Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Καμίλ Ζίγκλερ: Από τη λειτουργία του ΟΠΑΠ περισσότερα κερδίζει το δημόσιο παρά οι μέτοχοί του

«Η παράνομη αγορά στην Ελλάδα, σύμφωνα με όλες τις μελέτες,  έχει ίδιο τζίρο με τη νόμιμη αγορά με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει τεράστια έσοδα», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ κ. Καμίλ Ζίγκλερ κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, η οποία μάλιστα έγινε στην ελληνική γλώσσα.
Ο κ. Ζίγκλερ χωρίς να κρύβει τα λόγια του αναφέρθηκε στο γκρίζο τοπίο, όπως το χαρακτήρισε, των 24 εταιρειών του διαδικτύου, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την αύξηση του συντελεστή φορολογίας των μικτών κερδών δήλωσε πως χτυπά την καρδιά της εταιρείας, δηλαδή τη λειτουργική κερδοφορία. Αίσθηση προκάλεσε η επισήμανσή του πως από τις οικονομικές επιδόσεις του ΟΠΑΠ το κράτος έχει μεγαλύτερα οφέλη από τους ίδιους τους μετόχους του οργανισμού.

Αναλυτικά ο κ. Ζίγκλερ αναφέρθηκε: 

Παράνομος τζόγος

Μόνο από τα VLTs τα χαμένα έσοδα για το κράτος από την παράνομη δραστηριότητά τους ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ σε επίπεδο GGR. Θεωρούμε ότι πρέπει να λυθεί το θέμα με τα VLTs ώστε να δημιουργηθούν αρκετά έσοδα για το κράτος και να δοθεί ένα σοβαρό πλήγμα στην παράνομη αγορά προστατεύοντας τους παίκτες. Επανέλαβε ότι ο κανονισμός πρέπει να αλλάξει και επισήμανε πως η διαδικασία διαιτησίας βρίσκεται σε εξέλιξη.

24 διαδικτυακές εταιρείες

Τόνισε ότι λειτουργούν κάτω από ένα απόλυτο γκρίζο καθεστώς, σε βάρος των αποκλειστικών δικαιωμάτων που έχει ο ΟΠΑΠ στο διαδίκτυο, ο οποίος έχει καταβάλλει σημαντικά ποσά για τις άδειές του.
Είναι η μοναδική εταιρεία που έχει αποκλειστική άδεια για υπηρεσίες αθλητικού στοιχήματος μέσω διαδικτύου. Επίσης έχει το αποκλειστικό δικαίωμα παροχής στο διαδίκτυο των υφιστάμεενων παιχνιδιών του, όπως ΚΙΝΟ, Τζόκερ, Λόττο κ.λπ. Τα μόνα παιχνίδια για τα οποία δεν έχει δοθεί νόμιμη άδεια σε κανένα πάροχο μέχρι στιγμής στο διαδίκτυο είναι παιχνίδια τύπου καζίνο, όπως poker, blackjack κ.λπ, όπου σύμφωνα με τη νομοθεσία και τη σύμβαση παραχώρησης ο ΟΠΑΠ έχει το δικαίωμα άσκησης πρώτης προτίμησης. Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση μας και θα χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο μέσο για την προάσπιση των συμφερόντων του ΟΠΑΠ και των μετοχων του.

