Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Ξεσκεπάστηκε η απάτη με τα δελτία του ΟΠΑΠ

Πολλά έχουν γραφτεί κατά καιρούς και πολλές καταγγελίες έχουν γίνει για πιθανό ξέπλυμα χρήματος μέσω των δελτίων του ΟΠΑΠ και τώρα υπάρχουν και αποδείξεις. Μετά  από πολύμηνη έρευνα της Επιτροπής Εποπτείας & Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) από κοινού με τον ΟΠΑΠ βγήκαν τα πρώτα πορίσματα σχετικά με τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες αποδεικνύοντας ότι κάποιοι χρησιμοποιούσαν τα δελτία του ΟΠΑΠ για να δικαιολογούν έσοδα στην εφορία.
Ειδικότερα από τα στοιχεία που ερευνήθηκαν και σύμφωνα με την ΕΕΕΠ, προκύπτει ότι το ετος 2013 ζητήθηκαν από την ΟΠΑΠ βεβαιώσεις κερδών συνολικού ύψους 347 εκ. ευρώ. Από αυτές 386 βεβαιώσεις συνολικού ύψους 27 εκ. ευρώ περίπου περιείχαν άνω των 300 κερδισμένων δελτίων με τη μεγαλύτερη να περιλαμβάνει 8.700 δελτία.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε ως εξής: Η ΟΠΑΠ υπέβαλε μια σειρά στοιχείων και εκτιμήσεων σχετικά με τις βεβαιώσεις κερδών, που χορηγεί σε φυσικά πρόσωπα, με βάση το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο, οι οποίες χρησιμοποιούνται ώστε να δικαιολογηθεί η προέλευση εισοδήματος στις φορολογικές αρχές. Από την αξιολόγηση του υλικού προκύπτει ότι με το σημερινό καθεστώς χορήγησης των βεβαιώσεων είναι δυνατή μετά την είσπραξη του δελτίου, η μεταβίβαση της ανώνυμης απόδειξης και εντολής πληρωμής σε τρίτο, ο οποίος μπορεί να εμφανισθεί και να ζητήσει την έκδοση βεβαίωσης κερδών, χωρίς να είναι κατ΄ανάγκη ο ίδιος ο παίκτης.
Ωστόσο με βάση το γεγονός ότι αυτός που ζητάει τη βεβαίωση χορηγεί τα στοιχεία του, και το γεγονός ότι, από τα τηρούμενα στοιχεία που υπέβαλε η ΟΠΑΠ προκύπτει επιπλέον ο τόπος, ο χρόνος, και η αξίας κατάθεσης και κέρδους κάθε δελτίου, οι αρμόδιες αρχές μπορούν να εξακριβώσουν σε κατασταλτικό επίπεδο, ενδεχόμενα κρούσματα νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Στη συνέχεια η ΕΕΕΠ ζήτησε από τη διοίκηση της ΟΠΑΠ να διαβιβάσει σε ασφαλείς ψηφιακούς δίσκους για το 2013 τα ακόλουθα στοιχεία:
-Τα πλήρη στοιχεία όσων έχουν ζητήσει βεβαιώσεις κερδών, με αναγραφή του ποσού της κάθε βεβαίωσης και την ημερομηνία έκδοσή τους.
-Τα κερδισμένα δελτία που περιλήφθηκαν σε κάθε βεβαίωση, ανά δελτίο με το ποσό τους.
-Το χρόνο, τον τόπο και το πρακτορείο που παίχτηκαν και εξαργυρώθηκαν τα δελτία, ανά δελτίο με το ποσό τους.
Η ΟΠΑΠ διαβίβασε την Τετάρτη τα παραπάνω στοιχεία στην ΕΕΕΠ, τα οποία η ΕΕΕΠ απέστειλε αμέσως στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές Δραστηριότητες και στο ΣΔΟΕ, για τις κατά την κρίση του αρμοδιότητες και ενέργειες.
Η διερεύνηση στοιχείων συνεχίζεται και τα προηγούμενα έτη ώστε αυτά να διαβιβαστούν στις αρμόδιες αρχές.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία και σύμφωνα με το σχέδιο της νέας Οδηγίας της ΕΕ για αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και τη γενικότερη ευρωπαϊκή εμπειρία η ΕΕΕΠ ολοκληρώνει το νέο  κανονιστικό πλαίσιο προληπτικής αντιμετώπισης του φαινομένου, το οποίο αναμένεται να εκδοθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2014.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου