Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕΠΠΠ ΓΙΑ ΤΟ ΕΦ ΑΠΑΞ


                                                                                                           Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2015
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΓΙΑ «ΕΦ ΑΠΑΞ»

Με αίσθημα ευθύνης προς τους συναδέλφους μας επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για την πορεία της κατάστασης που αφορά το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα του εφάπαξ, το οποίο έχει για πολλά χρόνια βασανίσει το σώμα.
1.       Η κατάσταση την οποία παρέλαβε η παρούσα διοίκηση ήταν εξαιρετικά κακή και καθιστούσε το πρόγραμμα μη βιώσιμο. Οι λόγοι για τους οποίους φτάσαμε έως εδώ συνδέονται πιθανώς με κακές εκτιμήσεις που έγιναν στο παρελθόν και με την εξαιρετικά αρνητική οικονομική συγκυρία των τελευταίων ετών. Τουλάχιστον υπήρξε η πρόνοια τα χρήματα του εφάπαξ να μην καταστούν αντικείμενο επένδυσης (όπως συνέβη με τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία με αποτέλεσμα να χαθεί το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλαίου που επενδύθηκε) αλλά να αποταμιευθούν έστω και με μικρό επιτόκιο. Πάντως σήμερα το ταμείο δεν έχει διαθέσιμα ούτε προβλέπεται με τις παρούσες συνθήκες να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.


2.       Η παρούσα διοίκηση δεν πρόκειται να κλείσει τα μάτια στο πρόβλημα ούτε στις αιτίες που το προκάλεσαν. Θα μπορούσαμε να πάμε συντηρητικά και να μεταφέρουμε το πρόβλημα στην επόμενη διοίκηση, αλλά αυτό δεν θα ήταν ούτε ηθικό ούτε έντιμο απέναντι στο σώμα. Για τον λόγο αυτό η διοίκηση ανέθεσε σε ορκωτούς λογιστές την πλήρη και σε βάθος διερεύνηση του θέματος. Το πόρισμα του ελέγχου, όταν ολοκληρωθεί, θα τεθεί στη διάθεση των συναδέλφων και η παρούσα διοίκηση δεσμεύεται ότι θα αναζητήσει όλες τις ευθύνες που τυχόν υπάρχουν για την αποκατάσταση της ζημιάς που έχει υποστεί το σώμα.

3.       Ευρισκόμενη απέναντι στην κατάσταση αυτή, η παρούσα διοίκηση είχε δύο δρόμους. Είτε να κλείσει το πρόγραμμα, οπότε ελλείψει επαρκών πόρων οι συνάδελφοι που είχαν εισφέρει τα χρήματά τους θα είχαν τεράστιες απώλειες, είτε να επιχειρήσει να το εξυγιάνει και να  συνεχίσει με όρους βιωσιμότητας. Η διοίκηση επέλεξε τον δύσκολο δρόμο να επιχειρήσει με κάθε μέσο τη διάσωση του προγράμματος και την κατά το δυνατόν αποκατάσταση των συναδέλφων. Δεδομένου ότι λόγω της αρνητικής συγκυρίας δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για τον φορέα διαχείρισης του προγράμματος, που σήμερα είναι η εγνωσμένου κύρους ασφαλιστική εταιρεία Alico, η εξαντλητική μας προσπάθεια είναι να ανευρεθούν εναλλακτικοί πόροι, πλην των εισφορών των μελών,  που σε συνδυασμό με μια αναδιάταξη των όρων του προγράμματος θα το καθιστούσαν βιώσιμο και πιθανώς ελκυστικό. Στο στάδιο αυτό βρισκόμαστε σήμερα και μετά από μαραθώνιες διεργασίες και έρευνες διατηρούμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι με κάποιο τρόπο θα διασφαλιστούν οι συνάδελφοι που έχουν εισφέρει τα χρήματά τους, ώστε κατ’ ελάχιστον να διασφαλιστεί η επιστροφή τους.




Καταλαβαίνουμε το άγχος και την αγωνία των συναδέλφων μας για το θέμα αυτό. Θέλουμε να τους διαβεβαιώσουμε ότι θα εξαντληθεί κάθε μεγάλη ή μικρή δυνατότητα να εξασφαλιστούν απολύτως τα συμφέροντά τους. Το ζήτημα είναι για την παρούσα διοίκηση πρώτης προτεραιότητας και σύντομα θα είμαστε σε θέση να σας παράσχουμε περισσότερη πληροφόρηση και ελπίζουμε και λύση στο χρόνιο αυτό πρόβλημα.


                                     Για το Δ.Σ της ΠΟΕΠΠΠ
Ο Γενικός Γραμματέας                                               Ο Πρόεδρος
                                                                        
Αναστάσιος Λυριστής                                                 Κυριάκος Τοπτσίδης




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου