Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

2+1 μεγάλες αλλαγές που έρχονται στον ΟΠΑΠ

Σε μήνα των μεγάλων αλλαγών αναδεικνύεται ο Ιούνιος για τον ΟΠΑΠ. Στη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση του Οργανισμού, οι μέτοχοι θα κληθούν να επικυρώσουν τη μεταφορά της έδρας της εταιρείας από τη λεωφόρο Κηφισού (έπειτα από 13 χρόνια), σε ιδιόκτητο κτίριο στη λεωφόρο Αθηνών, το διαχωρισμό των ρόλων του προέδρου και CEO με την ταυτόχρονη είσοδο στο δ.σ. και ανάληψη καθηκόντων από τον κ Damian Cope και την διανομή έκτακτου μερίσματος, συνολικού ύψους 300 εκατ.ευρώ, από μη διανεμηθέντα κέρδη του παρελθόντος.
Η αλλαγή έδρας αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τον Οργανισμό καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία του αποκτά ιδιόκτητο κτίριο κεντρικών γραφείων. Από τα προ Χρηματιστηρίου γραφεία της οδού Πειραιώς, ο Οργανισμός μεταφέρθηκε στο γνωστό κτίριο στο Περιστέρι, ιδιοκτησίας του επιχειρηματία Γ. Συγγελίδη, καταβάλλοντας επί σειρά ετών ένα από τα μεγαλύτερα μισθώματα για κτίριο γραφείων στην Ελλάδα. Η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού άλλαξε τα δεδομένα και σχεδόν από την πρώτη στιγμή οι νέοι μέτοχοι έθεσαν ως προτεραιότητα την απόκτηση κτιριακών εγκαταστάσεων.
Τελικώς, το κτίριο που αποκτήθηκε βρίσκεται στη Λ. Αθηνών, δίπλα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οκτώ ορόφων και συνολικής επιφανείας 12.224 τ.μ., με 243 θέσεις στάθμευσης, το οποίο αποκτήθηκε από τον ΟΠΑΠ στα τέλη του 2015, έναντι τιμήματος που φέρεται να ξεπέρασε τα 13 εκατ. ευρώ. Το κτίριο είχε αγοραστεί από την γερμανική επενδυτική εταιρία ακινήτων KanAm Grund το 2007, έναντι συνολικού τιμήματος 47 εκατ. ευρώ και παρέμενε επί σειρά ετών ανεκμετάλλευτο.
Ήδη, μέρος του προσωπικού και των συστημάτων της εταιρείας έχει μετακινηθεί στο νέο κτήριο στη Λ. Αθηνών, με τη μεταφορά του συνόλου των εργαζομένων να αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου.

Νέος CEO

Η γ.σ. αναμένεται επίσης να εγκρίνει την αύξηση του αριθμού των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας και εκλογή ενός νέου μέλους, του Damian Cope που θα αναλάβει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου, με ημερομηνία έναρξης ισχύος την 1η Ιουλίου 2016. Με επαγγελματική εμπειρία 18 χρόνων στην αγορά παιγνίων και στοιχημάτων, η πιο πρόσφατη θέση ευθύνης που κατείχε ήταν αυτή του CEO της εταιρείας Ladbrokes Plc International, στην οποία ήταν υπεύθυνος για όλες τις δραστηριότητες παιγνίων και στοιχημάτων εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, τόσο μέσω λιανικού όσο και ψηφιακού καναλιού. Στις χώρες ευθύνης του σύμφωνα με τη προηγούμενη θέση συμπεριλαμβάνονταν οι ρυθμιζόμενες αγορές στην Ισπανία, στο Βέλγιο, στην Δανία, στην Ιρλανδία και στην Αυστραλία.
Παράλληλα, η διοίκηση της ΟΠΑΠ θα ζητήσει και την έγκριση για να προχωρήσει στην πρόσθετη διανομή μερίσματος από αδιάθετα κέρδη προηγουμένων ετών, ύψους 0,57 ευρώ ανά μετοχή. Η διανομή έκτακτου μερίσματος αντιστοιχεί σε 180 εκατ. ευρώ, από τα οποία 18 εκατ. ευρώ (10%), θα πάνε στα κρατικά ταμεία λόγω της φορολόγησης. Συνολικά, οι μέτοχοι της ΟΠΑΠ θα λάβουν σχεδόν ένα ευρώ (0,97 ευρώ ανά μετοχή, προ της σχετικής παρακράτησης φόρου), από τα κέρδη της χρήσης του 2015 (0,40 ευρώ συνολικά, η πληρωμή του οποίου ξεκίνησε στις 11/5) και από αδιάθετα κέρδη προηγούμενων ετών (0,57 ευρώ).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου