Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Play ή Spin για τα VLTs του ΟΠΑΠ



Με τη δημοσιοποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας για τα VLTs να αποτελεί διαδικαστικό ζήτημα, στον ΟΠΑΠ έχουν ήδη αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την ανάπτυξη του δικτύου των καταστημάτων του, καθώς παρά τις τροποποιήσεις το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του project παραμένει απαιτητικό.

Ζητούμενο είναι να «στηθεί» έγκαιρα το δίκτυο των καταστημάτων που θα φιλοξενούν τα βιντεολόττο του Οργανισμού. Ήδη έχουν επιλεγεί δύο ονομασίες, Play ή Spin για τα καταστήματα, καθώς και το λογότυπο, ένας κύκλος με 9 ακτίνες διαφορετικών αποχρώσεων, ενώ σε εμφανές σημείο στην πρόσοψή των καταστημάτων θα αποτυπώνεται και η λέξη «ΟΠΑΠ». Την περίοδο αυτή πραγματοποιούνται έρευνες αγοράς προκειμένου να αποτυπωθεί η εμπειρία όσων επισκέπτονται το πιλοτικό κατάστημα που έχει δημιουργηθεί σε κεντρικό σημείο της Αθήνας και βάσει των ευρημάτων της έρευνας θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την ονομασία, το ύφος και την γενικότερη εικόνα των καταστημάτων.

Τρία κρισιμα Project
Εν αναμονή της έκδοσης του κανονισμού παιχνιδιών των VLTs από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Τυχερών Παιγνίων (ΕΕΕΠ) και τη δημοσιοποίησή του στο ΦΕΚ, τα αρμόδια στελέχη του ΟΠΑΠ καλούνται παράλληλα να υλοποιήσουν τρία σημαντικά project:

* Την επιλογή του αναδόχου ο οποίος θα αναλάβει την υλοποίηση και υποστήριξη του Κεντρικού Πληροφοριακού Συστήματος για την λειτουργία των VLTs. Έχουν ήδη υποβληθεί προσφορές από τις GTECH, Intralot, Scientific Games και, σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν των τεχνικών, έχουν ανοιχτεί και οι οικονομικές προσφορές που κατατέθηκαν στον ΟΠΑΠ.

* Την επιλογή και την προμήθεια των 16.500 VLTs που θα λειτουργήσουν μέσω του δικτύου της ΟΠΑΠ Α.Ε. ήδη έχει συνταχθεί η σχετική short list από την οποία θα γίνει η τελική επιλογή των προμηθευτών, με τη διοίκηση του ΟΠΑΠ να προκρίνει ένα μικτό μοντέλο προμήθειας των παιγνιομηχανημάτων. Συγκεκριμένα, στόχος της διοίκησης είναι να κινηθεί με συμφωνίες κατανομής των εσόδων με τους προμηθευτές των μηχανημάτων (Revenue Sharing Agreements).

* Σε μεταγενέστερο στάδιο, την προκήρυξη διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, όπως προβλέπει η νομοθεσία, για την παραχώρηση του δικαιώματος εγκατάστασης και λειτουργίας των υπόλοιπων 18.500 VLTs, έναντι ανταλλάγματος, σε 4 έως 10 παραχωρησιούχους.

Υπενθυμίζεται πως ο OΠΑΠ, για να αποκτήσει την 10ετή άδεια λειτουργίας των VLTs κατέβαλε στο δημόσιο το ποσό των 560 εκατ. ευρώ.

“Στην πρίζα” τέλος του έτους
Η διοίκηση του ΟΠΑΠ έχει θέσει ως στόχο να βρίσκονται σε λειτουργία έως το τέλος του 2014 “όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός μηχανημάτων” και πλήρη ανάπτυξη του δικτύου εντός του 2015. Ήδη τα στελέχη του ΟΠΑΠ έχουν χαρτογραφήσει την αγορά και έχει κινηθεί για την επίτευξη συμφωνιών μίσθωσης των χώρων που θα λειτουργήσουν τα πρώτα gaming halls ανά την Ελλάδα. Παράλληλα, έχει τεθεί σε λειτουργία ένα πιλοτικό κατάστημα σε κεντρική περιοχή της Αθήνας, όπου τεστάρονται μηχανήματα και παιχνίδια. Στο πιλοτικό αυτό κατάστημα βρίσκονται ήδη σε λειτουργία 21 παιγνιομηχανήματα, τα οποία δοκιμάζουν επιλεγμένοι επισκέπτες οι οποίοι συμμετέχουν συγχρόνως και στην ποιοτική έρευνα που πραγματοποιείται.

Στα καταστήματα που θα λειτουργήσουν τα VLTs του ΟΠΑΠ, υπάρχει πρόβλεψη να παρέχεται πρόσβαση στους πελάτες και στο pamestoixima.gr μέσω tablets που θα διατίθενται στο χώρο αναμονής, ενώ στις οθόνες των τηλεοράσεων που θα βρίσκονται σε λειτουργία θα προβάλλεται σχετικό περιεχόμενο.

Πέραν των ενεργειών που υλοποιεί ο ΟΠΑΠ για τη διαμόρφωση της εικόνας των gaming hall του, πολλά θα εξαρτηθούν από τις προβλέψεις του σχετικού Κανονισμού Λειτουργίας για να διαπιστωθεί, εκτός των άλλων, πόσα μηχανήματα θα λειτουργούν σε κάθε κατάστημα (υπενθυμίζεται πως υπήρξαν συζητήσεις για 50 μηχανήματα κατά το μέγιστο, αντί των αρχικά 25). Σημειώνεται πως η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) έχει ήδη ενημερώσει τις αρμόδιες κοινοτικές αρχές για το ρυθμιστικό πλαίσιο των VLTs και έχει ήδη προβλεφθεί η χρήση ατομικής κάρτας παίκτη στην οποία πέραν των προσωπικών στοιχείων θα είναι απαραίτητο το ΑΦΜ και ο τόπος διαμονής, πρόσβαση στα παιχνίδια θα έχουν οι άνω των 21 ετών, ενώ υπήρχε πρόβλεψη για τη θέσπιση ορίου στο ποσό που θα μπορεί να ποντάρει κάποιος ημερησίως, το οποίο τοποθετήθηκε στα 500 ευρώ. Μετά την επίτευξη του μέγιστου επιτρεπόμενου ημερήσιου ορίου, δεν θα επιτρέπονται πονταρίσματα στον ίδιο παίκτη για το επόμενο 24ωρο.

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την παραχώρηση της 10ετούς άδειας, ο ΟΠΑΠ υποχρεώνεται μέσα σε 18 μήνες από την έκδοση του Κανονισμού Λειτουργίας να έχει εγκαταστήσει και θέσει σε λειτουργία τα 16.500 VLTs που θα διαχειρίζεται. Τα υπόλοιπα 18.500, η λειτουργία των οποίων θα παραχωρηθεί σε τρίτους, πρέπει να λειτουργήσουν μέσα σε 24 μήνες από την έκδοση του Κανονισμού Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων. 

Σημειωτέον πως μετά την παρέλευση των 24μηνών, ο αριθμός των παιγνιομηχανημάτων που παραχωρήθηκαν αλλά δεν λειτουργούν, αφαιρείται χωρίς ζημιά για την ΟΠΑΠ, η οποία μπορεί, το αργότερο εντός ενός έτους από τη λήξη της προθεσμίας των 24 μηνών, να προβαίνει στην εγκατάσταση και εκμετάλλευση των μη λειτουργούντων παιγνιομηχανημάτων μέσω των πρακτορείων της ή να παραχωρήσει το δικαίωμα εγκατάστασης και εκμετάλλευσης τους σε τρίτους ύστερα από προκήρυξη δημοσίου διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, οι όροι της οποίας εγκρίνονται από την ΕΕΕΠ.


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου