Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Καθοριστική συνάντηση για το "χαράτσι" στον ΟΠΑΠ

Καθοριστικής σημασίας για τη τύχη του αιτήματος να αναβληθεί η επιβολή ειδικού τέλους ανά στήλη σε κάθε παιχνίδι της ΟΠΑΠ αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα οι επικεφαλής της Ομοσπονδίας των πρακτόρων (ΠΟΕΠΠΠ) στο Υπουργείο Οικονομικών.

Η συνάντηση αποτελεί συνέχεια της συνεργασίας που είχαν οι δύο πλευρές την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από την κατάθεση στο Υπουργείο της μελέτης που υλοποίησε η PwC για λογαριασμό της Ομοσπονδίας αναφορικά με τα αποτελέσματα της εφαρμογής του ειδικού τέλους στα τυχερά παιχνίδια και τις επιπτώσεις στα πρακτορεία, αλλά και των προτάσεων για την είσπραξη ισοδύναμων από άλλες πηγές. Οι πράκτορες τότε είχαν ζητήσει να ενημερωθούν για τις αποφάσεις σχετικά με το θέμα, με τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου να ζητούν παράταση μιας εβδομάδας.

Στη προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα, εκτός απροόπτου, συνάντηση, παρουσία το πιθανότερο και του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος είχε δεχθεί στο υπουργείο τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας και τον περασμένο Δεκέμβριο, οι πράκτορες της ΟΠΑΠ αναμένουν να ενημερωθούν για τις οριστικές προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το ειδικό τέλος 0,05 ευρώ στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Στελέχη της ΠΟΕΠΠ μιλώντας στο Capital.gr εμφανίζονταν αισιόδοξα για την τύχη του αιτήματος αναβολής, σημειώνοντας πως στην τελευταία συνάντησή του στο ΥΠΟΙΚ τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου είχαν αποδεχθεί την ύπαρξη κινδύνου κλεισίματος σημαντικού αριθμού πρακτορείων αν εφαρμοστεί η απόφαση, αλλά και του σοβαρού ενδεχόμενου αδυναμίας της είσπραξης των προσδοκώμενων εσόδων.

Η ΠΟΕΠΠΠ είχε αποστείλει επιστολή στον Α. Τσίπρα αναφέροντας ότι 20.000 άτομα που εξαρτώνται οικονομικά από τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ βιώνουν επαγγελματικό φόβο γιατί η απόφαση επιβολής τέλους στα νόμιμα και μόνο τυχερά παιχνίδια θα έχει σημαντική αρνητική επίπτωση στο τζίρο των πρακτορείων. Ορισμένα από τα οποία θα οδηγηθούν σε λουκέτο. Οι πράκτορες ανεβάζουν τον αριθμό των πρακτορείων που θα κλείσουν σε περίπτωση εφαρμογής του μέτρου φορολόγησης σε 1.000 – 1.500, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο του επίγειου δικτύου.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο ΣΕΒ είχε αναφέρει πως η επιβολή έκτακτης φορολόγησης στον ΟΠΑΠ αποτελεί όχι μόνο αθέτηση σύμβασης, αλλά επιπλέον θα αποτύχει παταγωδώς να εξασφαλίσει στο κράτος τα έσοδα που προσδοκά, όπως απέτυχαν και άλλες φοροϋπερβολές των τελευταίων ετών. Η εμπειρία του παρελθόντος δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι ο νέος φόρος στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ θα αποτύχει να φέρει τα προσδοκώμενα έσοδα €210 εκατ. καθώς η υψηλή ελαστικότητα της ζήτησης θα οδηγήσει σε απώλεια με πολλούς τρόπους στα έσοδα του κράτους. Συγκεκριμένα:

* Θα μειωθεί η ζήτηση για επίσημα τυχερά παιχνίδια, μειώνοντας τα άλλα έσοδα που εισπράττει από αυτά το κράτος καθώς και τους φόρους που εισπράττει επί των κερδών.
* Θα μειωθεί το έσοδο του κράτους επί των κερδών και μερισμάτων των επιχειρήσεων που έχουν επενδύσει ή θα επενδύσουν στον κλάδο, και εμπιστευτεί (εσφαλμένα) το Ελληνικό κράτος.
* Θα κλείσουν πρακτορεία, οδηγώντας πολλούς εργαζόμενους στην ανεργία με αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων του κράτους και την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας που θα πληρώσει σε όσους χάσουν την δουλειά τους.

Όταν συνυπολογιστούν αυτές οι δυναμικές εξελίξεις, σημειώνεται στο δελτίο του ΣΕΒ, το πιθανότερο είναι ότι το δημόσιο θα έχει ωφεληθεί, στην καλύτερη περίπτωση, με 50-70 εκατ.ευρώ, χωρίς όμως να υπολογίζεται η ζημιά στην αξιοπιστία του κράτους και οι επιπτώσεις στην αποθάρρυνση άλλων επενδύσεων, τη στιγμή που η χώρα έχει ανάγκη την προσέλκυσή τους περισσότερο από ποτέ και χωρίς να συνυπολογιστεί το βέβαιο γεγονός ότι όταν τελεσιδικήσουν οι σχετικές δικαστικές διαμάχες αυτά τα έσοδα θα επιστραφούν και επιπλέον θα πληρωθούν αποζημιώσεις.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Ιανουαρίου, η ΟΠΑΠ Α.Ε. κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής εφαρμογής του άρθρου και της σχετικής υπουργικής απόφασης, με τα οποία επιβλήθηκε ειδικό τέλος ανά στήλη σε κάθε παιγνίδι της. Πέραν της ΟΠΑΠ, στο ΣτΕ προσέφυγαν ο ΟΠΑΠ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης ΟΠΑΠ και πράκτορες του ΟΠΑΠ.

Στην προσφυγή ο Οργανισμός, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζει αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία την επιβολή ειδικού τέλους, επισημαίνοντας πως είναι τεράστια και τα τεχνικά προβλήματα για την είσπραξη του εν λόγω τέλους, μέχρι του σημείου της παντελούς αδυναμίας υλοποίησης άμεσης προσαρμογής των ηλεκτρονικών συστημάτων, ενώ υπάρχει αδυναμία στην πράξη να ενσωματωθεί το τέλος στην τιμή της στήλης κάθε παιχνιδιού.Η απόφαση του ΣτΕ επί των αιτήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σύντομα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου