Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Μετά τις εκλογές η πώληση του ΟΠΑΠ, λόγω των εμπλοκών από την Κομισιόν

Υπόθεση της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές της 6ης Μαΐου συνιστά πλέον η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ. Η κυβέρνηση, αν και επιδίωξε μια «γρήγορη λύση» στο ζήτημα των κρατικών ενισχύσεων του ΟΠΑΠ που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν το κατάφερε. Αντιθέτως, η διαπραγμάτευση φαίνεται να συνεχίζεται χωρίς η λύση στο θέμα να αποτελεί υπόθεση ημερών ή και εβδομάδων.

Την εβδομάδα που ξεκινά, το θέμα θα τεθεί ξανά στις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ ελληνικής και κοινοτικής πλευράς. Μια σειρά κοινοτικών αξιωματούχων θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες τόσο στο υπουργείο Οικονομικών όσο και στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να βρει λύση στο θέμα του ΟΠΑΠ. Οι συναντήσεις χαρακτηρίζονται κρίσιμες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αναμένεται ότι μπορούν να επιφέρουν μια άμεση επίλυση στα θέματα που απασχολούν τις δύο πλευρές.
Αλλωστε και η ελληνική πλευρά, καθώς πλησιάζουμε στην εκλογική αναμέτρηση, κατεβάζει ταχύτητα, προκειμένου να κινηθεί με βάση τις επιταγές της νέας διακυβέρνησης της χώρας που θα προκύψει από τις κάλπες.
Υπενθυμίζεται ότι το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ έχει λάβει απόφαση για την πώληση του 29% των μετοχών ΟΠΑΠ από το τέλος του περασμένου Μαρτίου, αλλά αναμένει τη σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση μιας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Σημειώνεται επίσης ότι με ανοιχτό το θέμα των κρατικών ενισχύσεων, η ιδιωτικοποίηση του οργανισμού είναι σχεδόν αδύνατη ή τουλάχιστον δεν θα αποφέρει τα έσοδα που προσδοκά το ελληνικό Δημόσιο.
Η κοινοτική πλευρά -ειδικά η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού- εμφανίζεται να τηρεί μια «σκληρή» στάση στο θέμα ΟΠΑΠ, καθώς -όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές- η συγκεκριμένη υπόθεση δεν αποτελεί μέρος μόνον μιας πολιτικής διαπραγμάτευσης.
Συνιστά περισσότερο διαδικασία εξεύρεσης νομικής φόρμουλας που θα εξασφαλίζει κυρίως τις κοινοτικές αρχές, έναντι οποιασδήποτε μελλοντικής νομικής διεκδίκησης. Και μια τέτοια φόρμουλα σε ένα χρονίζον θέμα δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί μέσα σε τρεις-τέσσερις μήνες απ’ όταν τέθηκε εκ νέου το θέμα από την ελληνική πλευρά.
Η κατάσταση θα ήταν εντελώς διαφορετική αν το ζήτημα που απασχολεί δεν αφορούσε τις Αρχές ανταγωνισμού της Κοινότητας αλλά π.χ. τις Αρχές λειτουργίας της Εσωτερικής Αγοράς. Σε μια τέτοια περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση πιθανώς να είχε λάβει το πράσινο φως για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ εδώ και πολλές εβδομάδες.
Η σκληρή αυτή διαπραγμάτευση ανάγκασε πρόσφατα την ελληνική πλευρά να «βάλει νερό στο κρασί της». Κάτω από αυτή την πίεση -και με δεδομένη την απόφαση για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ- προέβη πρόσφατα σε κάποιες παραχωρήσεις, προκειμένου να διευκολύνει τις Αρχές ανταγωνισμού. Υποσχέθηκε κοινή φορολογία μεταξύ ΟΠΑΠ και ανταγωνιστών του -όταν και όποτε αυτοί δραστηριοποιηθούν- ενώ, επιπλέον, υποσχέθηκε ότι θ’ ανεβάσει το τίμημα της άδειας των παιγνιομηχανών (VLTs), εφόσον τα συγκεκριμένα παίγνια επιφέρουν στον ΟΠΑΠ υψηλότερες προσόδους από εκείνες που έχουν προϋπολογιστεί.
Με τις δύο αυτές κινήσεις, η ελληνική πλευρά επιχειρεί να «καταστείλει» τις καταγγελίες των ανταγωνιστών του οργανισμού στην Κομισιόν, αφενός μεν για την κατηγορία της διακριτικής μεταχείρισης (διαφορετική φορολόγηση τυχερών παιγνίων) του ΟΠΑΠ, αφετέρου δε για την κατηγορία της κρατικής ενίσχυσης μέσω της εκχώρησης της άδειας των VLTs. Και στις δύο περιπτώσεις η ελληνική πλευρά εύστοχα διατείνεται (περίπου) ότι «αν οι πρόσοδοι του ΟΠΑΠ ξεπεράσουν κάποιο όριο, τότε ο οργανισμός θα πρέπει να πληρώσει μια διαφορά». Με τον τρόπο αυτό το ελληνικό Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζουν το εύλογο του αντιτίμου των αδειών που αποκτήθηκαν από τον οργανισμό τον Νοέμβριο του 2011, παρέχοντας όμως τη δυνατότητα ελέγχου (εκ των υστέρων) για το εύλογο του τιμήματος.
Η πρόταση αυτή για τη νομική επίλυση του ζητήματος των κρατικών ενισχύσεων στον ΟΠΑΠ φαίνεται ότι αποτελεί πρόταση της διεθνούς νομικής φίρμας Fresh fields, η οποία και συνέταξε την ανεπίσημη επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης προς την Κομισιόν. Αν όμως αυτή επαρκεί για να επιλύσει το ζήτημα, είναι κάτι που θα φανεί πιθανώς μετά τις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου