Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων-ΠΩΛΗΣΗ ΤΤ ΚΑΙ ΟΠΑΠ


Ηχηρό μήνυμα στην τρόικα και την αγορά με την επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων επιχειρεί να στείλει η κυβέρνηση, δρομολογώντας τις διαδικασίες για την άμεση πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και του ΟΠΑΠ.
Την ίδια ώρα το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) ανακοίνωσε ότι επτά υποψήφιοι επενδυτές, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκδήλωσαν ενδιαφέρον στην πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση της έκτασης στην περιοχή Αφάντου Ρόδου.

Η επιτάχυνση των κινήσεων και το χρονοδιάγραμμα στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων με επίκεντρο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τον ΟΠΑΠ αποφασίστηκαν χθες σε διευρυμένη κυβερνητική σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, του υφυπουργού Ανάπτυξης Ν. Μηταράκη, του νέου προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Τ. Αθανασόπουλου καθώς και του διευθύνοντος συμβούλου Γ. Εμίρη.
Κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμα λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, αναφέρει πως «προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η πώληση του ΟΠΑΠ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου», ενώ προωθούνται επίσης η πώληση των Κρατικών Λαχείων και η αξιοποίηση του Κέντρου Τύπου (IBC).
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από τραπεζικούς ομίλους για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και δεν απέκλεισε εξελίξεις ακόμη και μέσα στον Αύγουστο. Για τον ΟΠΑΠ, πρόσθεσε πως η έναρξη των διαδικασιών για την πώλησή του αναμένεται στις αρχές φθινοπώρου.
Αλλες πληροφορίες ανέφεραν πως στη σύσκεψη διαπιστώθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις κατά 7-9 μήνες σε σχεδόν όλα τα projects που έχει αποφασιστεί πως θα αποκρατικοποιηθούν, ενώ επισημάνθηκε η επιτακτική ανάγκη να επιλυθούν άμεσα όλες οι νομικές εκκρεμότητες που υπάρχουν, «μπλοκάροντας» αυτήν τη στιγμή πολλές κινήσεις.
Στο τραπέζι βρίσκονται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τουλάχιστον 19 σχέδια, ενώ ειδική αναφορά έγινε στην αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για να προχωρήσει η διαδικασία.
«Φιλέτο»
Εχοντας στραμμένο το βλέμμα στην αγορά και στους δανειστές μας, η κυβέρνηση επισπεύδει την πώληση του ΟΠΑΠ (το Δημόσιο κατέχει ποσοστό 34% - το 29% έχει ήδη μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ και το 5% βρίσκεται απευθείας στην κατοχή του Δημοσίου) ως δείγμα γραφής για την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Ο ΟΠΑΠ αποτελεί ένα από τα μεγάλα «φιλέτα» στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων και αναμένεται να προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας σήμερα υπερβαίνει οριακά το 1,5 δισ. ευρώ.
Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε χθες η πρώτη φάση της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του ακινήτου στην περιοχή Αφάντου, στο ΒΑ τμήμα της Ρόδου, επιφάνειας περίπου 1.850.000 τ.μ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, εκδηλώθηκαν 7 επενδυτικές υποψηφιότητες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, οι οποίες θα αξιολογηθούν από το Ταμείο. Η διοίκηση του Ταμείου εκφράζει την ικανοποίησή της «για την εκδήλωση τόσο σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία». Κάνει λόγο για συμμετοχή ισχυρών επενδυτικών ομίλων στη διαγωνιστική διαδικασία, που, όπως υποστηρίζει, συνιστά«ψήφο εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία».
Στο ακίνητο περιλαμβάνεται και γήπεδο γκολφ 18 οπών, έκτασης 450.000 τ.μ. περίπου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου