Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Χαμηλό βαρομετρικό στις σχέσεις ΟΠΑΠ-κυβέρνησης

Την επομένη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες διοχετεύτηκε μια πληροφορία, που ουδέποτε διαψεύστηκε, ότι οι Τσέχοι ιδιοκτήτες του ΟΠΑΠ είχαν έρθει σε συμφωνία με τον ισχυρό άνδρα του Alpha, Δημήτρη Κοντομηνά, προκειμένου να «χτυπήσουν» από κοινού μία από τις άδειες αυτές. Οι καλά γνωρίζοντες το παρασκήνιο εμφάνιζαν ως «προξενητή» στον επιχειρηματικό γάμο τον μικρομέτοχο του ΟΠΑΠ, Δημήτρη Μελισσανίδη, ο οποίος διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με το αφεντικό του καναλιού της Κάντζας. Τη στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούσε να βρει «σύμμαχο» στον κ. Κοντομηνά, ο ίδιος είχε εξασφαλίσει, χωρίς να το γνωρίζει η κυβέρνηση, τη στήριξη των Τσέχων.

Το deal είχε κλείσει την τελευταία εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή του διαγωνισμού. Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η διαδικασία, ο Alpha αποφάσισε να «χτυπήσει» ευθέως την κυβέρνηση, παρουσιάζοντας μια ανυπόστατη πληροφορία που αφορούσε τον νομικό σύμβουλο του Δημοσίου Γιάννη Μαντζουράνη. Κάπου εκεί άρχισαν να μπαίνουν ψύλλοι στ’ αυτιά των κυβερνώντων. Μετά από μια σύντομη έρευνα, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την παρασκηνιακή συμφωνία που είχε πραγματοποιηθεί μεταξύ των Τσέχων και του κ. Κοντομηνά. Με βάση όσα διαρρέουν από κυβερνητικά στελέχη, οι μέτοχοι του ΟΠΑΠ είχαν δεσμευτεί ότι, εφόσον ο Alpha εξασφάλιζε άδεια, θα συμμετείχαν στο τηλεοπτικό project με το ποσό των 30 εκατ. ευρώ. Αυτός φαίνεται να ήταν και ο λόγος που η ομάδα του Alpha από την πρώτη στιγμή μπήκε δυνατά στο παιχνίδι της διεκδίκησης, φτάνοντας να δώσει πάνω από 60 εκατ. ευρώ για την τέταρτη άδεια.
Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για έναν καθ’ όλα λογικό επιχειρηματικό γάμο, η κυβέρνηση δείχνει να έχει ενοχληθεί τόσο με τον Alpha όσο και με τους Τσέχους του ΟΠΑΠ, οι οποίοι προσπάθησαν να μπουν με έμμεσο τρόπο στο τηλεοπτικό πεδίο. Οι άδειες είναι πολύ πιθανόν να έχουν άμεσες παρενέργειες στις μελλοντικές σχέσεις του Μαξίμου με τους Τσέχους συνεταίρους του «Τίγρη». Αυτό σημαίνει ότι, αν υπήρχε έστω και μία πιθανότητα να μη θιγεί το θέμα του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ στον τζόγο, τώρα μάλλον αυτό θα πρέπει να θεωρείται ανάμνηση. Ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός εμφανίζεται σφόδρα ενοχλημένος γιατί πιστεύει ότι η εμπλοκή των Τσέχων στην υπόθεση των αδειών υπέκρυπτε άλλες επιχειρηματικές σκοπιμότητες. Επί της ουσίας οι μέτοχοι του ΟΠΑΠ επεδίωξαν με έμμεσο τρόπο να ενισχύσουν, και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό, την επιρροή τους στο εγχώριο σύστημα. Επειδή, όμως, η ιστορία της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ αποτελεί ένα από τα αδύναμα σημεία της σημερινής κυβέρνησης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εισηγούνται στον κ. Τσίπρα να εγκαταλείψει τις εισηγήσεις του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, ανοίγοντας άμεσα τον φάκελο της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ από την κυβέρνηση Σαμαρά. Μάλιστα, κάποιοι θυμίζουν ότι πριν από πέντε μήνες η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, ανέσυρε από το αρχείο τη συγκεκριμένη υπόθεση, πράγμα που σημαίνει ότι ήδη βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου