Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Λαχεία: Εισέπραξε το κράτος, κέρδισε ο... Κόκκαλης!


Χαρακτηριστικά «συμπαιγνίας» μεταξύ κράτους και κρατικά διορισμένης διοίκησης, με στόχο να αυξηθεί το τίμημα εις βάρος των ιδιωτών μετόχων του ΟΠΑΠ και της επικείμενης ιδιωτικοποίησης του, αλλά και προς όφελος συγκεκριμένων μελών της αγοράστριας κοινοπραξίας, αποκτά η αποκρατικοποίηση των λαχείων. Ηδη πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει καταγγελίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού με βάση προηγούμενα δημοσιεύματα για τις διαδικασίες της αποκρατικοποιήσης αυτής, σε σχέση και με την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ. 

Επιβεβαιώνοντας απόλυτα τις πληροφορίες που δημοσίευσε νωρίς χτες το πρωί το Euro2day.gr, η κοινοπραξία με leader τον ΟΠΑΠ αποδέχτηκε την καταβολή τιμήματος ύψους 190 εκατ. ευρώ, ήτοι κατά 52% υψηλότερου από αυτό που είχε αρχικά καταθέσει. 

Το εξαιρετικά ασύνηθες γεγονός, οδήγησε στην επίσημη αποχώρηση τoυ διεθνούς κολοσσού Lottomatica, από την κοινοπραξία, στην οποία μετείχε με ποσοστό 33% ήτοι μόλις κατά 1% μικρότερο από τον ΟΠΑΠ. Για λόγους διαδικαστικούς η ιταλική εταιρία θα κρατήσει μια μετοχή εκχωρώντας το υπόλοιπο στον ΟΠΑΠ, ενώ ήδη γνωστοποίησε ότι «το ύψος του τιμήματος ξεπερνούσε τους όρους επένδυσης που είχε θέσει».

Σημειωτέον ότι η Lottomatica όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές ήταν πρόθυμη να συναινέσει στην καταβολή τιμήματος ύψους έως 150 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, ο ανεξάρτητος εκτιμητής που το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ προσέλαβε προκειμένου να έχει «πήχη» για την «δίκαιη αξία» των λαχείων, δηλαδή ο οίκος Deloitte, προσδιόρισε αυτή την αξία στα 145 εκατ. ευρώ. (σ.σ. πρακτικά το τίμημα είναι πολύ υψηλότερο και αφορά επιπλέον ετήσιες καταβολές στο Δημόσιο που θα ξεπεράσουν τα 580 εκατ. ευρώ στην επόμενη 12ετία) 

Εν τούτοις όπως έγραψε από χθες το Euro2day.gr, το ΤΑΙΠΕΔ με πρωτοβουλία του προέδρου του Τάκη Αθανασόπουλου, δεν αποδέχτηκε την αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή (!) και ζήτησε εσπευσμένα «εύρος αποτίμησης» από τον –κατά τεκμήριο διόλου ανεξάρτητο- σύμβουλο της αποκρατικοποίησης, την Credit Suisse, η οποία έδωσε ένα εύρος από 155 έως 225 εκατ. ευρώ. 

Με βάση αυτή το εύρος, το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε από την κοινοπραξία τίμημα 190 εκατ. ευρώ το οποίο και έσπευσε να αποδεχτεί ο κρατικά διορισμένος πρόεδρος του ΟΠΑΠ Κώστας Λουρόπουλος, γνωρίζοντας εκ των προτέρων, λένε όλες οι πληροφορίες, ότι η Lottomatica θα αποχωρήσει κι ότι συνεπεία αυτού ο ΟΠΑΠ θα πρέπει πλέον να αναλάβει ποσοστό 67% στην κοινοπραξία και να καταβάλει το αντίστοιχο μέρος του τιμήματος. 

Και τούτο τη στιγμή που ο ΟΠΑΠ έχει πλέον καθαρό ταμείο της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να αναλάβει σημαντικό νέο δανεισμό, προκειμένου να καταβάλει τη συμμετοχή του. 

Οι... «φωτογραφίες» της συμπαιγνίας 

Όπως παρατηρούν παράγοντες της αγοράς, υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία στην εξέλιξη της υπόθεσης που «φωτογραφίζουν» το ενδεχόμενο συμπαιγνίας: 

-Ουσιαστικά ο ΟΠΑΠ αποδέχτηκε αδιαμαρτύρητα την αύξηση του τιμήματος κατά 52% (ή κατά 65 εκατ. ευρώ) σε σχέση με την αρχική προσφορά, που πριν ελάχιστες ημέρες ο ίδιος είχε καταθέσει, ως leader της κοινοπραξίας. 

- Η αποχώρηση της Lottomatica δεν συνοδεύτηκε από αύξηση της συμμετοχής και των άλλων μετόχων της κοινοπραξίας, δηλαδή της Intralot και της Scientific Games, που κατέχουν από 16,5%. Ο μόνος που αυξάνει το ποσοστό του, από 34% σε 67%, είναι ο ΟΠΑΠ κατόπιν απόφασης της κρατικής διοίκησης του, όπως ήδη επίσημα ανακοινώθηκε. Είναι προφανές πως αν υπήρχε ενδιαφέρον θα υπήρχε και κάποια αναλογική ανακατανομή των ποσοστών. 

Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η κατοχή του 67% δεν προσφέρει δικαιώματα αυξημένης πλειοψηφίας, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη συμφωνία μετόχων. 

-Τα άλλα δύο εναπομείναντα μέρη (παλαιόθεν συνεργάτες στη διαχείριση του ελληνικού «Ξυστό») θα είναι και προμηθευτές της κοινοπραξίας, με όρους που σύμφωνα με πληροφορίες, διασφαλίζουν τα συμφέροντα τους, ανεξάρτητα από το ύψος του καταβαλλόμενου τιμήματος. Με βάση αυτές τις πληροφορίες δικαιολογείται η έλλειψη ενδιαφέροντος για αύξηση της μετοχικής συμμετοχής, δεδομένου του υψηλού τιμήματος, αλλά και η «συγκατάθεση» στην καταβολή του (με τη μερίδα του λέοντος να επιβαρύνει τον … ΟΠΑΠ) 

-Η ίδια η Lottomatica, λένε καλά πληροφορημένες πηγές, είχε διπλάσιο μετοχικό ποσοστό (33%-άρα θα έπρεπε να καταβάλει υψηλό μέρος του τιμήματος), αλλά μικρή έως ανύπαρκτη συμμετοχή στις προμήθειες του σχήματος. Αυτό που την ενδιέφερε ήταν να είναι μετοχικά κερδοφόρος η απόκτηση των λαχείων. Γι αυτό και αποχώρησε όταν το τίμημα ξεπέρασε τους όρους επένδυσης που είχε θέσει. 

Με αυτά τα δεδομένα, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν ο ΟΠΑΠ ωφελείται από την συγκεκριμένη προσφορά, πράγμα που αποτυπώθηκε χθες και στην συμπεριφορά της μετοχής του, που έκλεισε με ελάχιστη μείωση τιμής, μετά από αρνητικές διακυμάνσεις. Αντίθετα με την μετοχή της Intralot που κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 4,76%, με αυξημένο όγκο, συνεχίζοντας ένα «σερί» που έχει οδηγήσει σε αύξηση 160% τους τελευταίους έξι μήνες. 

Τουναντίον, έντονη είναι η ανησυχία ότι το συγκεκριμένο deal έτσι όπως εξελίχθηκε, αποτελεί «βαρίδι» για τον οργανισμό, με παρενέργειες όχι μόνο για το 66% των ιδιωτών μετόχων, αλλά και στην ίδια την διαδικασία ιδιωτικοποίησης. 

Η αποχώρηση της Lottomatica (πλούσια σε πόρους και με επιτυχημένη δραστηριότητα ανά τον κόσμο) λόγω του ύψους του τιμήματος αλλά και οι εντός της κοινοπραξίας συμφωνίες, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο ΟΠΑΠ επανέλαβε το ατόπημα των VLT όπου κατέθεσε πραγματικό πακτωλό χρημάτων (και πάλι για να βοηθήσει το Δημόσιο) χωρίς όμως να έχει κάνει χρήση των αδειών εδώ και ένα χρόνο. 

Επιπλέον, εφόσον η συμφωνία δεν είναι κερδοφόρα, μειώνει την αξία του Οργανισμού για τους διεκδικητές που συμμετέχουν στην κούρσα ιδιωτικοποίησης, Με εξαίρεση όσους μετέχουν ως προμηθευτές στο deal των λαχείων. 

Μεγάλος κερδισμένος η Intralot του Σωκράτη Κόκκαλη 

Μέχρι στιγμής μοναδική εταιρία που συμμετέχει στην κοινοπραξία των λαχείων αλλά και στην «κούρσα» ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ είναι η Intralot του κ. Κόκκαλη, η οποία εκτός του ότι είναι προνομιακός προμηθευτής του Οργανισμού επί δεκαετίες, έχει ήδη προεπιλεχθεί και στον περιβόητο διαγωνισμό «τεχνολογικού παρόχου». 

Με άλλα λόγια, η Intralot πετυχαίνει να είναι συμμέτοχος αλλά και –το κυριότερο- προμηθευτής, του ΟΠΑΠ στην υπόθεση των λαχείων, με διάρκεια… 12ετίας, ενώ ταυτόχρονα διεκδικεί σθεναρά και την ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού που αποτελεί «καρδιά» των δραστηριοτήτων του Οργανισμού, με επίσης πολυετή και δαπανηρή σύμβαση. 

Όλα αυτά βεβαίως, ελάχιστο διάστημα πριν την έλευση νέου μεγαλομετόχου, μέσω των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης. 

Εφόσον πράγματι κλείσουν αυτές οι συμφωνίες η Intralot αποκτά σημαντικό προβάδισμα στην προσέλκυση εταίρων και τη διεκδίκηση του ΟΠΑΠ, καθώς θα είναι εις θέση να χρηματοδοτήσει τη συμμετοχή της μέσω των εσόδων από τις νέες συμφωνίες αλλά και να προσφέρει μέρος του οφέλους, σε πιθανούς συνεταίρους. 

Το ερώτημα είναι αν όλα τα παραπάνω είναι συμβατά με τις διαδικασίες αποκρατικοποίησης ενός σοβαρού κράτους, κι αν θα εγκριθούν από το κοινοβούλιο, όπως επίσης και ποια είναι η εικόνα που δημιουργείται στο εξωτερικό- και στους δανειστές της χώρας, σε σχέση και με το κλίμα που έχει ήδη δημιουργηθεί σε ότι αφορά θέματα διαφάνειας και διαπλοκής.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου