Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

«Δεν έχουμε δεσμευτεί ότι θα πουλήσουμε τον ΟΠΑΠ», δήλωσε ο Ευ.Βενιζέλος

Τις επιλογές της για το θέμα του ΟΠΑΠ επανεξετάζει η κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος δήλωσε την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει εάν η πώληση ποσοστού της εταιρίας είναι ο καλύτερος τρόπος για την άντληση εσόδων, σημειώνοντας παράλληλα ότι αναμένει έσοδα περίπου 400 εκατ. ευρώ από την επέκταση της άδειας.

«Δεν έχουμε δεσμευθεί ότι θα πωλήσουμε τον ΟΠΑΠ. Έχουμε δεσμευθεί ότι θα έχουμε έσοδα υπέρ του δημοσίου χρέους από τον ΟΠΑΠ. Το υπουργικό συμβούλιο θα εκτιμήσει ποιο είναι το καλύτερο μέσο για να αντληθούν τα έσοδα που έχουν προβλεφθεί» επισήμανε ο Ευ.Βενιζέλος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Όλα τα «φρουτάκια» στον ΟΠΑΠ και μετά εκμίσθωση

Το σύνολο των αδειών των μηχανημάτων τυχερών παιχνιδιών – γνωστά και ως φρουτάκια - παίρνει ο ΟΠΑΠ σύμφωνα με την ομιλία του υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Αναλυτικά ο υπουργός ανέφερε ότι «δεν μπορεί να διασπαστεί η άδεια σε 2 - μία για ΟΠΑΠ και μια για κάποιον άλλον -. Οι άδειες των 35.000 μηχανημάτων θα ανήκουν στον ΟΠΑΠ.

Όμως, τα 16.500 μηχανήματα θα πάνε στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ. Τα υπόλοιπα θα δοθούν από τον ΟΠΑΠ σε υποπαραχωρισούχους που θα τελούν υπό τον έλεγχο του οργανισμού. Με τον τρόπο αυτό ο υπουργός εκτιμά ότι θα υπάρξει «διαφάνεια, κοινωνικός έλεγχος, συμμόρφωση στην οδηγία της Ε.Ε., δημοσιονομικό όφελος και όφελος στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων» κυρίως όμως θα «ενισχυθεί η αξία του ΟΠΑΠ».

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΦ'ΑΠΑΞ ΠΟΕΠΠΠ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΦ'ΑΠΑΞ ΟΠΩΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΕΠΠΠ

ΟΠΑΠ: Απαραίτητη η παράταση σύμβασης με Ιντραλότ

Η παράταση της σύμβασης του ΟΠΑΠ με την εταιρεία Iντραλότ, κατά ένα έτος, έγινε προκειμένου να προχωρήσει χωρίς προβλήματα ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του ΟΠΑΠ, καθώς ο διαγωνισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη για τεχνολογικό πάροχο είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Τα παραπάνω που αποτελούν διευκρινίσεις του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ Ιωάννη Σπανουδάκη, μετέφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Τα πρώτα φιλέτα στο σφυρί-ΟΠΑΠ

Με αεροδρόμιο, ΟΠΑΠ και Κρατικά Λαχεία αρχίζει η εκποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, η πώληση της οποίας, σύμφωνα με συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας, οφείλει να αποφέρει 50 δις ευρώ μέχρι το τέλος 2015.

Για τον λόγο αυτό, ο επικεφαλής του Ταμείου Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου, του νεοϊδρυθέντος φορέα που θα εποπτεύει τις αποκρατικοποιήσεις, Κ. Μητρόπουλος, θα συναντηθεί την Παρασκευή με στελέχη της τρόικας, για να συζητήσουν το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

Μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2011, όπως απαιτεί το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων πρέπει να έχουν εισπραχθεί 1, 3 ευρώ, ενώ τα προσδοκώμενα έσοδα για το σύνολο του έτους ανέρχονται στα 5 δισ. ευρώ.

Έτσι προβλέπεται:

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Σύμβουλοι για ΟΠΑΠ και κρατικά λαχεία

 

Στις προκηρύξεις, μεταξύ άλλων, ζητείται η σύνταξη μελετών για τις επιπτώσεις στις επιχειρήσεις από τις εξελίξεις στην αγορά τυχερών παιχνιδιών. Χθες εν τω μεταξύ έληξε η προθεσμία υποβολής προσφορών για νομικούς συμβούλους σε μια σειρά αποκρατικοποιήσεων που προωθούνται, μεταξύ αυτών, την πώληση του καζίνο της Πάρνηθας και την έκδοση νέων αδειών, την πώληση τουλάχιστον του 40% των ΕΛΤΑ, του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του 55,2% της ΛΑΡΚΟ, των περιφερειακών μικρών λιμανιών και μαρίνων και αεροδρομίων της χώρας.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να παρουσιάσει έσοδα 1,3 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και περίπου 4,6 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι εξής κινήσεις: Η επέκταση της σύμβασης στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, η επέκταση της σύμβασης στον ΟΠΑΠ και η παροχή νέων αδειών, η πώληση ποσοστού της ΕΥΑΘ, του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης κα του 100% των Κρατικών Λαχείων. Όσον αφορά στο τέταρτο τρίμηνο του έτους μένει να ολοκληρωθούν 17 κινήσεις, μεταξύ των οποίων η πώληση της κρατικής συμμετοχής στον ΟΠΑΠ και το ΤΤ.

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΕΠΠΠ 25-7-2011

Αθήνα, 25 Ιουλίου 2011

Τη Τετάρτη 20/7/2011 πραγματοποιήθηκε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο.

Τα επείγοντα θέματα για συζήτηση ήταν το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια και ο κανονισμός λειτουργίας πρακτορείων (ΚΥΑ).

Ανοίγοντας την συνεδρίαση ο Πρόεδρος κ. Τοπτσίδης μας έκανε γνωστό ότι δυο ώρες πριν το Δ.Σ έφτασε στην Ομοσπονδία πρόσκληση να παραστεί ως εκπρόσωπος στο ΚΤΕ Οικονομικών της Βουλής για να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου των τυχερών παιγνίων. Παρόλο που το συμβούλιο δεν έγινε για τα επείγοντα τα οποία συνεκλήθη λόγω της ξαφνικής πρόσκλησης του κλάδου στην Βουλή, συζητήθηκαν επιμέρους θέματα.

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕΠΠΠ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΟΓΑ

Αρ.Πρω. Δ- 1441 Αθήνα , 15 Iουλίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ – ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΕΠΠ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΟΠΑΠ ΑΕ Οριοθέτηση υπαγωγής στην ασφάλιση


Οι πράκτορες της ΟΠΑΠ ΑΕ, όπως προκύπτει τόσο από τη θεωρία όσο και τη νομολογία, είναι έμποροι κατά το εμπορικό δίκαιο[1]. Αρμόδιος ασφαλιστικός φορέας για την ασφάλιση των εμπόρων ήταν, μέχρι την ίδρυση του ΟΑΕΕ, το ΤΑΕ. Ως έμποροι, λοιπόν, οι πράκτορες ήταν καταρχήν υποχρεωτικά ασφαλιστέοι στο ΤΑΕ[2]. Δυνατότητα ασφάλισης των πρακτόρων στο ΤΕΒΕ, στο οποίο ασφαλίζονταν καταρχήν επαγγελματίες και βιοτέχνες, υφίστατο στην περίπτωση που πράκτορας είτε είχε ως κύρια απασχόληση την πώληση άλλων αντικειμένων και δευτερευόντως τη διάθεση δελτίων ΠΡΟ-ΠΟ είτε διέθετε Πρακτορείο Λαχείων μόνο (χωρίς άδεια διάθεσης δελτίων ΠΡΟ-ΠΟ). Συνεπώς, όσοι διατηρούσαν κατ’ αποκλειστική ιδιότητα Πρακτορεία ΠΡΟ-ΠΟ υπάγονταν υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΤΑΕ.
Για τους πράκτορες που υπάγονταν στην ασφάλιση του ΤΕΒΕ προβλεπόταν η δυνατότητα (ήδη από το 1965) εξαίρεσης από την ασφάλιση του ΤΕΒΕ και υπαγωγής στην ασφάλιση του ΟΓΑ, εφόσον κατοικούσαν σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων. Η δυνατότητα αυτή της υπαγωγής στην ασφάλιση του ΟΓΑ βάσει πληθυσμιακού κριτηρίου δεν ίσχυε, ωστόσο, για τους υποχρεωτικά ασφαλιστέους στο ΤΑΕ, μεταξύ άλλων και των πρακτόρων της ΟΠΑΠ,, είτε αυτοί είχαν, πράγματι, ασφαλιστεί, ως όφειλαν, στο ΤΑΕ, είτε εσφαλμένα και κατά παράβαση της ασφαλιστικής νομοθεσίας είχαν ασφαλιστεί σε άλλον ασφαλιστικό φορέα, όπως το ΤΕΒΕ. Για τους υποχρεωτικά ασφαλιστέους στο ΤΑΕ, η ανωτέρω δυνατότητα, υπαγωγής στον ΟΓΑ ίσχυσε για πρώτη φορά από την 1.1.2003 κι εφεξής, με παράλληλη, όμως, εισαγωγή, προκειμένου να κριθεί η δυνατότητα υπαγωγής τους στον ΟΓΑ πέραν του πληθυσμιακού και του εισοδηματικού κριτηρίου . Σημειωτέον ότι η εν λόγω δυνατότητα αφορούσε πλέον όλους τους υπαγόμενους στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ, δηλαδή, τόσο τους πράκτορες που υπάγονταν στην ασφάλιση του ΤΕΒΕ, όσο και τους πράκτορες που ήταν υποχρεωτικά ασφαλιστέοι στο ΤΑΕ.

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΕΠΠΠ 18/7/2011

Αθήνα, 18 Ιουλίου 2011



Στο Δ.Σ της ΠΟΕΠΠΠ το οποίο συνεδρίασε στις 12/7/2011 συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:

· Επιτροπή εφάπαξ: Ορίστηκε επιτροπή για το εφάπαξ αποτελούμενη από τους :

Κ. Τοπτσίδη, Α.Λυριστή, Α.Τζαμπασλή, Δ.Πίγκο, Η.Λάππα να εξετάσουν τις προσφορές που θα σταλούν από τις ασφαλιστικές εταιρίες για την πιο συμφέρουσα λύση, ώστε να μπει επιτέλους μια τάξη καθώς οι διοικήσεις από το 2006 και μετά το είχαν αφήσει στην τύχη του. Επίσης αποφασίσαμε ομόφωνα να πάνε 20.000 ευρώ από το ταμείο της ΠΟΕΠΠΠ για να καλύψουμε την «τρύπα» του εφάπαξ. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος αλλά είμαστε διατεθειμένοι να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος και όχι να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί. Δυστυχώς παραλάβαμε μια αμαρτωλή παρακαταθήκη, αλλά θα μιλήσουμε γι΄ αυτό όταν έρθει η ώρα.

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

15.000 φρουτάκια στον ΟΠΑΠ, 1.500 στον ΟΔΙΕ

Ρύθμιση με την οποία ο ΟΠΑΠ λαμβάνει μια άδεια για 15.000 Videoloterries (φρουτάκια) και ο ΟΔΙΕ μια για 1500 φρουτάκια περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή.

Η συμμετοχή στα μηχανήματα θα κυμαίνεται μεταξύ 0,10 – 2 ευρώ και θα πραγματοποιείται με κάρτα. Κατά τα άλλα, θα δοθούν επίσης 15 έως 50 άδειες διαδικτυακού στοιχήματος με φόρο 30% επί των μικτών κερδών.

Αυστηρές ποινές

Ως προς τις διοικητικές κυρώσεις, στο άρθρο 51, προβλέπεται καταρχήν ότι, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς τις προβλέψεις του νόμου, η Ε.Ε.Ε.Π. μπορεί να επιβάλει πρόστιμο, ανάλογα με τη βαρύτητα της παραβίασης, από 1.000 έως 2.000.000 ευρώ και ότι η προσφυγή εναντίον των αποφάσεων αυτών δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα. Το μεγάλο εύρος των προστίμων οφείλεται στην εκτεταμένη ποικιλία των ενδεχομένων παραβιάσεων και στους διαφορετικούς βαθμούς βαρύτητας της κάθε μιας εξ αυτών (παρ. 1).

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Δάνεια γιοκ κι ακραίο σενάριο με πλαφόν στις αναλήψεις-Τι θα σήμαινε μια επιλεκτική χρεοκοπία

Με δεδομένο πως οι λύσεις που έχουν πλέον πέσει στο τραπέζι για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους περιλαμβάνουν σε όλες τους δυνατούς ... συνδυασμούς μιας κάποιας μορφής “χρεοκοπία”, εν προκειμένω τον ... τεχνικό όρο της “επιλεκτικής χρεοκοπίας”, που – όπως ακούσαμε και δια στόματος του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου – είναι περισσότερο μια αξιολόγηση παρά μια “απτή πραγματικότητα” για τον πολίτη και τη χώρα, καλό θα ήταν να επιχειρήσουμε μια αποκρυπτογράφηση του όρου, μια προσέγγιση του τι θα σημάνει για την καθημερινότητα ενός εκάστου εξ' ημών μια τέτοια εξέλιξη.

Τι δηλαδή “κρύβουν” οι καινοφανείς για τους περισσότερους από εμάς όροι του selective default (επιλεκτική χρεοκοπία) ή restricted default (περιορισμένη χρεοκοπία). Και σε τελική ανάλυση τι έχουμε να χάσουμε (γιατί περί ... κέρδους δεν υφίσταται θέμα)...

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

"Τροχάδην” η απελευθέρωση των τυχερών παιχνιδιών

Με τις προθεσμίες εφαρμογής των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος να είναι πιεστικές και με την υπομονή των υποψήφιων ξένων και Ελλήνων επενδυτών να εξαντλείται, η παράταση κατά ένα μήνα –αντί για σημαντικά περισσότερο, όπως υπήρχαν εύλογες ανησυχίες– της περιόδου διαβούλευσης στις Βρυξέλλες επί του νομοσχεδίου για τα τυχερά παιχνίδια, μόνο ως καλό νέο για την κυβέρνηση μπορεί να θεωρηθεί.

Με τη Μάλτα, όπως αναμενόταν, να διατυπώνει ενστάσεις σε ορισμένες από τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, το επόμενο βήμα είναι να υπάρξει εξέτασή τους από τις κοινοτικές αρχές. Στο διάστημα αυτό του ενός μηνός θα υπάρξουν συζητήσεις μεταξύ των δύο κρατών και της Ε.Ε. με στόχο την από κοινού τροποποίηση των διατάξεων του νομοσχεδίου.

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

ΟΔΙΕ και ΟΠΑΠ: Τί κερδίζουν ...στα τυχερά παιχνίδια

Η εξασφάλιση υπεραξιών για τον ΟΠΑΠ και τον ΟΔΙΕ με στόχο την επιτυχέστερη ιδιωτικοποίησή τους θα αποτελέσει κύριο μέλημα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διαμορφώσει την επόμενη μέρα στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών.

Οταν ο νέος νόμος για τα τυχερά παιχνίδια ψηφιστεί θα ανοίξει η αγορά τόσο για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές όσο και για ΟΠΑΠ και ΟΔΙΕ, για να δραστηριοποιηθούν στα παιγνιομηχανήματα (VLT's) και τα τυχερά παιχνίδια στο Ιντερνετ.

Καθοριστικός παράγοντας στην τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου όμως είναι η τελική έγκριση της Ε.Ε. και οι όποιες υποδείξεις ενδεχομένως περιέχει.

ΟΠΑΠ: Αναβολή 1 μήνα από ΕΕ για διαδίκτυο

Την περίοδο αναμονής στο θέμα της εισόδου του ΟΠΑΠ στην διαδικτυακή αγορά τζόγου παρέτεινε χθες κατά ένα μήνα, έως τις 8 Αυγούστου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει η Alpha Finance στο πρωινό της report.

Ο λόγος για την αναβολή έχει να κάνει με το ότι ένα κράτος μέλος, η Μάλτα, διατύπωσε λεπτομερή γνώμη και ως αποτέλεσμα θα πρέπει να περάσει μια περίοδος εξέτασής της.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι στη Μάλτα φιλοξενούνται servers αρκετών e-operators και μολονότι το περιεχόμενο της παρέμβασής της δεν είναι γνωστό, εικάζεται ότι θα τάσσεται κατά της δραστηριοποίησης του ΟΠΑΠ με servers επί ελληνικού έδαφος.

Μετά την παρέλευση του διαστήματος η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να υιοθετήσει το σχέδιο νόμου και να το κάνει νόμο του κράτος.

Κατά την Alpha Finance τα νέα είναι θετικά για τον ΟΠΑΠ, καθώς έτσι ξεκαθαρίζει το τοπίο για την «επόμενη ημέρα» στον χώρο του τζόγου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΕΠΠΠ 4-7-2011

Συνεχίζοντας την εβδομαδιαία ενημέρωση όλων των πρακτόρων για τις ενέργειες τις ΠΟΕΠΠΠ που σημειώθηκαν σας ενημερώνουμε ότι την περασμένη τρίτη 28/06/11 πραγματοποιήθηκε Δ.Σ στα γραφεία της Ομοσπονδίας. Τα θέματα που συζητήθηκαν:


Εφάπαξ: Αποφασίστηκε η αναδιαπραγμάτευση του προγράμματος ώστε να είναι προς όφελος των Πρακτόρων.

Φορολογικό: Συστάθηκε η επιτροπή που θα τρέξει τα θέματα του φορολογικού προσπαθώντας την εξαίρεση μας από την υποχρέωση τήρησης εσόδων-εξόδων.

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

"Μνημόνιο" και στο ποδόσφαιρο

Κατεβαίνει ο πήχης για χορηγίες και επιχορηγήσεις προς το ελληνικό ποδόσφαιρο από τον ΟΠΑΠ. Το σκάνδαλο με τα «στημένα» και οι επιταγές της οικονομικής κρίσης σηματοδοτούν την έναρξη μιας νέας αγωνιστικής περιόδου με σαφώς πιο περιορισμένη ροή κεφαλαίων προς τη στρογγυλή θεά, κάτι για το οποίο προϊδέασε ήδη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Γιάννης Σπανουδάκης.

Με τη συμφωνία του ΟΠΑΠ με τη Superleague να έχει εκπνεύσει προ ημερών, οι δύο πλευρές καλούνται να καθίσουν ξανά στα τραπέζι, αυτή τη φορά όμως υπό διαφορετικούς όρους. Ήδη έχουν ανασταλεί όλες οι χορηγικές δραστηριότητες ή συμφωνίες με το χώρο του ποδοσφαίρου και έχουν «παγώσει» όλες οι εκκρεμείς πληρωμές, ακόμη και για συμφωνίες με ισχύ και για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο.

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Πώς στήθηκαν τα... "στημένα"


Aπολύτως αποκαλυπτικό για τις διαδροµές του χρήµατος και των πονταρισµάτων στα στηµένα παιχνίδια της λίστας της UEFA είναι το πόρισµα που έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελικές αρχές.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "GOAL", το πόρισµα αυτό εστάλη στις εισαγγελικές αρχές σε τρεις φάσεις από τον OΠAΠ, τον Aπρίλιο του 2010 στον αντεισαγγελέα του Aρείου Πάγου Aναστάσιο Kανελλόπουλο, που ήταν τότε επικεφαλής της έρευνας, και τον Iανουάριο και τον Aπρίλιο του 2011 στην εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου και αποτέλεσε κατά ένα µεγάλο ποσοστό τη βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκε η εισαγγελική λειτουργός για να προχωρήσει την έρευνα και να φτάσει στο σηµερινό αποτέλεσµα της άσκησης ποινικών διώξεων.

Σε αυτό ο OΠAΠ κάνει λεπτοµερή ανάλυση ανά παιχνίδι γιατί η UEFA το θεωρεί ύποπτο και γιατί του δίνει τη συγκεκριµένη διαβάθµιση. Aναλύει τα λεφτά που παίχθηκαν και αναφέρεται και στις ασιατικές εταιρείες και στα ειδικά στοιχήµατα που παίζονται σε αυτές.