Αύξηση της συμμετοχής του Δημόσίου στο GGR

Σύμφωνα με τον κ. Ζίγκλερ, εφόσον υπάρχει νόμος ο οποίος θα καθορίζει τη συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στα ακαθάριστα έσοδα GGR στο 35% είναι αυτονόητο ότι η εταιρεία θα συμμορφώνεται πάντα με αυτούς. Το 35% όμως θα πρόκειται μακράν για τον υψηλότερο φόρο στην Ευρώπη. Βέβαια είναι αντιληπτό σε εμάς ότι και άλλοι φόροι στην Ελλάδα είναι από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη. Είναι δεδομένο όμως ότι όσο αυξάνεται υπέρμετρα η φορολογία, αντίστοιχα μεγαλώνει το μερίδιο της παράνομης αγοράς όπου δεν υπάρχει προστασία των παικτών, δεν υπάρχουν κανόνες υπεύθυνου παιχνιδιού και φυσικά τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου είναι μηδενικά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, καθώς θα υπάρξει αναδρομική ισχύ για το φόρο GGR, θα πρέπει να πληρώσουμε 70-75 εκατ. ευρώ επιπλέον. Είναι μια επιβάρυνση για την εταιρεία, καθώς χτυπά τη λειτουργική κερδοφορία. Από την πλευρά μας και εφόσον η αύξηση αυτή όντως νομοθετηθεί, θα εξετάσουμε και θα εφαρμόσουμε επιχειρησιακά μέτρα προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε το αντίκτυπο για την εταιρεία μας. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο όφελος από τη λειτουργία του ΟΠΑΠ το καρπώνεται το Δημόσιο. Αν υπολογίσετε τη φορολογική εισφορά του ΟΠΑΠ και των πρακτόρων μας θα διαπιστώσετε πως για κάθε ευρώ που παίζεται μέσω του δικτύου μας, το δημόσιο απολαμβάνει πολλαπλάσια κέρδη συγκριτικά με τους μετόχους της εταιρείας. 

Για το ειδικό τέλος των 0,05 ευρώ

Το ειδικό τέλος και η αύξηση της συμμετοχής του Δημοσίου στα ακαθάριστα έσοδα στο GGR δεν είναι συγκρίσιμα, διευκρίνισε ο κ. Ζίγκλερ. Είναι σαν να συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια. Από την αρχή είχαμε ενημερώσει για τις καταστροφικές συνέπειες του ειδικού τέλους στο δίκτυο των πρακτόρων, την αδυναμία εξασφάλισης των προσδοκώμενων δημοσίων εσόδων, καθώς και για τον αρνητικό αντίκτυπο που θα είχε στην εταιρεία.

Απολογισμός 2015

Το 2015, τόνισε ο κ. Ζίγκλερ, πετύχαμε άνοδο των καθαρών εσόδων προ εισφορών (GGR) και των κερδών ebitda κατά 1,6% και 8,8% αντίστοιχα σε σχέση με το 2014. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 210,7 εκατ.ευρώ, υψηλότερα κατά 8,1%. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το 2015 οι δράσεις μας για την εταιρική υπευθυνότητα ενισχύθηκαν σημαντικά. Πέρυσι, δημιουργήσαμε 125 αθλητικές ακαδημίες σε όλη την Ελλάδα και ολοκληρώσαμε την πρώτη φάση της ανακαίνισης των δύο νοσοκομείων παίδων, έργα από τα οποία οφελούνται οι νέοι και η κοινωνία στο σύνολό της. Το ΔΣ προτείνει στη συνέλευση τη διανομή μερίσματος 0,40 ευρώ (μικτό) ή ποσό 127,4 εκατ. ευρώ. Αυτό καθιστά τον ΟΠΑΠ μία από τις λίγες εισηγμένες εταιρείες που επιστρέφουν κέρδη στους μετόχους. Επανέλαβε επίσης ότι το μεγαλύτερο όφελος αυτής της επιτυχημένης χρονιάς το καρπώθηκε το ελληνικό δημόσιο αφού συνεισφέραμε σε φόρους περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ. 

Κλείνοντας ο κ. Ζίγλερ την ομιλία του, αφού ευχαρίστησε τους πράκτορες για τη συνεργασία τους δήλωσε για την τρέχουσα χρήση: Οι περιορισμοί και η αβεβαιότητα στο περιβάλλον που δραστηριοποιούμαστε παραμένουν, ειδικά σε ρυθμιστικό και φορολογικό επίπεδο. Ωστόσο, εμείς συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για να λειτουργούμε σε ένα ορθολογικό και ισορροπημένο περιβάλλον, με σκοπό να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της εταρείας και του δικτύου των πρακτόρων μας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου