφο.



Όταν λοιπόν σήμερα ανοίγουμε τη διαβούλευση για το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια θα ήθελα να σας παροτρύνω να μην έχετε στο νου σας ένα παλιό δελτίο ΠΡΟΠΟ αλλά έναν ολόκληρο επιχειρηματικό κόσμο στον οποίο η Ελλάδα μπορεί να παίξει ηγετικό ρόλο. Ήδη Ελληνικές εταιρίες νέων δημιουργών έχουν μπει με μεγάλη επιτυχία σε αυτήν την βιομηχανία και έχουν διαπρέψει. Ήδη ο ΟΠΑΠ και ο ΟΔΙΕ έχουν κάνει βήματα όχι μόνο για να προλάβουν τις εξελίξεις αλλά να τις ξεπεράσουν και να βάλουν το δικό τους στίγμα στην νέα βιομηχανία. Ήδη η Ελλάδα γίνεται τουριστικός προορισμός για ανθρώπους που θέλουν να επισκεφθούν τα καζίνο μας και γύρω από αυτές τις μονάδες μπορούν να αναπτυχθούν δράσεις ικανές να στηρίξουν ολόκληρες βιομηχανίες. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια εξέλιξη που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε δυναμικά.”




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου